Keskustelut Metsänhoito Mikä saa kuuset tuottamaan käpyjä yli kantokyvyn?

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 22)
 • Mikä saa kuuset tuottamaan käpyjä yli kantokyvyn?

  Mistä moinen johtuu ja näin vielä näin laajalla alueella.  Mitä niin tarkoituksenmukainen luonto tällä hakee? (Vai tukeeko se tällä ulostulolla jatkuvaa kasvatusta? Heh heh.)

 • Timppa

  Näyttää tulleen jo maahankin asti.  Viime vuonna ästettyyn kuvioon on viereistä kuusikosta lentänyt kuusen siemeniä, joista syntynyt virkeitä taimia.

  Eivät ennusteet auta etenkään, jos ne menevät pieleen.  Myyrätutkijat tuskin kaiholla muistavat vuotta 2012, jolloin heidän ennustamaansa myyrähuippua ei tullutkaan.   Vuosina 2006 ja 2009 oli paljon myyrätuhoja.  Myyrätutkijat osasivat laskea ainakin kolmeen, kun ennustivat vuodelle 2012 myyrätuhoa.  Tämän seurauksena jotkut siirsivät istutuksiaan ja taimien menekki romahti.  Niitä jouduttiin viemään kaatopaikoille.  Nyt eletään siis vuotta 2021 eikä vuoden 2009 jälkeen ainakaan meidän metsissä ole ollut tuhoja.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Kannattaa tsekata Wikipediasta myös lähes samaa tarkoittava sana trolli. Se ei tulekaan sanasta peikko vaan englannin kielen sanasta trolling, vetouistelu.

  Visakallo Visakallo

  Wikipedia: ”Käytännössä trollausta voi olla äärimmäisen vaikea erottaa pelkästä syvästä tietämättömyydestä, joskin säännölliset trollaajat yleensä oppii tunnistamaan.”

  R.Ranta

  Jep. Kiitos linkistä AJ minunkin puolestani. Puiden sielunelämässä lienee vielä runsaasti tutkimista.

  Luonto lienee kuitenkin varsin tarkoituksenmukainen, Joku tarkoitus ilmiöillä on ja kilpailu pitää järjestelmän hengissä ja toimintakykyisenä.

  Tolopainen

  Tietenkin luonto on sekaisin, koska olosuhteet ovat muuttuneet liian nopeasti. Ilman hiilidioksidimäärä on tasolla, jossa se on ollut viimeksi miljoonia vuosia sitten. Olemme tekemässä kokeilua, jonka seurauksia kukaan ei tiedä, mutta se on varma, että kaikki ei tule olemaan positiivisia muutoksia luonnossa. Valitettavasti ihmiset ovat harhaanjohdettuja, eikä ole tajuttu, että olemme avaruusaluksella, jossa pitäisi olla tiukat kansainväliset pelisäännöt miten eletään. Yksilön vapaudet pitäisi poistaa ja tilalle yksilön velvollisuudet. Ihminen on kuin ruoho vain hetken kukoistaa, mutta kun tuuli käy hänen ylitseen, häntä ei enää ole. Elämä on niin harvinainen sattuma ja ainutkertainen tapahtuma, että siitä ei kannattaisi haaskata sekuntiakaan sellaisten asioiden murehtimiseen, joille ei mitään voi.

  Tuskin on mitään epätodellisempaa kuin maailman luonti seitsemässä päivässä. Alkuräjähdyksestä on kulunut jo 14mrd y, ja maapallo ja koko avaruus kulkevat tuhoa kohti.

  Räsäskä tietenkin väittäisin että kaikki on totta mitä Raamatussa lukee, jos se palvelisi hänen poliittisia valtapyrkimyksiään.

  Visakallo Visakallo

  Noh, ei nyt Tolopainen ihan vielä mennä avaamaan sitä avaruusaluksen luukkua kesken lennon. Katsellaan vielä vähän maailman menoa ja kerätään samalla niitä S-bonuksia!

  Apli

  Kasvu kiihtyy kun lämpösumma kasvaa. Mitä olen nyt metsiä kävelly kyllä puiden kasvu on ollu  hyvää vielä.. Melkoinen rapina kuuluu kun metsässä kävelee, onneksi vettä on tulossa ainakin ennusteen mukaan loppuviikosta. Vattuja ja mustikoita niitä on nyt tarjolla!

  Tolopainen

  Kyllä Visakallo lentämistä kestää, mutta kaikkien kukkahattutätien kestävyydestä en ole niin vakuuttunut. Kun ovat pumpulissa kasvatettu, tosiasiat ovat liian karuja. Joutuvat pakenemaan arkea seurakuntaan, talleille tai koiraradalle.

   

   

   

   

   

   

  Jätkä

  Vanhojen kokemusten mukaan metsän päävaltapuut, joiden varaan siementuotannon pitäisikin perustua, intoutuvat tekemään runsaasti siemeniä tullessaan uhatuiksi olemassaolossaan. Vastaa ihmisen ”Viidenkympinvillitystä”. Jo voimakas harvennus lisää käpyjen määrää, mutta siemenpuuhakkuun on todettu nostavan siementuotantoa, varsinkin, jos vanhaan tapaan siemenpuut rengastetaan leimakirveellä veistelemällä niin, että myös nilakerrosta tulee paikoin näkyviin. Nykytekniikassa, kun hakkuukone kolhii siemenpuiden tyviä, maanmuokkaus repii juuria – ja tuulet retuuttavat puita, aiheuttaa se hyväkuntoisilla puilla kukinnan lisääntymisen. Männyllä siemenet eivät ole vielä seuraavana kesänä valmiita, mutta esim koivulla tapahtuu niin, että siemenpuuhakkuun jälkeen siemenpuukoivut antavat mahdollisesti jo seuraavana kesänä tuleentuneet siemenet, kannattaa siis muokata maa vasta juhannuksen jälkeen, kun on nähnyt, että norkkoja on puissa runsaasti. Kuusi siementää hangelle, eli sen siemenet kiitävät lumen pintaa pitkin melkoisia matkojakin ”lentosiiven” avulla.

  Ensi syksyllä alkaa varmaan pohjoisessa kiivas käpyjen kerääminen valikoiduista pluspuista. Tietty myös leimikoista kerätään – ja pellonreunoista, kun niissä on isoja käpyjä.

  R.Ranta

  Ilmeisesti  ilmiö on vain etelässä. Onko tuo merkki siitä, että kuusikot alkavat voida huonosti ilmaston lämmetessä tai mahdollisesta kuivuudesta. Itäiset ilmavirtaukset nähtävästi ovat lisääntyneet.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 22)