Keskustelut Metsänomistus Metsävähennys ja luovutusvoitto

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 23)
  • Metsävähennys ja luovutusvoitto

    Painetaan pieni veropähkinä vielä näin vuoden loppuun. Ostan vuoden aikana kaksi tilaa. Tila A:n hankintameno on 100 yksikköä. Tila B:n hankintameno on 40 yksikköä. Myyn tilalta B puuta 35 yksikön arvosta, minkä jälkeen seuraavana vuonna myyn tilan B hintaan 10 yksikköä. Tilalta A en ole myynyt mitään. Tilan A osalta minulle on syntynyt metsävähennyspohjaa 60 yksikköä ja tilan B osalta 24 yksikköä. Miten menee tilan B myyntivoittoverotus?

    Liittyy ihan konkreettiseen käsillä olevaan tilanteeseen.

  • Metsäkupsa Metsäkupsa

    B osalta ilmeisesti käytit metsävähennystä 60% mukaan tekee 21 yksikköä, joka lisätään 10 yksikköön= 31 yks.. Eli olet tekemässä verotuksellisesti 9 yks. tappiokauppaa, onkohan sukulaiskauppa tekeillä.

     

     

    Näätä

    9C-lomakkeelle sinulle tulee seuraavat tiedot:

    – 4.1 Myyntihinta 10 yksikköä
    – 4.2 Hankintahinta 40 yksikköä
    – 4.3-4.7. mahdolliset muut kulut metsätilan hankinnasta tai myynnistä sekä perusparannukset, oletetaan nämä 0 yksiköksi.
    Luovutustappio -> -30 yksikköä

    – 4.13 Luovutusvoittoon tai -tappioon lisättävät erät tulee käyttämäsi metsävähennys, tässä tapauksessa tuo 21 yksikköä, mikä on käytetty  (olettaen, että et aiemmin ole metsävähennyspohjaa muilla tiloilla hyödyntänyt).

    Eli tässä tapauksessa sinulle syntyy verotuksessa tappiota 9 yksikköä, minkä sitten voi vähentää muista pääomatuloista.

    jpjulku jpjulku

    Minullahan oli A:sta peräisin olevaa metsävähennyspohjaa, jota voin hyödyntää myydessäni (myytyäni) B:ltä puuta. B:n metsävähennyskö tuloutuu, vaikka en ole siitä yksikköäkään hyötynyt? Hmmm.

    Näätä

    Metsävähennyspohja ei ole enää tilakohtainen vaan sitä tarkastellaan kokonaisuutena.

    jpjulku jpjulku

    Juuri näin. En ole siis tilan B hankintahinnasta tehnyt mitään metsävähennystä, vaan olen tehnyt sen yksilöimättömästä metsävähennyspohjasta. Ei tilan B:n laskennallisen metsävähennyksen pitäisi silloin tuloutuakaan. Sitten jos muu vähennyspohja ei riittäisi, pitäisi vasta tuloutua.

    Näätä

    En ymmärrä logiikkaa, että miksi et joutuisi tulouttamaan metsävähennyksiä. Meinaatko, että sitten kun myyt tilan A, tulouttaisit sekä A:n että B:n metsävähennykset? Ei se niin mene. Ohessa suora lainaus verottajalta:

    ”Kun olet luovuttanut metsän toiselle omistajalle vastiketta vastaan ja lasket metsän luovutusvoittoa, lisää luovutusvoittoon kaikki tekemäsi metsävähennykset. Lisää metsävähennysten yhteismäärä luovutusvoittoon myös silloin, jos luovutusvoitto on laskettu hankintameno-olettamalla. Lisättävät metsävähennykset voivat olla yhteensä enintään 60 % luovutettavan metsän hankintamenosta. Tehdyt metsävähennykset lisätään myös luovutustappioon.”

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Metsävähennys on siirettyä veronmaksua oikeastaan, asia on kuten Näätä kirjoittaa. Metsävähennys on semmoinen myrkkypilleri, jolla pyritään kasvatamaan tilakokoa, eli tilakaupassa lankeaa tuloksi kauppahinnan päälle max. 60%.  Itse olen metsävähennyspohjaa käyttänyt n. 1 milj.€, joten jos myyn tiloja, niin sieltä kauppahinnan päälle euroja piisaa verotettavaksi.

    Panu Panu

    Loogisesti metsävähennys pitäisi olla koko puuston (ei maapohjan) arvo ostetussa tilassa ja sen tulisi olla tilakohtainen. Mutta verottajan ohje on selkeä. Käytetyn vähennyksen lisääminen tilan myyntihintaan on myös järkeenkäypää.

    Peura

    Ostin metsätilan, tuttu halusi ostaa maapohjan pelloksi. Pystykaupalla aavaksi latvoineen.  Ostohinta noin 37 rahaa, myyntihinta maapohjalla 7.5 rahaa.  Tappiota tuli ja reilusti. Verottajaa ei kiinnosta se että puukaupoista tuli jo yli 40 rahaa. Käytetty metsävähennys tietenkin pitää ilmoittaa. Hyvin tuli veronpalautusta.

    Panu Panu

    Tappiota tulee, koska metsävähennys on vain 60% mutta samasta syystä maksoit puukaupasta veroa. Teit voittoa 10,5 rahaa miinus kulut, ei siitä montaa rahaa kuulukaan veroa maksaa.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 23)