Keskustelut Metsänhoito ”Metsänhoitotöiden ajanmenekistä”/8 kysymystä

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 103)
  • ”Metsänhoitotöiden ajanmenekistä”/8 kysymystä

    Kyseiseinen artikkeli löytyy Metsälehti Makasiinista 3/2025. Asiaan paneuduttu huolella ja juttun antia voi suositella lämpimästi sovellettavaksi käytäntöön alleviivaten toimenpiteiden ajoitusta aikaikkunan etureunaan, kenties jopa vielä ”naksun ” verran aiemmas.

    Artikkelin ohjeilla saadaan taimikot kasvamaan kohtuullisin kustannuksin suoraan  kiinnostaviksi ensiharvennusmetsiksi, joissa puusto on täystiheä ja järeydeltään riittävän kookasta kannattavaa korjuuta ajatellen. Lisäporkkanana 2-5 vuotta lyhempi kiertoaika. Noita lukemia voi pitää kokemuksieni perusteella jopa alakanttiin esitettyinä. Huonolle hoidolle jääneiden kohteiden kiertoaika on usein jopa 10 vuotta pidempi puhumattakaan saannosta ,joka jää helposti puoleen hoidettuun verrattuna.

    Metsälehdeltä hyvää työtä. Siitä iso kiitos!

  • Kokenut kaiken tietää

    Kyllä se polttoaineen kulutus vaihtelee aika paljon, mullakin vanha dolmar ja 56 kuutioinen sthill ilman ilmahuuhtelua tai sähkösäätöä vei aika paljon. Vielä jos perämoottori, ruohonleikkuri, kauppakassi ja Mopo tankataan samasta pytystä, niin onhan se kulutus aika suurta. Mutta tosiaan, kahvalämmitys, puusto, katkonta  jms. vaikuttaa aika paljon. Ei tuo 500 l ole mikään mahdottomuus olosuhteet huomioiden.

    Tolopainen Tolopainen

    Onhan se tietenkin niinkin, kun menee tekemään raivauksia pahasti myöhässä, bensaa palaa paljon ja viikkotyöaika on kuusi päivää kuten Visakallon esimerkki osoittaa.

    Visakallo Visakallo

    Olemme nyt toukokuun alussa saaneet palstalle uudeksi myöhäisraivausasiantuntiajaksi aikaisemmin parhaiten S-bonus asiantuntijana tutuksi tulleen Tolopaisen. Tervetuloa!

    On todellakin aivan totta, että jos menee raivaamaan aamulla myöhässä, ja vastavuoroisesti lähtee aikaisemmin pois, niin viiden päivän työt vievät silloin kyllä helposti sen kuusi päivää! Vastaavasti kun sydänkesän aikoihin tulee aloiteltua raivaukset aamuyöstä, tulee metsästä luikittua kotiin jo ennen puoltapäivää!

    Köyhyyskin täällä riivaa, kun ei talossa ole edes perämoottoria, eikä Rouvalla kauppakassia, eikä edes mopoa! Polkupyörän yläkettinkiä joutuu pingottamaan kireälle pitkiä ylämäkiä töihin polkiessaan. Ruohonleikkuri sentään löytyy, mutta ei siihen kyllä kannattaisi enää tänä kesänä sitä sahabensaa laittaa, kun kun kaikki naapurit aina valittavat paksusta savusta!

    Tolopainen Tolopainen

    Eikö Visakallolla ole vielä robottia ruohoa leikkaamassa, onpas siellä Hämeessä alkeellista.

    Nostokoukku

    Myöhäisasiantuntija teksteistä paistaa syvä teoreettinen asiantuntemus. Käytännön kokemus loistaa poissaolollaan, paitsi S-bonuksien osalta.

    Visakallo Visakallo

    Kyllä Tolopainen meillä sellainen oli jo 21 vuotta sitten. Olihan se sen aikaisessa maailmassa messukävijöiden keskuudessa vielä jonkinlainen kiinnostuksen kohde. Nythän niissä on jo uudemmat sukupolvet käytössä. Tuonne golfkentällekin tulevat nyt käyttöön isommat, päiväsaikaan aurinkosähköllä latautuvat robottileikkurit. Eivät pyydä yötyölisiäkään.

    Tolopainen Tolopainen

    Ei ole raivaussahatyöstä kokemusta kuin hiukan yli 50v. Eihän tuo tietenkään vielä paljon ole. Huski oli ensimmäinen raivaussaha, jonka ostin käytettynä, lahjoitin isäukolle, joka vaihtoi sen Johnserediin.

    Täytyy kyllä tunnustaa, että 70-luvulla ei paljon vielä tietoa ollut miten olisi pitänyt raivaukset tehdä ainakaan minulla. Lavatanssit kiinnosti enemmän ja oluttakin meni. Luulen, että aika harva opiskelija osti siihen aikaan raivaussahan tai myöhemminkään omilla rahoillaan.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    ”Taimikonhoidon perusteet ovat tuttuja: taimikonhoidon ansiosta tukkipuun osuus kasvaa, uudishakkuut aikaistuvat ja hukkapuun osuus vähenee. Myös jatkuvassa kasvatuksessa luontaisesti syntyneet taimiryhmät kannattaisi perata.

    – Jos et tee taimikonhoitoa, menetät jopa kolmanneksen tulevista hakkuutuloista, laskee Markku Remes, joka toimii metsänhoidon johtavana asiantuntijana Metsäkeskuksessa.

    Yhden viitasaarelaisessa kuusikossa tehdyn mallinnuksen mukaan uudishakkuussa oli tukkipuun määrässä sadan kuution ero sen mukaan oliko taimikonhoidot jätetty kokonaan tekemättä tai oliko ne tehty suositusten mukaan. Tällä hetkellä se tarkoittaisi keskimäärin noin 7000 euron eroa pelkästään yhdellä hehtaarilla.”

    http://www.mhy.fi/keski-suomi/uutiset/taimikko

    Nostokoukku

    Ja vielä pitää mankua sosiaalihuollosta tukea taimikkonsa raivaamiseen! On pikkuporvareilla outo ajatusmaailma.

    Tolopainen Tolopainen

    Jos joku tulee raivaamaan taimikoita, saa metkat puhtaana kätöseen, niin ei tarvitse kadehtia.

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 103)