Keskustelut Metsänhoito ”Metsänhoitotöiden ajanmenekistä”/8 kysymystä

Esillä 9 vastausta, 91 - 99 (kaikkiaan 99)
  • ”Metsänhoitotöiden ajanmenekistä”/8 kysymystä

    Kyseiseinen artikkeli löytyy Metsälehti Makasiinista 3/2025. Asiaan paneuduttu huolella ja juttun antia voi suositella lämpimästi sovellettavaksi käytäntöön alleviivaten toimenpiteiden ajoitusta aikaikkunan etureunaan, kenties jopa vielä ”naksun ” verran aiemmas.

    Artikkelin ohjeilla saadaan taimikot kasvamaan kohtuullisin kustannuksin suoraan  kiinnostaviksi ensiharvennusmetsiksi, joissa puusto on täystiheä ja järeydeltään riittävän kookasta kannattavaa korjuuta ajatellen. Lisäporkkanana 2-5 vuotta lyhempi kiertoaika. Noita lukemia voi pitää kokemuksieni perusteella jopa alakanttiin esitettyinä. Huonolle hoidolle jääneiden kohteiden kiertoaika on usein jopa 10 vuotta pidempi puhumattakaan saannosta ,joka jää helposti puoleen hoidettuun verrattuna.

    Metsälehdeltä hyvää työtä. Siitä iso kiitos!

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Jos Metkan ehdoissa on korjattavaa, korjataan. Raivauksen parhaista ajankohdista ei näytä tulevan selvyyttä, joten ei kannata ehkä hätiköidä. Väliraivauksia voi tehdä ilman tukea.

    En poistaisi Metkaa vaan päinvastoin lisäisin määrärahaa ainakin suometsien hoidon suunnitteluun. Tuhkalannoitus on kannattavaa ilman tukeakin. Taimikoiden hoidon tuen voisi rajoittaa alle 8 metriin ja kahteen kertaan.

    Suometsien hoito on tarvittavan tietomäärän kannalta haasteellinen työlaji. Kaukokartoitus ja tekoäly hoitaisi kenties tämänkin tehtävän, jos sille antaisi aineiston: puuston määrä, suon valuma-alue ja topografia sekä veden pinnan taso (näkyy ojista otetuista kuvista). Tekoäly kertoisi miten kohteessa kannattaa hakata ja tarvitseeko ojia avata.

    Visakallo Visakallo

    Voisiko suorittava nyt meille kaikille vääntää kupari- , ei kun valokuidusta, jotta minäkin ymmärtäisin, että mikä kohta niissä Metka ehdoissa on sellaista, joka viivyttäisi raivaustöitä? Minä en ole sellaista asiaa sieltä onnistunut löytämään.

    PenttiAKHakkinen

    Minä sain kammon tätä kemeraa kohtaan jo 90 luvulla. Yhtenä vuotena sain, mutta sain huomautuksen liiallisesta koivujen määrästä kuusikossa. Toisella hakukerralla oli jo epäys.
    Sitä olen noin jälkeenpäin ihmetellyt, että miten nämä metsänhoitosuositukset suosittavat koivua jätettävän ensiharvennuksessa jopa 200 runkoa hehtaarille. Mistähän ne koivut sinne ilmestyivät jos ne piti järestään poistaa 90 luvulla.
    Näin olen miettinyt, että metsän kuusikon kannalta koivua kannattaa jättää 300-400 runkoa ja poistaa ne noin 20 vuotiaana tiheyteen 100 r/ha. Kuusikon kasvu hiukan kärsii, mutta ravinteita tulee kuusien käyttöön paremmin.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Matkan sisällä pystytään tekemään kaikki tarvittavat hoidot ajallaan ja tarkoituksenmukaisesti. Jos joku haluaa raivata joka toinen vuosi niin voi varmasti tehdä sen omalla kustannuksella eikä sellaista ole edes tarkoituksenmukaista tukea. Varmaan kannuste tuleekin olla aina järkevässä metsänhoidossa. Metka tuki tukee eniten hirvenmetsästystä kun männiköissä joudutaan raivaamaan monta kertaa, ei metsätaloudllisista syistä, vain hirvituhojen ehkäisemiseksi ja männiköissä ne tulot ovat pienet ja monen kerran raivaukset suuret.

    Tolopainen Tolopainen

    Kaikki saavat tukia tasan yhtä paljon/ha. Näitä suurimpia tuensaajia on aivan turha listata kateusmielessä.

    Tuet eivät rajoita metsänhoitoa mitenkään. Koivut eivät tuo grammaakaan ravinteita metsään, kaikki ravinteet on maaperässä.

    suorittava porras suorittava porras

    Se kaikkein typerin tuki on tuki energiapuun keräilyyn. Näitä keppimetsiä ei synny ,jos taimikot hoidetaan oikeaan aikaan. Kaiken lisäksi työmäärän huimasta kasvusta aiheutuneet kulut kipataan ulkopuolisten kustannettavaksi. Tosin joskus koneellisesta energiapuunkorjuusta riittää laskua vielä isännällekin ja metsä on saatu pilalle riukuuntumisen ja latvusten liiallisen supistumisen seurauksena. Mielestäni ei mikään tavoiteltava tila eikä siihen porkkanoiden avulla ole syytä kannustaa.

    Väittäisin ,että mikäli taimikon kunnostustoimet tehdään taimikon ehdoilla , tuet jäävät kokonaan saamatta ,kun taimikossa ei ole tukiehdot täyttävää raivattava. Näin tapahtuu, kun työt toteutetaan juuri oikealla hetkellä. Korkeintaan yksi perusteltu tukikierros mahtuu oikeaoppiseen toimintaan.

    Tolopainen Tolopainen

    Ei nykyisin ole olennaista miten paljon raivataan, vaan mitä on raivauksen jälkeen. Kyllä niitä poistettavia risuja aina kuitenkin on, vaikka olisi raivattu parin vuoden välein. Pidä vain taimikot kunnossa, ei estä metka tuen saantia.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Kyllä se viiden vuoden väli napsahtaa kohdalle jos 5-6 kertaa raivaa parin vuoden välein.

    konstapylkkerö2

    Nämä parin vuoden välein tehtävät taimikonhoidot ei sovi kuin innokkaimmille omatoimisille MO:lle. Se on kustannuskysymys.  E-puu on yksi puutavaralaji ja siihen sopivaa Th:a voi käyttää sopivilla kohteilla .

Esillä 9 vastausta, 91 - 99 (kaikkiaan 99)