Keskustelut Metsänhoito Metlan heikki smolander ampuu kovilla

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 72)
  • Metlan heikki smolander ampuu kovilla

    Metlan suonenjoen yksikön erikoistutkija heikki smolander ampuu täyslaidallisen ällistyttävää kyllä metsätaloustuottajajärjestön äänenkannattajassa maaseudun tulevaisuudessa.

    ”Ongelmia ei ole yritetty ratkaista (otsikko)

    Metsäntutkimuksen osalta voi helposti esittää pitkän listan elinkeinon ongelmista, joihin ei ole löydetty tai edes yritetty löytää ratkaisua.
    Vain alle 30 prosenttia taimikoista ja nuorista kasvatusmetsistä on hyviä. Hirviongelman takia koivun viljely on käytännössä loppu ja männyn istutukset vähissä.”

  • 6tukki

    Keneenkähän se luuseri-käsite tässä kohdistuukaan? Aika moni voisi väittää luuseriksi sitä, joka hyväksyy nurkumatta lainvastaisen ylisuuren hirvikannan ja taipuu aitaamaan metsänsä hirviltä. Eikös hirvikantaa lain mukaan pitänytkin säädellä siten, ettei se vaikeuta metsänhoitoa eikä muodustu merkittäväksi tekijäksi liikenneonnettomuuksissa?

    mehänpoika

    Aika harvinaista, että joku tiedotusväline antaa palstatilaa uutisille, mitkä arvostelevat MMM:n harjoittamaa hirvipolitiikkaa. Onhan ministeriön varsinainen tutkimusohjelma ohjelmoitu metsästysasioissa yksinomaan hirvistä saatavien ”hyötyjen” tutkimiseen.

    Tällä Smolanderilla ei varmaankaan ole enää paljon ylenemisen mahdollisuuksia metlassa. Siirrettäneen kaikessa hiljaisuudessa vähemmän merkittäviin tehtäviin tai sitten ennenaikaiselle eläkkeelle, jos ikä on päälle 50 vuotta.

    Solanderin ulostulo Kataisen ”HEUREKA-foorumin alla oli varmaan suunniteltua. Kuitenkaan kukaan asiantuntijoista ei ottanut puheeksi suomalaisen raakapuun huonoa laatua ja sen tuottamisen korkeita kustannuksia, joihin MMM:n harjoittama valtava sorkkaeläinlaidunnus on keskeisesti ollut vaikuttamassa.

    Ainakin StoraEnson Karvinen on monta kertaa valittanut raakapuun korkeista hinnoista. Kyllä puuta osattaisiin kasvattaa, mutta hirvi laidunnuksellaan sotkee kaikki hyvät metsänhoito-opit.

    Mikähän lienee hirvikysymyksessä, kun siitä ei arvokkaammilla foorumeilla uskalleta puhua?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Olisiko puu Suomessa halvempaa vaikka hirviä ei olisi: puun hinta määräytyy kysynnästä ja tarjonnasta eikä puun kasvatuksen kuluista. Niistä ja puun hinnoista taas määräytyyy metsänomistajan pääoman tuotto. Tarjontaa on riittävästi. Varsinkin kun puun kysyntä on alenemaan päin. Teollisuus taas sijoittuu sinne missä pääoma tuottaa parhaiten. Metsänomistaja ei voi siirtää metsiään ulkomaille.

    Tuo Maaseudun Tulevaisuus on sentään maan toiseksi luetuin lehti. Mikäpä sen arvovaltaisempi foorumi olisi?

    mehänpoika

    Kokonainen teollisuuden haara on näivettynyt hirvipolitiikan vuoksi. Vaneriteollisuus on raaka-ainepulan vuoksi jo vuosikymmeniä käynyt vajaalla teholla. Vain pieni osa vaneritehtaista on enää käynnissä ja raaka-ainetta joudutaan haravoimaan pieninä nökkösinä leimikoiden vähemmistöeristä. Tämä on ollut nostamassa kustannuksia.

    Sahatukkien osalta hyvälaatuisen mäntytukin osuus on pudonnut koko ajan. Kun ojitetut rämesuot on joskus kertaallen käyty päätehakkuiden osalta läpi, on hyvälaatuisen mäntytukin saanto huomattavan vähäistä.

    Hirvi pitää huolen myös siitä, että soille kehittyy hyvin harvoin hyvälaatuisia männiköitä tulevaisuudessa. Uudistusalueet painuvat lähinnä hieskoivu-kuusi sekametsiksi tai karummat alueet hieskoivikoiksi.

    Hirvi syönnöksillään on ollut pitkään nostamassa kaikkia hyvään metsänhoitoon liittyviä kustannuksia.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tuo mehänpojan esille nostama puun laatukysymys on tärkeä: maksetaanko tulevaisuudessa hyvästä laadusta vai riittääkö ns. normaalilaatu metsänkasvatuksen tavoitteeksi? Saadaanko puhtaista koivikoista riittävän hyvää laatua vai pitäisikö pyrkiä sekametsiin? Kuinka vakava ongelma hirvi on tulevaisuuden sahapuun laadulle? Onko Suomen kilpailukyky vanerin tuottajana heikentynyt raaka-aineen saatavuuden vuoksi, vai siksi että hyvää vaneria on opittu tekemään muuallakin?

    Paljon kysymyksiä – onko jollain vastauksia?

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Hirvi on ruotsissa jo nyt erittäin vakava ongelma sahapuun laadulle. Kohta täälläkin.

    Sahurihakkarainen kertoi ihan hiljan minulle, että enää ei tahdo löytyä laadukasta koivua sahaukseen.

    …Hirviongelman takia koivun viljely on käytännössä loppu…

    jees h-valta

    Taisi tuolla lukijoiden kuvissa esiintyä sellainenkin harvinaisuus kuin koivun viljelijä. Aivan kelvollisen näköistäkin.

    Metsuri motokuski

    Smolander olikin viisas mies.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Fuusiolaitoksen tavoitteeksi voisi määritellä jotain saman tapaista kuin mistä puhuttiin ulkopoliittisen tutkimuksen mahdollisen uudistamistarpeen yhteydessä. Toisin sanoen, tavoitteena tulisi olla tietopohjainen yhteiskunnallinen ja yksityistaloudellinen päätöksenteko, jonka pohjana on toimenpidesuosituksiin tähtäävä tutkimus. Asiakasnäkökulma on hyvä, mutta ei kata kaikkia tarpeita.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Holle Holopaisen motto oli tv:ssä: ”Kosketelkaa toisianne”. Niin pitäisi myös tutkijoiden, ja jos organisaatiorajat estävät tätä, niin poistettakoon ne. Varsinainen fuusion syy lienee kuitenkin tutkimusrahoituksen puute eli säästötarpeet. GTK ja SYKE jäävät uudistuksen ulkopuolelle, mikä tarkoittaa mm. sitä, ettei kaikkia luonnonvaroja saada vieläkään samaan tutkimusorganisaatioon, vaikka kosketuspintoja on.

    Jokunen esimerkki kosketuspinnoista. Viranomaistoiminnoista tilastointi (Metsätilastot ja TIKE) hyötynee synergiasta, samoin kasvihuonekaasujen inventaario. Eri luonnonvaroilla on yhteisiä haasteita, kuten seurannat, luonnonvarojen käytön suunnittelu, ympäristövaikutukset, käyttöön liittyvät konfliktit ja niiden sovittelu (vrt. HS 23.8. kaivostoiminnan konflikteista Kanadassa ja Suomessa). Biotalous-sektori (mm. energia), ekosysteemipalvelut, luonnon virkistyskäyttö… lista jatkuu ja jatkuu.

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 72)