Keskustelut Metsänomistus Mihin valtion rahat?

Esillä 10 vastausta, 101 - 110 (kaikkiaan 139)
  • Mihin valtion rahat?

    Merkitty: 

    Mitä hevosta pitäisi veikata? Eli mihin pitäisi laittaa valtion rahat metsätaloudessa, että ne olisi parhaiten tukemassa ja edistämässä metsätaloutta ja sen toimintaedellytyksiä? Valvonta, neuvonta (mille taholle?), byrokratian purku, tuet, infra, koulutus, tutkimus, suojelu, nielut, verokevennykset…? Siis mitä kenelle, millä perusteilla ja millaisilla painotuksilla?

  • Visakallo Visakallo

    Asiahan on silloin kunnossa, jos pelloille on saatavissa riittävästi vuokratuloa. Itsellänikin on sellainen tilanne, vaikka suurimman osan pelloistani metsitin silloin ennen EU-aikaa 35 vuotta sitten. Olen siinä mielessä aitiopaikalla, että vertailukohteet ovat olleet koko ajan omilla mailla vierekkäin. Maailmalla on vain taipumus muuttua, ja olosuhteet sen mukana. Onko meistä kenestäkään varmasti sanomaan, mikä on Suomessa tilanne pellon ja metsän osalta vuonna 2060?  Täälläpäin, vaikka Etelä-Suomessa ollaan, kaikille pelloille ei riitä enää kysyntää, joten metsitys jää vaihtoehdoksi, jos maapohjille halutaan saada tuottoa. Mitä itse peltometsitysten tuottoihin tulee, nekin vaihtelevat. Koivu oli lähes koko ajan takamatkalla, kunnes tilanne muuttui kolme vuotta sitten täysin. Kasvu on ollut n. 12 M3/ha koivuilla sekä kuusilla, harvennusten kertymät molemmilla yht. n.100 M3/ha, josta n. 80 mottia kuitua/energiapuuta, 20% tukkia. Koivikoiden päätehakkuu on ennen vuotta 2030, kuusikoiden 2040-2050.

    Tolopainen Tolopainen

    EU:n harjoittama tukipolitiikka on johtanut maankäyttösektorilla suuriin hiillipäästöihin ja valtio pitää sitä myös yllä. Aika hölmöläisten touhua ja sitten aletaan puhua terveen liiketoiminnan rajoittamisesta, jotta voitaisiin jatkaa hölmöilyä isolla rahalla.

    Vaikka maatilat ovat vähentyneet tuetut peltohehtaarit ovat kasvaneet samaan aikaan, kun lisää peltoa on kannattanut raivata.

    isaskar keturi

    Jos korko otetaan mukaan pellonvuokra päihittää metsänkasvun. 2023 tilaston mukaan Etelä-Suomen keskivuokra oli 230 e. 30 vuodessa pelto on tuottanut ensimmäisestä vuodesta alkaen ja yhteensä 6900 euroa (miinus verot). Jos metsä kasvaa visakallon 12m3/ha, ei tarvita kummoista laskupäätä huomata, kumpi kannattavampaa. Pellonvuokrassa kuluina vain pankkikulut.

    Visakallo Visakallo

    Oliko vertailulaskelmassa mukana kahden harvennuksen tulot?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Turvepellot Pohjanmaalla ovat iso päästölähde joten otsikon kysymykseen mihin valtion rahat voisi vastata että vaikka näihin. Esimerkiksi jos niitä muunnetaan viljalta nurmelle ja kasvatetaan lihakarjaa, päästötilanne paranee ja pelto on edelleen viljeltävissä jos tulee ruuasta pulaa. Metsitys tai ennallistaminen on hankalampi toimenpide peruuttaa. Naudanlihalle olisi kysyntää.

    Nostokoukku

    Naudanlihalle olisi kysyntää, etenkin jos kasvattajat tuottaisivat sitä tappiolla.

    isaskar keturi

    Niin hiukan asian vieressä ollaan, mutta kun aiheen aloitin, sallittakoon. Visakallo, en tehnyt valmista vertailulaskelmaa. Pellon tuotossakaan ei ole huomioitu korkoja korkoa korolle alkaen ensimmäisestä vuodesta, jolloin tuloja alkaa tulla. Mutta 30 vuodessa puuta tuolla 12m3/ha/v syntyy vain 360m3 – ensimmäinen hakkuu ehkä 20 vuoden jälkeen, jolloin puustopääoma olisi vaikka taimikosta lähtien 12m3/ha/v vain 240m3, pitäisi puhtaan hakkuutulon (kaikki istutus ja hoitokulut vähennettynä) olla selvästi yli 4600 euroa/ha (eli yli 100m3), jotta pääsisi samaan kuin vuokraus. Vuokratulo ilman korkoakin on tuo 20 vuodessa.

    Visakallo Visakallo

    Koivikoiden ensiharvennus on meillä tehty 12 vuoden iässä, toinen harvennus 22 vuoden iässä. Kuusikoissa vastaavasti 20 ja 27 vuoden iässä.

    MaalaisSeppo

    Yleensä metsitetään peltoja, joiden tuotto viljelyskäytössä on huono. Näin myös minun tapauksessa. Vuokralainen ei ollut enää kiinnostunut jatkamaan vuokraamista peltojen pehmeyden takia. Metsitykseen sai myös hyvät tuet.

    Minusta metsitys kannatti. Vuoratuloja ei olisi tullut. Keskim kasvu ollut tähän asti noin 12 m3/ha ja nousussa. Terveyslannoituksen tein 12 v sitten ja siihenkin sai hyvät tuet. Nyt boorilanoitus menossa omatoimisesti. Energiapuuta hankintana olen tehnyt n 100 m3. Toinen mokoma pitäisi vielä askaroida. Puuston laatu melko huono, mutta itse valikoiden poistettavat puut paranee.

    Visakallo Visakallo

    Ei metsitys ole mikään koko valtakuntaa koskeva yleisratkaisu. Peltojen sijainti, kuviokoko, maanlaatu, vuokrapeltojen kysyntä ja vuokrataso ovat mm. niitä seikkoja, joiden perusteella ratkaisuja joudutaan tekemään. Kuten tähän ikään on joutunut jo oppimaan, myös täysin ehdottomilla totuuksilla on aika ajoin taipumus muuttua.

Esillä 10 vastausta, 101 - 110 (kaikkiaan 139)