Keskustelut Puukauppa Millä merkitä kaadettavat puut?

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 35)
  • Millä merkitä kaadettavat puut?

    Näyttää sittenkin siltä että päästään puukaupoille, erään ostajan talvihakkuu kiintiöön mahtuu harvennuksia vielä, vaikka talvi odottaa tuloaa keskisuomessa. Mökkipalstalla lupasin käydä merkitsemässä kaadettavaksi aiotut puut mutta millä? Punasta spay maalia ajattelin, onko muita ideoita? Normaali moto hakkuu seassa isoja ja pieniä puita kaikkia lajeja. Hakkuu tapahtuu joulu-maaliskussa.

  • Potifar

    Älkää rötvätkö punaisella – ei näy kunnolla!

    Sininen on ehdoton väri – käytä sitä!

    ——————-
    Metsäyhtiöillä itsellään on vakiovärit/kuitunauhat eri tarkoituksiin esim. jättöpuille jne.

    Varmista ostajan kanssa, että puhutte samaa kieltä! Varmista, että tieto on motomiehellä siellä kopissa, eikä konttorin tietomakoneella tai ostomiehen taskussa tai Toyotan hanskalokerossa, joka on on just huollossa!

    Mikä lähtee – mikä jää – missä hakkuun raja – plus muut huomioitavat hakkuussa!!!

    ———————-

    Lukekaapa aamuisen Kauppalehden (22.10) verkkouutiset metsäsijoitajien näkökulmasta harvennuksiin jne…!

    Burl

    Perinteitä kunnioittava kirvesleima erottuu hyvin varsinkin havupuiden kyljestä. Maali ei myöskään ihan ilmaista ole toisin kuin leimakirveen heilutus. Värivikojen vaara tietenkin kannattaa pitää mielessä eikä tehdä leimausta liian hyvissä ajoin.

    Maali on toki hyvä vaihtoehto. Jos leimattu puu jostain syystä jää pystyyn, niin laatuvikaa ei aiheudu. Värin valinta on jossain määrin hankala asia. Sininen näkyy oksien katveessa olevasta kuusen kyljestä talvipimeällä huonosti, punainenkin on vähän niin ja näin. Valkoinen olisi ehkä pihkapuilla hyvin erottuva ainakin lumettomaan aikaan, mutta koivusta se ei näy. Neonoranssia maalia itselläni on ollut käytössä. Nauhaleimauksessa väärien tulkintojen riski on iso vaihtelevien käytäntöjen takia.

    Siemenpuumäntyjä merkittiin ennen vanhaan veistämällä kevyesti tyven paksuun kaarnaan rungon kiertävä rengas, joka häviää noin viiden vuoden kuluessa kaarnan hilseilyn myötä. Joissain tapauksissa tämä menetelmä voi olla käyttökelpoinen nykyäänkin.

    Jätkä

    Metsäyhtiöillä itsellään on vakiovärit/kuitunauhat eri tarkoituksiin esim. jättöpuille jne.

    Varmista ostajan kanssa, että puhutte samaa kieltä! Varmista, että tieto on motomiehellä siellä kopissa, eikä konttorin tietomakoneella tai ostomiehen taskussa tai Toyotan hanskalokerossa, joka on on just huollossa!

    Mikä lähtee – mikä jää – missä hakkuun raja – plus muut huomioitavat hakkuussa!!!

    Metsäyhtiöillä on ainakin ollut periaate, että nauhat pannaan aina pystyyn jääviin puihin, taikka sitten teikkeihin.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Kirvesleima on kyllä jo aikana elänyt. Sehän näkyykin vain yhteen suuntaan. Pahin puoli on se että puu on pilalla jos se sattuu jäämään pystyyn, entä jos hakkuu siirtyykin 5…6 vuotta??
    Kuitunauhat ja värit näkyvät sentään joka suuntaan jos näkyvät.
    Tuo kaarnaveistos jätettäviin mäntyihin on kyllä ihan hyvä, kunhan vain viitsii raaputtaa.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Burl

    Korpituvan Taneli: Ei se maalileimakaan näy sen paremmin, jos vaan yhden täpän puun kylkeen suihkuttaa. Perinteestä poiketen niitä kirvesleimoja voi iskeä tarpeeksi monta niin, että varmasti näkyy joka suuntaan.

    Edit: Joku asia on kyllä pahasti pielessä, jos hakkuu viivästyy puoli vuosikymmentä. Ja kuten kirjoitin, kirvesleimaus on viisasta tehdä vasta sitten, kun hakkuuajankohta on lyöty lukkoon.

    Jätkä

    Näin syyskylmillä lyöty kirvesleima, taikka oikeammin pilkka, näkyy kuusikossa kolmen vuoden kuluttua tyvileikossa, koska siihen ei tulekaan suojaavaa pihkakerrosta näihin vaihteleviin keleihin.

    Männyssä ja koivussa ei niin nopeasti.

    Männyn siemenpuita rengastettaessa oli tarkoitus lyödä hieman syvälle, eli niin, että ”leipäaines” tuli osittain näkyviin.
    Tällöin puu tunsi itsensä uhatuksi ja alkoi kehittää runsasta käpysatoa varmistaakseen sukunsa jatkumisen.

    Tuota samaa vaikutusta on havaittu myös siemenpuualueiden kulotuksilla olevan, eli kun siemenpuun tyvi on saanut vähän liekkejä, niin siemeniä alkaa tulla.
    Osa siemenpuista kuumenee liikaa ja kuolee siihen.

    kiipiä

    Edellinen Jätkän kommentti hyvää käytännön tietoa, kiva lukea kun itse vielä aika vihreä metsäasioissa vaikka ohimot harmaata pukkaa.

    rööri roope

    Mökkipalstalla voi hyvin kirveellä leimata.Kaato yleensä heti.Metsäpalstalla ei tarvii leimata.Kyllä motokuski sen osaa hakata ilman leimoja.
    Jos ei luota motokuskeihin paras myydä metsänsä pois.

    Petkeles Petkeles

    Pilikan iskeminen on sikäli kehno jos miel muuttuu tae se jätettävä puu männöö paskaks, sittä ee voe oekeen ennee peruva valintoo.

    Jätkä

    Tontilla omistajan piträäkin merkata ainakin malli jätettävästä puustosta.
    Käytännön ammattilainen tekee sen mukaisen jäljen – taikka paremman.

    leimikolla, kun halutaan paras mahdollinen valinta, sen tekee varmasti taitava konekuski.
    Yleensä hakkuukoneen kuljettajat on tuttuja puunmyyjille ja voi kauppaa tehdessään panna ehdoksi, että ”Repa hakkaa”.

    Niin ällistyttävää kuin se onkin, niin ammattilaisille järjestettyjen leimauskilpailujen tuloksia ruodittaessa on aina ollut halvatunmoinen sota.
    Yhtä oikeaa tulosta ei löydy, vaikka olisi vain 100 puuta.

    Me joskus mitattiin pohjapinta-ala mittasaksien kanssa ja se oli justiinsa.
    Kukaan ei osannut kynällä poistaa riittävää määrää – ja kaikki olivat ammattilaisia.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 35)