Keskustelut Metsänomistus Minne myyrät kadonneet? Tiedätkö sen?

Viewing 10 replies - 31 through 40 (of 254 total)
  • Minne myyrät kadonneet? Tiedätkö sen?

    Siitä viimeisestä myyrätuhovuodesta 2009 on kulunut nyt 6 vuotta. Ainakaan meidän taimiokoissa ei mitään havaintoja myyristä tänäkään keväänä.

    Tietääkö joku, miten myyrätutkijat selittävät nykytilannetta? Vai ovatko todenneet, ettei koko myyräkysymys ole enää ajankohtainen ja vaihtaneet ammattia?

  • Anton Chigurh

    Ilveksen kesäaikaistakin ravintoa on tutkittu jo vuosikaudet:
    jänis——————-40%
    linnut——————20%
    pienet hirvieläimet 15%
    pienpedot————10%
    muut——————-15%

    Helpoin saalis pienpedoista on supikoira, joita tuossa luokassa pääosa onkin.

    Pienimmilläänkin ilveksen reviirillä on yhteensä 500 kettua ja supikoiraa. Tuohon yhtälöön ei sovi mitenkään, että ilveksellä olisi jotenkin negatiivinen vaikutus myyräkannansäätelyjärjestelmään.

    Linnuista yli puolet on sepelkyyhkyjä, joten ei se pienpeto ihan helppo nakki ole, kun niiden osuus saaliista on pienempi kuin sepelkyyhkyn.

    Anton Chigurh

    On olemassa neljänlaisia kettuja kapin suhteen. Ensimmäinen kuolee kapiin (näkyvät oireet), toinen sairastaa näyvin oirein ja paranee ja on sen jälkeen immuuni, kolmas saa tartunnan, mutta ei tule näkyviä oireita, paranee ja on sen jälkeen immuuni, ja neljäs on sellainen, johon kapi ei edes pysty.

    Kuinka iso alue on kysymyksessä? Onko jokaiseen metsästysvuokrasopimukseen kirjattu, että pienpetojen metsästys on kielletty. Onko alueen sisällä muutaman hehtaarin (tai kymmenen hehtaarin, vai peräti isompia) alueita, joita metsästysseura ei ole vuokrannut? Muutama tuollainen alueella riittää tappamaan kaikki pienpedot (pienpetojentappoaktiivin hallinnoima).

    Visakallo

    Parituhatta hehtaaria on sellaista yhtenäistä aluetta, ettei siellä metsästetä kuin hirviä.
    Todennäköisesti alue on vieläkin suurempi.

    Anton Chigurh

    Vastaapas nyt ensin noihin kysymyksiini. Minua kiinnostaa todella tuo ongelma. Tuollainen ei käytännössä ole mahdollista. Joku tuossa kertomuksessasi ei täsmää.

    Tässä missä asun on vajaa tuhat hehtaaria pienpetojentappovapaata (alkaen vuodesta 2007), mutta maanomistajia vain muutama. Ja ne muutamat ovat sitoutuneet kirjallisesti ja käytännön tasolla asiaan. Ja tulokset näkyvät. 2009 keväällä myyrätuhot aivan minimaaliset, kun vielä 2006 jouduimme omia (siis minun hallussa olevia) taimikoita täydentämään 40000 taimella.

    Kontrollipyynneissä syksyllä tulee sadasta (100) loukusta taimikoista (marginaalihabitaatti) 0-2 myyrää vuorokaudessa, kun taas isommasta metsästä (ydinhabitaatti, jossa myyristä ei ole haittaa) luokkaa 20. Vuodesta toiseen sama määrä.
    Myyräsykli (ja myyrätuhot ovat) on typerien maanomistajien aikaansaannos (sallivat pienpetojen tappamisen).

    Timppa

    Meillä on metsästysseuralla 3000 ha maata. Metsästetään vain hirviä ja satunnaisesti joku lintu. Pienpetoja ei metsästetä lainkaan. Ilveshavaintoja aika paljon.

    Myyrätuhoja oli 2006 ja erittäin paljon 2009.

    Kyllä minun mielestäni on täysin selvää, ettei pienpedoilla tai niiden metsästyksellä tai rauhoituksella ole mitään käytännön merkitystä myyräkantoihin.

    Timppa

    Vielä asian ulkopuolelta. Se, että kettuja ja supeja on vähän ilveksen kesäaikaisessakin ravinnossa saattaa kertoa luonnollisestikin siitä, että kettuja on vähän. Ehkä myös sitäkin, että supit ja ilvekset liikkuvat erilaisilla maastoilla. Luonnollista onkin, ettei kettukanta vaikuta ilveskantaan. Yhtä luonnollista on sekin, että ilveskanta kyllä vaikuttaa kettukantaan.

    Fakta on joka tapauksessa meilläkin päin, että kettukanta on hävinnyt lähes olemattomiin ilman ihmisen vaikutusta.

    JacktheRibber

    Rohkeita väitteitä, täysin asenteellisia.

    Ammuttujen ilvesten mahansisältöjä on noiden väitteiden esittämisen jälkeen analysoitu runsaasti.
    On paljastunut, että yli 95% ilveksistä ei käytä kettua ravinnokseen (ei myöskään tapa; kettu ei ole niinkään ilveksen tapettavissa).

    Nykyisin tutkijat kirjoittavatkin: ilves voi napata saaliikseen myös ketun.

    Keksi puuntakuinen joku parempi selitys.

    Niko

    Muistaakseni tästä on ollut ”keskustelua” jo aiemmin…;) Rapiat 10 vuotta, 180 viestiä päivässä samasta aiheesta. Mukana luonnollisesti kaiken maailman haukkumasanat. Tietenkin sisällytettynä myös ”teräketjun teroituskone” -viestiketjuun.

    Kyllä muutamat kirjoittajat selvästi ymmärtävät miten tuo saalis-peto -systeemi toimii. Siihen karkeloon ei pienpedot ehdi kun myyräkanta räjähtää, joten niiden vaikutus on marginaalinen ellei jopa mitätön.

    Toisn päin saattaa vaikutusta hetken aikaa olla. Kun myyriä on runsaasti, petopoikueet lienevät suurempia. Kun myyräkanta taas romahtaa, seuraa petokantojen pienentyminen.

    Pienpetojen metsätyksellä tai metsästämättömyydellä ei ole mitään yhteyttä myyräsyklien kanssa. Tosin ne syklit taitaa viimeisten (oikeiden, pätevien) tutkimusten mukaan olla yhä epäsäännöllisempiä. Syyksi on arvailtu mm. ilmastonmuutosta.

    Oliko muuta?

    Pähkäilijä

    Olen miettinyt samaa kuin Niko noinden pienpetojen metsästyksen suhteen. Metsästäjät huolestuvat petojen syömistä metsäkanalintujen poikasista.

    Olen huomannut saman, loppukesän ja alkukesän välisenä aikana ei ole metsäkanalintujen poikasia havaittavissa missään, täystuho. Pienpedot sitten paastoavat syksystä kevääseen odottaen uutta metsäkanalintusatoa.

    Metsuri motokuski

    Tätä Nikon ja Pähkäilijän teesejä on yritetty toitottaa noille myyrähysteeriköille jo vuosia. Ihan sama kuin seinille olisi kirjoittanut.

    Ilmeisesti sitten huomaavat todellisuuden kun punkkien aiheuttama borrelioosi ja muut taudit ovat levinneet tarpeeksi. Nämä pienpedot ovat erinoamisia punkkien levittäjiä ja väli-isäntiä. Mutta nehän eivät vaikuta metsänkasvuun joten eipä siitä ole sittenkään mitään haittaa.

Viewing 10 replies - 31 through 40 (of 254 total)