Keskustelut Metsänhoito Minkä kokoisia havupuurunkoja uskallatte kaataa ilman kantokäsittelyä?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 24)
  • Minkä kokoisia havupuurunkoja uskallatte kaataa ilman kantokäsittelyä?

    Aloittelin syksyn raivauksia, mutta tulinkin palstalta pois, kun olisi pitänyt kaataa kannoltaan noin 5 – 6 sentin läpimittaisia kuusenturrikoita. Kuinka pienestä kannosta juurikääpä leviää? Kyseessä siis noin 25-vuotias männikkö, johon tulossa ensiharvennus.

  • Gla Gla

    Itse raivaan kuusikot talviaikana. En siis mieti tarvetta kantokäsittelylle. Tiede ei tietääkseni osaa sanoa, millaisen rungon voi turvallisesti kaataa kesällä ilman kantokäsittelyä. Sen sijaan suunnilleen 5 senttiset ja sitä suuremmat rungot on todettu riskiksi juurikäävän suhteen.

    Apli

    Minä taas en usko ihan tuota juurikääpä höpötystä, nytkin raivaan semmosta taimikkoa jossa väilillä olen kaatanut yli 5cm kuusia että heiluu jos kohdalle osuu ja pitää nurin laittaa ja pakkasesta ei tietoakaan hirvikärpäsiä kyllä on…

    Jätkä

    Kun alueilla, joissa juurikääpää esiintyy, kaadetaan kuuusia – isoja tai pieniä, on edesvastuutonta tehdä sitä ilman kantokäsittelyä kiellettynä aikana.
    Touhusta pitäisi pistää ankarat sanktiot, koska tauti on nyt jo levinnyt aivan liian pitkälle ja sen kuriin saamiseksi pitää tehdä kaikki voitava.

    Torjunta-aineisiin olisi syytä pistää selkeästi näkyvä väriaine, jonka perusteella voitaisiin puunkaatajat jakaa maksumiehiin ja rehellisiin.

    tamperelainen tamperelainen

    Komppaan Jätkää,Suomen metsätalous vielä kompastuu näihin sienitauteihin,ellei ajattelutapa muutu

    jees h-valta

    Ei ole kuin yksi tapa jossa voi jättää lämpimän ajan kantokäsittelyn tekemättä. Ja se vaatii päätehakkuun ja sen jälkeisen lehtipuun viljelykierron.

    Gla Gla

    Apli: ”Minä taas en usko ihan tuota juurikääpä höpötystä…”

    Miten olet päätynyt tuollaiseen mielipiteeseen?

    Apli

    Tarkoitin lähinnä sitä että en ainakaan itse kiinitä huomiota yksittäisiin puihin ja niiden läpimittaan, sitä kun taimikoita raivaa ja tulee tilanne että yksittäinen kuusi pitää kaataa sen kaadan oli läpimitta 3cm tai 6cm en mieti silloin juurikääpäriskiä sen enempää…

    Visakallo Visakallo

    Eihän se kantokäsittely mikään ylivoimainen työ ole tehdä kun siihen tottuu.
    Kaikkia raivaustöitä kun ei pysty aina tekemään ihanneaikaan.
    Nykyisten tukkipuiden juurikääpä on kyllä suurimmaksi osaksi tullut vinssiaikakauden aiheuttamista kolhuista ja kapeista traktorin pyöristä.
    Ainakin meillä tämä syy-yhteys on ollut täysin kiistaton.

    lintumies

    Olen toisinaan aloittanut hankintahakkuuni (ensiharvennusmännikköjä) jo lokakuussa parempien kelien vuoksi. Tavallisesti olen avannut silloin ajouria. Tällöin olen menetellyt seuraavasti: olen kaatanut kuitupuita metristä poikki, valmistellut kaadetun rungon, kasaillut jne. Metrisen kannon olen lyhentänyt sitten vasta ennen puunajoa talvella. Olen tehnyt näistä metrisistä osista mäntyhalkoa.

    Ajatus tässä on minulla se, että kantoon iskeytyvä juurikääpä ei ehdi leviämään pitkässä kannossa juurenniskan tasalle sen kuukauden, parin aikana ennen pakkasia. Kirjallisuuden mukaan leviämisnopeus alaspäin on ehkä noin millin luokkaa päivässä. Talvella lyhennetty kanto on siten edelleen tervettä puuta siinä lähellä maan tasoa. Sivulta käsin juurikääpä tuskin leviää kuoren läpi siihen metriseen kantoon.

    Jätkä

    Tuo Lintumiehen kommentti on vitsi. Onhan?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 24)