Keskustelut Metsänhoito Miksi myyrähuippua ei tullutkaan?

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 25)
 • Miksi myyrähuippua ei tullutkaan?

  Viime syksynä pelättiin myyrätuhoja, mutta niitä ei tullutkaan. Viimeisimmät tiedot kertovat myyräkantojen romahtaneen koko maassa. Myyräkanta ei näköjään vaihtelekkaan säännöllisesti, vaikka niin on joskus uskottu. Nyt voisi Antonkin harjoitella asiallisen asiantuntijakommentin antamista, eikö vain? Muutkin voivat yrittää ratkaista tätä myyräkantojen vaihtelun vaikeaa ennustettavuutta.

 • Visakallo Visakallo

  Anton on suuri suomalainen salatieteilijä, jota vain hyvin harvat, – jos hekään, ymmärtävät. Olenko tulkinnut oikein?

  Puun takaa

  Mitä myyriin tulee, niin tutkimista näyttäisi vieläkin riittävän.

  jees h-valta

  Onneksi visakallo laitoit tuon sitaatin ”jos hekään”.

  Kurki

  Ei tullut myyrähuippua, mutta kovasti yritti.
  Viime kesän loukkupyynti esti sen.
  4ha taimikoita oli pyynnissä, parilla hentaarilla niistä oli kovasti nouseva metsämyyräkanta.
  Toiselta näistä pahimmista, viime kevään kuusen istutusalasta, hehtaarilta myyriä tuli 250 kpl ja toiselta jo vuotiselta kuusentaimikolta 100kpl.
  Eikä mainittavia tuhoja.
  Lisäistustarvetta ei ole.
  Jos en olisi pyytänyt myyräriä pois, niin olisi taas hikinen ja kallis homma istuttaa uudelleen ainakin tuo viime kevään taimikko.

  Ja se hyöty vielä että taimikoiden kasvukehitys ei pysähtynyt pariksi vuodeksi ja vesakko saanyt ylioteen, joka ainakin jo kaksi kesää kasvaneella uudisalalla olisi pitänyt ensin tuhota, ennenkuin täydennysistutusta olisi kannattanut ajatellakkaan.

  Lisäksi metsämyyrähän syö ensin taimen pääsilmun ja sitten hakee muidenkin oksien silmuja, joten sivuoska saattaa jo 1…2,0m taimesta ottaa uuden latvan ja pilata tyvitukin.

  Peräkylän Tarzan

  Mennäkseni vielä tuohon aloitukseeni ja Antonille heittämään kysymykseeni, en ole mielestäni vielä saanut vastausta siihen, miksi myyräkanta romahti koko massa, lukuunottamatta pienempiä paikallisia tuhoalueita.

  Kurki

  Sitä miksi laajempi myyrähuippu jäi vaisuksi on tutkijoiden arviotavissa.
  Anton tietenkin tietään tämänkin paremmin kuin tutkijat, mutta ei varmastin paljasta tuota syytä meille.
  Minun taimikoissani ennuste myyrähuipusta tosin meni nappiin Keski-Suomessa.
  Tosin se menee näin, että tänäkin kesänä monissa taimikoissa myyrät lisääntyvät ennätys tahtia ja myyrähuippu ja tuhot tulee sitten ensi syksyn ja talven aikana.

  Rane

  Tämä professori on Liisa Keltikangas Järvinen?

  Timppa

  En minäkään osaa vastata siihen, miksei sitä huippua tullutkaan. Tilanteen kuitenkin saattoi arvata esim sellaisesta avainnosta viime vuoden keväältä, ettei hiirihaukka saalistuslennollaan kolmen hehtaarin aukon yli löytänyt yhtään myyrää.

  Tilanteen vaikutus näkyy myös pienpedoissa. Meillä pihapiiriin vanhan maakellarin viereen n. 40 metriä lähimmästä asuinrakennuksesta on supimamma tehnyt tänä keväänä pesän. Siinä näyttäisi olevan vain kolme, söpöä, poikasta, siis aika vähän. Tämä kertoo siis huonosta ruokatilanteesta. Kääntöpuolena on se, ettei iäkkäässä asuinrakennuksessakaan ole näkynyt jyrsijöitä. Se supi käy tutkimassa talon alustat.

  Mitä sitten seuraa? Supikannan voisi olettaa laskevan sekä huonon poikastuoton ja tietysti edelleen jatkuvan pyynnin vuoksi. Jos saan ennustaa, niin vuosi 2015 saattaisi olla paha myyrätuhovuosi. Ei tietystikään meillä, jotka ruokitaan supeja kalanperkeillä pahimman kriisin yli.

  jees h-valta

  Ja jälleen anton: Kertoisitkos meillekkin?

  Anton Chigurh Anton Chigurh

  Osaan kyllä vastata siihen miksi myyräkanta romahti. Mutta osaan vastata myös siihen, miksi se ei jossain päin maata romahtanut, saati noussut edes korkeaksi (eikä ole koskaan edes noussutkaan; ja mikäli olosuhteet pysyvät otollisina, niin ei tule koskaan nousemaankaan), vaan hutkijoiden kiusaksi pysyy hyvin vakaana. Niin vakaana, että ei missään vaiheessa ole vähäisintäkään pelkoa myyrätuhoista; puhumattakaan myyrien ylläpitämistä borrelioosista, puutiaisaivokuumeesta, jänisrutosta ja myyräkuumeesta.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 25)