Keskustelut Metsänhoito Minihallitusneuvotteluun hirvipolitiikka mukaan!

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 27)
  • Minihallitusneuvotteluun hirvipolitiikka mukaan!

    Minihallitusneuvotteluihin pitäisi saada ehdottomasti mukaan maassamme jo vuosikymmeniä harjoitettu metsätuhoja ja hirviturmia aiheuttama hirvipolitiikka. Hallitus pyrkii sopimaan elvytyspaketin sisällöstä, jolla Suomi saataisiin nuosuun.

    Suomi velkaantuu kovaa vauhtia, työttömyys on korkealla tasolla ja viennin kilpailukyky kaipaa parannusta. Kaikkiin näihin olisi hirvikannan pysyvällä alentamisella myönteistä vaikutusta. Kuinka paljon, asiaa ei ole vieläkään tieteellisesti tutkittu. Hirvistä selitettyjä hyötyjä on sitävastoin tutkittu runsaasti.

  • Metsuri motokuski

    Siellä tulee jalkapalloo telkkarissa. Katsokaa vaikka sitä näin juhannuksena ja antakaa ne hirvet jo olla.

    mehänpoika

    Metsuri motokuskille:
    Hirvet riipivät parhaillaan koivun sekä haavan taimikoitamme kasvatuskelvottomaan kuntoon lähes sadan hehtaarin päivävauhdilla.

    Jalkapallolähetysten lömassa on tarpeen hoitaa myös vahinkoeläimet vähäisemmiksi. Hyvää Juhannusta Metsuri motokuskille!

    Puun takaa

    Hirvimäärän saattaminen puuntuotannon näkökulmasta oikealle tasolleen on äärimmäisen vaikea toteuttaa.
    Tämä johtuu yhteiskuntarakenteestamme.
    Metsänomistajia on kyllä yli 700.000, mutta meitä, joille puuntuotannolla on ratkaiseva taloudellinen merkitys, on vain muutama tuhat.
    Valtakunnan tasolla asioista päättävien keskuudessa tilanne on vielä pahempi.
    Siellä ei ole juuri ketään, jolle metsätalous olisi merkittävä elinkeino.
    Koska herrat, ja aina enenevässä määrin rouvatkin pitävät hirvenmetsästyksestä, he haluavat, että niitä on reilusti.
    Koska valtakuntaa johtavat asuvat yhä enemmän pääkaupunkiseudulla ja muissa suurissa kaupungeissa, ei maaseutuelinkeinoilla ole heidän elämässään juurikaan mielenkiintoa.
    Kun tähän sekaan vielä lisätään korkean elintason mukanaan tuomat vihreät päiväunelmat, olemme nykyisessä tilanteessa.
    Asiantilan muuttuminen vaatisi talousromahduksen mukanaan tuoman yhteiskuntarakenteen muutoksen.
    Sekin päivä saattaa tosin vielä koittaa.

    Rane

    Olisi toki mahdollista että metsänomistajat liittyisivät suurella joukolla MTK:n jäseniksi ja ja sitten joukkovoimalla pystyisi painostamaan pyyntimäärät oikeiksi.
    Toki Rane myöntää että yhteiskuntarakenteen romahdus on todennäköisempi vaihtoehto.

    mehänpoika

    Puun takaa:
    ””Hirvimäärän saattaminen puuntuotannon näkökulmasta oikealle tasolleen on äärimmäisen vaikea toteuttaa.
    Tämä johtuu yhteiskunmtarakenteestamme.””

    – Tässä asiassa olen täysin eri mieltä. Metsätamikoiden hirvivahnkojen määriin ja niiden vaikuttavuuteen vetoamalla hirvitilanne tuskin nykyisestään olennaisesti korjaantuu. Sitävastoin olemassa oleva korrelaatiosuhde vuosittain haettavien hirvenpyyntilupien ja vuotuisten hirvikolaritilastojen kanssa pitäisi panna oikeusoppineita ajattelemaan pyyntilupien laillisuutta perustuslain henkeä ajatellen. Esimerkiksi ihmisen turvallisuus on perustuslain mukaan turvattu.

    Nykyisellään metsästysseurat hirvieläinten pyyntilupia anoessaan ikäänkuin ovat päättämässä maanteillä sattuvien hirviturmien määrästä. Pyyntiluvista luopumalla vältyttäisiin tällaiselta syy- ja seuraussuhteelta. Ihmettelen suuresti, jos vielä heinäkuun alkupuolella hirvieläinten pyyntilupien määristä kiistellään.

    Tuskin perustuslakia lähdetään muuttamaan hirvieläinten pyyntilupien laillistamiseksi vielä jatkossakin. Tulkinnan mahdollisuuksiahan aina riittää.

    Puun takaa

    Palaisin vielä tuohon yhteiskuntarakenteeseen.
    Yhteiskunnan päättäjät ovat suojanneet itsensä hirvikolareilta, sillä pääkaupunkiseudulta pohjoisen hiitokeskuksiin pääsee lentäen tai hirviltä suojattuja valtateitä pitkin.
    Väli-Suomeahan ei näille ihmisille silloin ole olemassakaan.
    Sitten kun lähdetään hirvimetsälle ja suojaamattomille teille, alla on tietysti tukeva maasturi karjapuskureineen ja muine varusteineen.

    mehänpoika

    Selailin Lauri Hetemäen ym:n katsausta Suomen metsäalan kehitykseen ja tulevaisuuden vaihtoehtoihin: ”SUOMEN METSIIN PERUSTUVA HYVINVOINTI 2015”. Tämä katsaus oli tarkoitettu pohjaksi KANSALLISELLE METSÄOHJELMALLE.

    Mielestäni ko. katsaus oli rakennettu ajatukselle, että perinteinen metsätalous on peruuttamattomasti hiipumassa, ja siksi on tarpeen valjastaa myös yksityisten omistamat metsät enemmän virkistyskäytön ja yritysmuotoisen luontomatkailun käyttöön.

    Katsauksesta en löytänyt seikkaperäistä selvitystä, mitä nämä käyttömuodot tarkkaan ottaen olisivat. Vilkas mielikuvitukseni kertoo kuitenkin, että suurempia tuloja tuottavana käyttömuotona pidetään Keski-Eurooppaan markkinoitavia hirvenmetsästysmatkoja. Koska hirvet ja puuntuotanto ovat sovittamattomassa ristiriidassa keskenään, ei sanaa, hirvi, ole rohjettu katsauksssa edes mainita.

    Tällä hetkellä näyttäisi siltä, että myös voimassa olevaan metsälakiin sisältyvä ”KANSALLINEN METSÄOHJELMA” on rakennettu metsätalouden ennusteiden ja siten myös tulevaisuuskaavailujen osalta epävarmalle, jopa harhaanjohtavalle, pohjalle. Meneehän kaikki tarjolla oleva puu kohtuhinnalla kaupaksi, ja monet metsäyhtiöt ovat juuri ilmoittaneet suurista uustuotantoinvestoinneista. Siksi hallituksen tulisi turvata teollisuuden raakapuun tuotanto kajoamalla harjoitettuun hirvipolitiikkaan. Mielestäni hallituksen tilaamat metsästrategiatkin ovat muuttuneessa tilanteessa vanhentuneina jopa vahingollisia.

    Rane

    No,mitäpä aiot mehänpoika tehdä henkilökohtaisesti asiantilan korjaamiseksi?

    mehänpoika

    Mielestäni Eduskuntaa ja hallitusta on pyritty johtamaan harhaan. Ministeriöiden hirvestystä harrastavat virkamiehet määrärahoja ohjaamalla ovat saaneet läpi haluamiaan tutkimusohjelmia, joilla päällimmäisenä tarkoituksena tuntuu olevan hirvi- ja karhukannan kohottaminen omiin sekä metsästysturismin tarpeisiin.

    Puhdistukset tulisi aloittaa sieltä.

    tamperelainen tamperelainen

    Puuntakusella ansiokasta analyyssiä.
    Lisäisin siihen kuitenkin erilaiset välilliset tulot,jota metsätalous Suomen valtiolle tuottaa,ne ovat merkittäviä

    Tuskin mikään muu harrastus tuottaa yksittäiselle omistajakunnalle yhtä mittavaa taloudellisia tappiota,kuin hirvenmetsästys

    En ole nähnyt yhtään tutkimusta,jossa olisi arvioitu hirvituhojen taloudellinen merkitys kansantaloudelle.Tässä maassa esim METLA on tutkinut kaikenlaista marjasadoista ja polkujen merkityksestä.
    Tämä kertoo,kuinka paljon hirvipolitiikassa on suhmurointia ja asenteesta metsänomistajia kohtaan

    Tässäkin ketjussa tulee ilmi mielenkiintoinen asenne:Hirvipolittiika ei pelasta Suomen luottoluokitusta ym. Kertoo paljon kirjoittajasta.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 27)