Keskustelut Puukauppa Mikä vuodenaika paras puukaupan tarjouspyynnölle?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 12)
 • Mikä vuodenaika paras puukaupan tarjouspyynnölle?

  Mihin aikaan vuodesta tarjous kannattaisi yleensä jättää? Tällä hetkellä kuulemma kysyntä paikoin heikkoa, erityisesti talvileimikoille.

 • Jätkä

  Aina kannattaa kysyä, aina ei kannata myydä.

  Timppa

  Varmasti on kysyntä huonoa.  Tämän talven puut on ostettu.  Juttelin viime viikolla erään vakio-ostajan kanssa.  Totesi, että ostivat aika paljon viime vuonna.   Meillä syyskuussa ostettu leimikko hakataan luultavasti aivan lopputalvesta.

  Tietysti riippuu vielä keleistäkin.  Jos ostaja ei pääse leimikkoa tarkistasmaan, niin tekee tarjouksen sellaisesta, jolle pääsee.

  Kai tuollaisen yleissäännön voi sanoa, että kesäleimikot keväällä ja talvileimikot syksyllä.  Taitaa olla, että toukokuussa tehdään eniten kauppoja.  Onko silloin viisasta myydä vai aiemmin tai myöhemmin ei tiedä varmasti kukaan.  Yhtenä keväänä seurailin tarkasti noita kauppatilastoja ja arvoin mielestäni oikean myyntiajankohdan ja pyysin tarjouksia.  Erään sahan ostaja sanoi, että hänellä on ostokielto.  Palaa syksyllä asiaan, jos tarvetta on.  Toinen vakio-ostaja (konserni) teki kohteliaisuudesta halvan tarjouksen.  Onneksi sattui eräällä sahalla olemaan puun tarvetta ja saatiinkin hyvistä männyistä hyvä hinta.  Olisi voinut käydä niinkin, että kauppa olisi ollut pakko siirtää.

  Metsäkupsa

  Vaikea on sanoa,milloin  otollisin aika puukaupalle.Menneenä vuotena paras hetki oli marraskuussa,jolloin 75 € lisineen kuusitukille sain.Puut nyt hakattu ja tukkiauto näkyi viikolla ajon kait sahalle aloitaneen.Nyt kun myin ,niin hinta oli 4 € tippunut ja taitaa sama jatkua kevättä kohden. Vuoden alkupuolella oli vieläkin alempi’ 66,5 € oli kevään kauppa,joskin pitäisi  hinnantarkistusta kyllä tulla . Eli vaikkeaa on tulevaa ennustaa.

  Jos aloittaja aikoo kelirikkoleimikosta tarjousta pyytää,yleensä kevät tai syksy otollisia.Mäntytukkileimikot taitavat nyt olla vähemmän kiinostavia,kuusi vetää paremmin.Ainahan tietysti tarjouksia voi pyyttää ,jos ei tyydytä niin jättää kaupan sillä kertaa tekemättä.Voi myös sitten jättää sanaa,että hintojen noustua kaupantekoa voisi uudemman kerran koittaa.

  Trivia

  Vähän myöhässä ollaan, osin itsestä johtumattomista syistä.

  Talouskehityksen epävarmuus ja kasvuodotusten hidastuminen varmaan tuntuu osaltaan ostohinnoissa. Sahatavaran vientimäärät ja -hinta ei tilastossa ole kummoisella tasolla, joten ihmetyttää edelleen tukin kantohinnan spurtti.

  Ei kiinalaiset siirry takaisin sammalella pyyhkimään vaikka talous hidastuisikin, mutta eipä kuidun hinta ole noussutkaan.

   

  Toivoisi vain Kiinan valuutan reilua nousua tai edes euron heikkenemistä.

  Apropoo

  Jaa terve,
  täällä perintömetsää omistava totaalinen aloittelija kyselee.
  Teetin metsänhoitosuunnitelman joka valmistui nyt, ja siellä olisi 15 ha ensiharvennettavaa kesäleimikkoa.
  Mites, jos tässä vaiheessa kesää kyselee tarjouksia niin jääkö vastaukset vähäisemmiksi kun kauppoja on tehty? Vaikuttaako asiaan se, onko urakoitsijoilla kalenterit täynnä – tai toisaalta onko riskiä että just osaavammat tekijät ei enää ehdi näille kesäkeleille?

  Sama aprikointi lyhyemmin: Kun harvennuksen ehtisi yhtä hyvin teettää ensi kesänä, niin oisko todennäköistä saada silloin paremmat tarjoukset (jos yksinkertaistamiseksi jätetään pois spekuloinnit puun hinnan vaihtelusta, ja oletetaan että ne ois about samat)?

  Toisaalta leimikkosuunnitelmassa on toki myös talvileimikoita, joten tarjouspyyntö koskisi kaikkia leimikoita yhdessä.

  Sulli

  Kesäkorjuukelpoiset harvennusleimikot menee millon vaan. Jos ei ehdi tälle kesälle, niin hakkaavat ensi kesänä. Se ei ole sun murhe, koska ostajalla on aikaa tehdä hakkuu useampi vuosi, maksu  pääosin sitten kun hakkuu on tehty. Hinta lyödään lukkoon tämän hetkisillä hinnoilla. Talvikorjuukelpoiset menee toki siinä samalla, hakkaavat ne sitten talvella, joko ensi- tai seuraavana. Erikseen kaupittelemalla voi saada kesäkorjuuseen vähän paremman hinnan.

  Apropoo

  Eli tarjousta voisi pyytää erikseen nyt vain kesäleimikolle?
  Ja syksyllä talvileimikoille?

  Meinasin kysyä että onko järkeä tehdä silleen / onko tapana / onko syytä.
  Sit aloin ajattelemaan asiaa jotenkin liian vaikeasti: Että eiks ne nää jostain metsävaratiedoista ne muutkin harvennettavat kuviot, ja joka tapauksessa sit tyrkytä tarjousta koko satsista tjms.

  Visakallo

  Kesäleimikko menee lähes varmasti kaupaksi vielä tänä kesänä, ja hakkaavatkin sen lähes varmasti. Kesäähän riittää talventuloon asti. Onko se kesäleimikko koivu-,  mänty-, vaiko kuusileimikko? Ostajat näkevät kuviokohtaiset metsaan.fi -tietosi, jos olet antanut heille siihen valtuutuksen. Tarjousta pyytäessä kannattaa ensiksi kysyäkin ostajilta sen hetkinen puun tarve. Jos tarvetta puista on, kyllä se yleensä hinnassakin sitten näkyy. Kaikilta alueen puunostajilta kannattaa pyytää tarjoukset, koska ostajien tilanteet voivat olla hyvinkin erilaiset.

  Timppa

  Juuri nyt saattaa olla hankala aika, koska ostajia on kesälomilla.  Yleensä hinnoissa on loma-aikaan notkahdus.

  Kysy elokuun puolivälissä ja kaikki leimikot samalla kertaa.  Hakkaavat sitten yhdessä tai erikseen.  Ensiharvennusta ei kannata viivyttää.

   

  Apli

  Oma näkemys on harvennuksista että nyt kannattaa maltti, tarjouksia kysyisin vasta ensi keväänä, uskon hintojen nousuun…

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 12)