Keskustelut Metsänhoito Metsänhoito-oppi metsän ystäville

Esillä 4 vastausta, 1 - 4 (kaikkiaan 4)
 • Puuki

  Näyttää metsänhoito-oppi olleen ajan tasalla jo silloin, kun suositellaan erityisesti sekametsäkasvatusta .  Myös laikkumätästys on jo tuolloin ollut käytössä, samoin pottipaakkutaimet (multapaakun kanssa istutusta silloin )  .  Taimien istutus on muuttunut muuten paljonkin, kun ku – taimia on istutettu n. 5500 kpl/ha, suoriin riveihin ja tasavälein mittakeppien tms. avulla.

  Timppa

  Kyllä kehitys yrittää taantua, kun ei nuo yli 100 vuoden takaiset kokemukseen perustuvat opit yritetään jatkuvan kasvatuksen markkinoijien puolesta kiistää.  Tosiaan tuo sekametsäkasvatus on sellainen, mitä meilläkin harjoitetaan.   Itse päädyin sitä harjoittamaan katseltuani jotakin luontaisesti syntynyttä sekametsää.

  Taas kerran.  Jatkuvalla kasvatuksella syntyy vain kuusikoita.  Ei sekametsiä.

  Kuten tuossa kirjassa kerrottiin, niin metsänviljely on aikanaan otettu käyttöön Keski-Euroopassa.

  Valistusta on ollut tarjolla myöhemminkin.  Kuten olen kirjoittanut aiemmin, minulla kirjahyllyssä Tapion vuosikirja 1913, jossa opastettiin metsäpuuntaimien kasvatusta ja vuosikirja 1914, jossa opastettiin taimikoiden hoitoa ihan nykyperiaattein.  Siinä mm neuvottiin varhaisperkaamaan taimikot kitkemällä ne vesoista sateiden jälkeen, kun maa on pehmeämpää.

  Aimo Jortikka

  Istutuksen toimittaa parhaiten kaksi henkeä; toinen vauraampi käyttää kiilalapiota, toinen vaimo tahi lapsi, asettaa taimen paikallensa. Lapio työnnetään va’on poh- jalla kohtisuoraan maahan, leveäpuoli pitkin vakoa, ja kallistetaan sitten toiselle syrjälle että aukko tulee le- veämmäksi. Taimi asetetaan kuopan kohtisuoraa reunaa vasten ja juuret selvitetään oikeaan asentoonsa. Kun taimi on paikallansa, nostetaan lapio maasta,
  jolloin multa valuu juurille. Kädellä tahi la-
  piolla täytetään sitten taim iaukko kiinteästi
  mullalla ja jaloin poljetaan vielä kerta molem-
  min puolin taimea, hiukan vinoon tätä vas-
  taan että multa liittyy tukevasti tähän. Täm-
  möinen istutustapa on sovelias kuivilla hieta-
  kankailla, missä sekä auraa on helppo käyttää
  että myös taimet vakojen pohjalla pysyvät tuo-
  reempina kuin aukealla kentällä. Ylimalkaan
  on edullisinta, kun mäntyä ja kuusta istute-
  taan, asettaa va’ot 1,5 metrin välimatkoille ja
  taimet va’ossa 0,80—1 metrin välimatkoille;
  hehtaarin ala tulee silloin sisältäm ään 8,333—6,667 tainta.

  Puuki

  ^ Tuo taisi olla männynistutusohjeistusta(?/Korjaan;  eikun tais olla sekapuuistutusta). Kuuselle riitti silloin 5554 tainta /ha.    V. -39 istutettu kuusikko näytti aikoinaan siltä, että vuosisadan alun ohje oli ollut käytössä. Rivit oli suoria ja taimia tiheässä tasavälein.  Työn ja taimien hinnat olleet varmasti ihan erilaisia suhteessa puun arvoon kuin nykyään.

  ” Toinen vauraampi käyttää kiilalapiota…” – siinä sitä on tarkkaa täsmäohjetta onnistuneeseen metsän istutukseen 🙂   Nykymuodossa vastaavan tapainen metsäpuolen ohjeistus voisi mennä vaikka näin : ” Vauraampi myy metsänsä ja ostaa sitten sen metsän puut siltä köyhemmältä edullisesti, ja tekee sillä tyylillä entistä paremman tilin lopputuotemarkkinoilla”.

Esillä 4 vastausta, 1 - 4 (kaikkiaan 4)