Keskustelut Metsänomistus Metsävähennyksen korotus

Esillä 9 vastausta, 41 - 49 (kaikkiaan 49)
  • Metsävähennyksen korotus

    Merkitty: 

    Onko kukaan nähnyt arvioita siitä, milloin metsävähennyksen korotus tulisi voimaan? Pikaisella googlailulla ei löytynyt mitään.

  • Panu Panu

    Täytyy myös muistaa eri omistusmuodot. Metsätaloutta päätoimenaan harjoittavalla osakeyhtiöllä metsä on ymmärtääkseni vaihto-omaisuutta ja siten metsävähennys on 100%. Tai ehkä maapohjan arvo pitää olla eri paikassa taseessa, että menee kirjanpidollisesti oikein. Joka tapauksessa siksi monien suurmetsänomistajien kuten Timo Kujalan ja Ville Kopran metsät ovat Oy:ssä.

    jpjulku jpjulku

    Tämä ketju liittyi metsävähennykseen.

    Kokenut kaiken tietää

    Eikö se väliriihi tms  pitänyt nyt olla, mitä siellä metsävähennyksen korotuksesta päätettiin? Iltauutisissa puhuttiin vaan veron kevennyksistä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tiirolan FB-sivulla lukee että esitys on tulossa eduskuntaan. Asia ei ollut esillä puoliväliriihessä. Lausuntoaika on juuri päättynyt 9.4. Arvioitu esittelyviikko 19/25 eli silloinko eduskunta keskustelee?

    https://vm.fi/hanke?tunnus=VM033:00/2024

    TTL

    Käänteisesti ajatellen on vaikea keksiä kenelle metsävähennyksen mahdollisesta korotuksesta on haittaa. Paljonhan sitä on vastustettu. Raha saadaan todennäköisesti nopeammin kiertoon korkeammalla vähennyksellä ja kaikki ottavat rahakierrosta murusensa.

    Jos tilakauppa lisääntyy, niin yksi murunen valtion kassaan  on varainsiirtoveron tuottojen kasvu. Siis, jos tilakauppojen rahavirta suurenee yli tuon n 5 %. Kokonaisuudessaanhan metsävähennyksen muutosten vaikutus valtion tulovirtoihin suoraan on hyvin minimaalista, mutta korotus tuo mukavasti värinää ja paljon puhuttua dynaamista vaikutusta.

    Tuo kommentti metsätilamarkkinoiden tehokkuudesta on mielenkiintoinen. Väitän, että Suomen metsätilamarkkina on huomattavasti tehottomampi (rahoituksen käsitteenä) kuin esimerkiksi Suomen osakemarkkina. Metsätilat ovat kaikki erilaisia, ostajien päätöksentekokriteerit ovat ”hajaantuneempia” kuin osakemarkkinoilla, läheskään kaikki tieto tilasta ei ole ostajan ja ei ehkä myyjänkään tiedossa ja markkina on jo kokonaisuudessaan suhteellisen pieni.

    Olen jo pitkään yrittänyt alan toimijoita kehittämään ”indeksiä” tilamarkkinoille ja myös puumarkkinoille. Aluksi se voisi olla täysin teoreettinen, mihin on alettu jo jotenkin päästäkin (MG ja Metsätilat). Vielä parempi olisi futuurityyppinen kaupankäynnin kohteena oleva ”teoreettinen tila” tai ”teoreettinen puukuutio”. Kehittely on kesken!

    Panu Panu

    @jpjulku Sanoit, että metsävähennyksen poisto laskisi metsätilojen hintoja selvästi. Minusta ei koska silloin metsätalouden harjoittaminen siirtyisi osakeyhtiöihin.

    jpjulku jpjulku

    Jos suomalaisen metsäomistuksen keskikoko on 20-30 ha, jää yhtiömuoto käytännössä haaveeksi. Kirjanpidot, tilinpäätökset omaisuuden valuointeineen, tilintarkastukset jne. Pääomaliikkeet yhtiön ja omistajan välillä nekin verotuksellisesti rajallisia.

    Panu Panu

    Joo mutta niillä, jotka ostavat on tyypillisesti enemmän. Ja sen takia ostetaan, että saadaan enemmän. Pienempien tilojen hintaan metsävähennyksen poisto voisi vaikuttaa enemmän.

    Makarov

    Metsävähennyksen poisto varmasti tilojen hintoja laskisi. Metsää ostavia Osakeyhtiöitä on kumminkin niin vähän ja syynä on juuri jpjulkun mainitsema tilojen keskikoko. Osakeyhtiötä ei metsälle kannata perustaa mikäli pinta-alaa ei ole tarpeeksi ja homman täytyy olla myös ammattimaista.

Esillä 9 vastausta, 41 - 49 (kaikkiaan 49)