Keskustelut Metsänhoito Metsäsuunitelma

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 31)
  • Metsäsuunitelma

    Pitäs tilata uusi metsäsuunitelma, edellisen teki metsäkeskus, mistä olette sen tilanneet? Oletteko olleet siihen tyytyväisiä? Hyvää Juhannusta kaikille(:

  • metsä-masa metsä-masa

    Metsään.fi palvelu on tuonut kohtuullisen hyvät tiedot puustosta ja kehitysluokka jakaumasta. Mikä parasta sieltä on erittäin helppo toimitella asioita Metsäkeskukseen, ja jos tarvitsee tilalla apua metsään liittyviin asioihin, niin palveluntarjoavat vastaa niihin mielellään, palveluntarjonnassa voi olla paikallisia eroja.

    Metsätaloussuunnitelma on ehdoton jos tiloja, pinta-aloja  ja kuvioita on paljon. Yli sadan kuvion tilakokonaisuuksia on vaikea pitää ajan tasalla pelkästään muistin varassa, niiden päivittämiseen menee huomattavan paljon aikaakin ja tieto on vain yhden henkilön tiedossa.

    Metsäsuunnitelma on metsän käyttö opas, joka sisältää monipuolista tietoa metsästä ja sen mahdollisuuksista.

    Meidän tiloilla on neljäs suunnitelma kierros menossa ja olen nähnyt sen tarpeelliseksi pitää siitä myös paperiversiota voimassa, siitä saattaa olla jatkajaehdokkaalle mielekästä tutkittavaa.

    Otso metsäpalvelut teki viimeisen suunnitelman ja se on metsäasiantuntijan tekemä masto käyntiin perustuva, joka huomioi myös maanomistajan mielipiteitä.

    Ps. Kannattaa tutustua Otsonmetsäpalveluun, http://www.otso.fi

    Apli

    Otsolta haluaisin suunitelman laitoin heidän nettisivujen kautta siitä tarjouspyynnön viikko sitten mitään ei ole kuulunut..

    Nimetön

    Otsolta ja Mhy:ltä kysyin tarjoukset suunitelman teosta ja Mhy:n tarjous oli selvästi edullisempi. Mhy:ltä osasivat heti sanoa kuka suunitelman tekee ja suunnitelma tehdään maastokäynnin pohjalta. Otson tarjous oli aika ympäripyöriä ja minulle ei ainakaan selvinnyt tehdäänkö suunnitelma enempi maastokäyntiin vai laaserkeilaukseen perustuen ja kuka kesälomaharjoittelija suunnitelman tekee. Otso oli kylläkin aktiivisemmin suunnitelmaa kauppaamassa.

    Apli

    http://www.otso.fi/Mets%C3%A4palvelut/Mets%C3%A4suunnittelu/Mets%C3%A4suunnitelmaTUOTTO.aspx

     

    Mielenkiintoinen suunitelma, Tuotto! noh odotellaan heidän yhteydenottoaan.. Perustuu maastokäyntiin..

    Puuki

    ”Tuotto”-suunnitelman nimenä on kyllä parempi kuin esim. ”kustannus”olisi.

    Tuotto – kustannukset = voitto voisi olla myös hyvä nimi metsäsuunnitelmalle.

    Ilman metsäkäyntejä tehtynä suunnitelman teko olisi miltei pelkkää kopiointia, josta joutuisi tilaaja maksamaan hunajaa.

    metsä-masa metsä-masa

    Yhteyden otoissa Otsolla voi olla kesäloma-aikaan viiveitä, minut vakuutti Otson toimihenkilön aktiivisuus ja asiakkaan huomiointi suunnitelman teon aikaan.

    Aikaisemin tehdyt suunnitelmat oli kaksi kertaa  Mhy, Metsäkeskus ja vuosi sitten Otso. Aktiivisuus on paljon kiinni henkilöistä tiiminvetäjästä ja suunnittelijoista.

    Minulla oli tuuria sain hyvän palvelun ja siksi innostan myös muita juttelemaan metsäasioista kasvotusten, siinä kyllä huomaa miten  motivoitunut henkilö on.

    Makarov

    Nykyhinnoilla en aatellu enää suunnitelmia teettää.

    Hyvin hoidetulla metsätilalla jos teet suunnitelmien mukaan tahtoo suurin osa hommista olla aina myöhässä. Just tulin kahtomasta yhtä kuviota joka pitäs parinvuoden sisään harventaa. Mutta ei suunnitelmassa mitään harvennuksia ole siihen laitettu. Kovasti tappiota tulis jos noudattas suunnitelmien ohjeita.

    Toki ne semmoiselle hyviä on joka ei ole niin perillä metsiensä tilanteesta.

    harrastelija harrastelija

    Hyvä metsätaloussuunnitelma tulee varmaankin yhdessä laserkeilauksen, arvioidun kasvun ja metsäkäynnin yhteen summaamisesta. Ennen laserointia kävimme Metsäkeskuksen miehen kanssa 2 päivää maastossa n. 50 ha:n alueella. Todennäköisesti siitä tuli aika tarkka sillä hetkellä.

    Sitten, kun otetaan mukaan maastopohjat ja erilaiset kasvut eri kuvioilla, niin alkaa mennä aika vaativaksi. Olisi kiva seurata, että paljonko 10 vuodessa (joka oli ennen mts:n päivitysväli) tulee heittoa, jos kuviolla ei ole toimenpiteitä ja se hakataan.

    Metsäkeskuksella oli 20 % heitto ylärajana, sekin on jo aika paljon.

    Puuki

    Suunnitelmien tarkkuus riippuu pääosin tekijän arviontikyvystä ja siitä kuinka paljon eri kuvioilla tulee tehtyä koealoja. Epätasaisissa puustoissa pitäisi ottaa tarpeeksi monta koealaa ja oikeista paikoista suhteessa puuston ryhmittäisyyteen. Koealoja ei voi käytännön syistä tehdä esim. arvioimalla linjoittain, joten tarkkuus vaihtelee melko paljon.  Myös laserkeilaus nykyisellään on kokemusten mukaan epätarkka ainakin siihen asti kun maastokeilaus tullee käyttöön. Vaikka keilauksessa toiset puulajitunnukset tuleekin hyvin luettua, heitot voi olla suuria. Ainakin sekapuustoissa puulajien ja puutavaralajien kohdalla tulee semmoisia arvioita että ei niiden perusteella voi esim. leimikkoja kunnolla tehdä. Tasaisissa yhden puulajin metsiköissä l-keilaus antaa melko tarkan kuvan puustosta.

    wanhajätkä

    Metsäkeskus, nykyinen Otso teki mulle suunnitelman viimeksi. Ja varmasti jäi viimeiseksi suunnitelmaksi. Kyllä Metsään.fikin arvaa tarkemmin. Isommilla palstoilla suunnitelman laatiminen vaatii reilusti maastopäiviä.  Liki 400 ha palstassa ei pari metsäpäivää riitä joten arvailuksi meni.

    Nyt oon menny parisataa ha sitä läpi. Nuorenmetsänhoitoa ja terveyslannoitusta. Joka neliö on käsitelty ja suunnitelma paljastui vessapaperiksi josta vielä etusormikin menee läpi ja sotkeutuu paskaan! Antoihan se suunnitelma karkean kuvan metsän tilasta….mutta ei oikeata. Kasvut oli ihan lonkalta heitettyjä, edes kehitysluokat ei sinne päinkään. Vain kuvioiden muodot ja koot oli oikein ja auttaahan sekin. Ihmetyttää sekin että täsmälleen samat kuviot kuin metsään.fi systeemissä mutta uudelleen numeroitu. Sehän sekottaaki sitte esim kemeraa haettaessa. norenmetsän hoitohakemukset ja hakkuuilmoitukset toimii näps ja kops systeemillä netissä. Lannotukset ei. On kyllä metsäkeskusta työllistävä valvoa aikarajoja edellisestä tuetusta harvennuksesta numerosotkun takia. Kaippa ne ammattilaiset on niin paljon fiksumpia kun minä en ite pysy kyllä yhtään kärryillä vaikka oikein haluaisinki. Tuommosessa isohkossa palstassa tehdään kerralla isoja aloja ja kuvioita yhdessä hankkeessa on aina kymmeniä.

    Muutamassa palstassa paperiversio on vanhentunut enkä näillä näkymin en juuri nuista syistä enää teettäne paperiversioo.

    Isossa kuvassa, (nykyisin tuo sana on muotia niinku muutama vuosi sitten tahtotila), tuo metsään.fi antaa ihan riittävän avun minun tarpeisiin….onhan siinä kuitenkin valmiina kuviokartat ja pinta-alat. Lähempänähän se on totuutta kun neljävuotta vanha metsäsuunnitelma.

    Täsmälliseen tietoonhan ei koskaan pääse. Kokeehan se itekki metsätaitokilpailuissa. erojahan tulee ammattilaistenkin arvioissa. Monestihan niissä aktiivi mo tiskaa toimihenkilöt.

    Mutta jatkan siinä”isossakuvassa”

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 31)