Keskustelut Metsänomistus Metsät hiilinielu vai -lähde?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 13)
  • Metsät hiilinielu vai -lähde?

    A.J. oli linkannut toisaalle Hesarin jutun, mikä sai minutkin aktivoitumaan (Pia Elosen kolumni 16.6.).

    Siinähän ilmeisen oikein esitetään, että maankäyttösektori muuttui laskennallisesti hiilinieluksi 2021. A.J. tai joku muu voisi selkeyttää minulle ja ehkä muillekin, mikä aiheuttaa maankäyttösektorin lähteyden. Metsähän on myös 2021 ollut laskennallisesti selkeä hiilinielu, mutta onko metsän muutto pelloksi tai rakennusmaaksi se karva, mikä kamelin selän taittoi.

    Mielenkiintoista myös, että puun kaataminen (tai kaatuminen) katsotaan sen sisältämän hiilen poistumaksi hiilivarastosta. Näin ilmeisesti on?

    Edes suoraan polttoon menevä puu ei varmastikaan vapauta koko sisältämäänsä hiiltä hiilidioksidiksi kaatovuonna. Varmaan poltettaessa (lähes) kaikki hiili vapautuu ilmakehään, mutta tässä tulee tasausta hakkuuvuosien välille. Puun kasvu on kuitenkin selkeä, että se kasvu ajoittuu tietylle vuodelle.

    Toinen ääripää (poltto toinen) on tietysti hirsimökit, sillat yms., missä lähes kaikki runkopuun hiili on sitoutuneena edelleen jopa satojen vuosien jälkeen.

    Väliltä löytyy paperi- ja selluteollisuuden tuotteet. Joku voisi tietysti laskea, mikä on prosessin netto, mutta pidän intuitiivisesti jonkun tasoisena hiilivarastona esim. meidän kirjahyllyssä olevia sata vuotta vanhoja kirjoja ja kymmeniä vuosia vanhoja varastoinnissa käytettyjä pahvilaatikoita. Ehkä nämä kuitenkin edustavat prosentuaalisesti selluteollisuuden tuotteista erittäin pientä osaa.

    Perusajatus kuitenkin, että kaadetun puun hiili vapautuu vasta aikajänteellä kuukaudesta 500 vuoteen. Ei siis kaadettaessa.

  • TTL

    Maankäyttösektori muuttui siis 21 hiililähteeksi (ei nieluksi).

    A.Jalkanen

    Ei voi oikein vastata vielä pikaennakko pohjalta tuohon kysymykseen. Tarvitaan tarkemmat luvut. Lämmin kesä on voinut vaikka lisätä maaperän päästöjä turvemailta. Lisäksi lähes ennätyshakkuut. Laskentatavan muutos. Metsät kuitenkin edelleen olleet hiilinielu kuten aina 1960-luvulta saakka.

    Lisäys. Muun maankäytön päästöt vetävät kokonaisuuden miinukselle. Lisäksi jos tuulivoimaloita nostatetaan joka notkoon ja saarelmaan, metsäkato lisääntyy rajusti ja maineemme saa vähintään kolhun.

    Tomperi

    Paljopnko käytetään suomessa uusiutumattomia luonnonvaroja kuten öljyä sen takia että muutama kymmenen miljoonaa kuutiota hakataan puuta ja niitä kasvatetaan kuljetellaan  eessun taa ympäri maailmaa, jalostetaan….  montako prosenttia hiiltä kuluu tuohon kaikkeen reuhtomiseen verrattuna sitä kuinka paljon hiiltä lähtee pois vuositasolla suomen metsistä ,,,, pitäisikö metsien pystyä nilemään kaikki ko olevasta toiminnasta aiheutuvat hiilipäästöt jotta se ois ihan oikeesti nielu?  Siis nielu joka kaiken nielee … ?

    Gla

    Samalla pitää kysyä, mikä on vaihtoehto puuperäisille tuotteille ja mikä on sen vaikutus päästöihin. Kaupasta ostettava muovihan ei hiilinielua leikkaa. Lopuksi sen voi polttaa, eikä edes päästöjä synny, kun se on kierrätysmateriaalia.

    Tällaista tämä päästömatematiikka on.

    mehtäukko

    Toiseen ketjuun Kuapolle annoinkin jo vihiä.

    Siis Ryssän ilmaston tuhoaja-, ilmakehään karkaa voimakkaasti lämmittävää kaasua 80 tn tunnissa…

    Niin kauan kuin tällaiseen maailman mitassa suurtuhoon ei ole muuta lääkettä kuin levitellä käsiä, Suomen teot ja ilmastolla kurjistaminen ovat vähempi kuin itikan paska valtameressä!

    Tomperi

    Muovin poltosta syntyy päästöjä ja paljon.  Ehkä edistyneimmät polttolaitokset ovat hyvin vähäpäästöisiä mutta silti, ei ole palaminen päästötöntä.

     

    Jovain

    Onhan se huono tilanne kun, fossiiliset ja uusiutuvat poltetaan samaan aikaan. Polttoon ne menee uusiutuvatkin raaka-aineet ennen pitkää. Ei niitä voi maahan haudata tai meriin upottaa. Kierrrätetään kyllä, mutta poltoon ne menee uusiutuvatkin, jos ei muuta niin liikennepolttoaineiksi.

    Metsillä ja luonnolla on iso merkitys. Että metsät muodostuvat jo päästölähteeksi. Metsiä syödään kahdesta päästä, nykytulkinnan mukaan hakataan liikaa ja eivät riitä enää hiilinieluksi.  Maankäyttösektorikin pieneltä osaltaan, alle hehtaarin alat annetaan anteeksi?

    Gla

    On eri asia polttaa uusiutuva ja uusiutumatonta. Toinen lisää ilmakehän co2-määrää, toinen ei.

    Metsät ovat edelleen merkittävä hiilinielu.

    TTL

    Sama kävi aluksi mielessä kuin Tomperilla, että mitä se puun kuljettaminen edes takaisin aiheuttaa hiilidioksidipäästöjä.

    Hahmottelin vähän asiaa ja tulos on, että suhteellisesti ei paljon mitään. Karkeasti kai voi sanoa, että 100 km rekalla täydellä kuormalla on noin 0,1 tonnia CO2:ta. Puukuutiota kohden siis noin 0,002 tonnia. Jos hakkuut, lähikuljetus ja tyhjällä rekalla ajelut lisätään niin arvioni on tupla eli puukuutiota kohden 0,004tonnia. Tämä on siis 4 promillea kuution puuta sitomasta hiilimäärästä.

    Tietysti sitä valmista tuotettakin kuljetetaan, mutta aika pieni se kuljetuksen yms osuus on koko paletissa.

    A.Jalkanen

    Kyllä ja sama pätee yllättäen myös tuoreiden kasvisten kohdalla. Niilläkin tuotannon ja käytön aiheuttama päästö (esim. hävikki) on paljon ratkaisevampi kuin kuljetuksen päästö.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 13)