Keskustelut Metsänhoito Mitä tehdä kirjanpainajien munimille kuusille?

 • Tämä aihe sisältää 22 vastausta, 12 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 4 päivää sitten Gla toimesta.
Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 22)
 • Mitä tehdä kirjanpainajien munimille kuusille?

  Merkitty: 

  Viime talven myrskyt kaatoivat kuusia palstan reunasta. Ajattelin jättää monimuotoisuuspuiksi, mutta kävin nyt katsomassa ja ne ovat ihan kirjanpainajan reijittämiä, mutta uskoakseni toukat ovat vielä puissa. Ollaan punkalaitumella.

  sitten se iso mutta. Olen lähdössä kolmen viikon matkalle ja ehdin puut pätkiä ja naapuri lupasi ajaa puut metsästä pois. Mutta en ehdi puita kuoria tai klapittaa. Mitä siis kannattaa tehdä?

  Jos isommat puut ajaa kenttäsirkkelille, niin mitä melkein valmiille toukille tapahtuu pinnoissa?

  klapipuissakin on runsaasti lahoja isoja kuusia, joissa on toukkia. En ehdi niitä klapittaa ( enkä edes tiedä auttaisiko se?). Entä millaisia matkoja kirjanpainajat lentävät, jos pyytäisi ajamaan puut jonnekin peltojen keskelle. Tai auttaisiko pressu puiden päällä, jäisivätkö kuoriutujat sen alle ansaan? Tai mitä tekee säännöllinen kastelu nyt kun toukat ovat jo puussa.
  kaikki ideat ovat nyt arvokkaita, kiitos!

 • mehtäukko

  Eikös mainitsemasi peittelty ole paras.

  A.Jalkanen

  Jos kyse ei ole suuren suurista määristä, niin en panikoisi. Suurin osa kuoriaisyksilöistä lentää vain noin puoli kilometriä eli periaatteessa kuusimetsästä pois vienti on jo riittävä torjuntatoimi. Laissa tai asetuksessa puhutaan torjunta-aineista joilla pinot voi käsitellä. Mitä nämä ovat?

  ”Mikäli kuusipuutavaraa ei ole mahdollista kuljettaa pois tai kyseessä on pysyväisluontoinen varastopaikka, puutavara tulisi kuoria, peittää, sadettaa jatkuvasti kahden kuukauden ajan kesäkuun alusta lähtien tai käsitellä torjunta-aineilla. Tarkemmat tiedot puutavaran varastointiin liittyvistä velvoitteista löytyvät Metsätuholaista sekä siihen liittyvästä asetuksesta.”

  https://www.luke.fi/fi/luonnonvaratieto/tiedetta-ja-tietoa/metsatuhot/metsatuhonaiheuttajat/hyonteiset/kirjanpainaja#puutavaran-pois-kuljetus

  mehtäukko

  Kun aloittaja pätkii ja ja kuljettaa puut pois metsästä, tietysti peittely parasta. Hurstin alle laittaisin kunnon myrkyt…

  Tolopainen

  Tämä otokkälaissa tarkoitettu puutavaran kuorinta ei tarkoita parkkausta vaan pinon päällimmäisen kerroksen poistoa.

  Normandy

  Kiitokset ajatuksista. Olen ymmärtänyt että yleensä torjuntakeinot pyrkivät poistamaan / vähentämään ötököiden mahdollisuutta munia puutavaraan tai siirtävät ongelman jonnekin muualle.
  mulla kumpikaan ei toimi eli on jo munittu ja kuorelliset puut voivat vaan siirtyä paikkaan, jossa on lähistöllä kuusia. Ei toki omia, mutta sitten naapureiden.
  ja kun aikaa tehdä temppuja ei ole paljoa…

  mehtäukko

  Kyllä tämä nyky-aikainen viherhöyhötys, jossa tuholaisia ei saa tai haluta tuhota, on typerää hurskastelua. Ja vuosittain voivotellaan tuhon leviämistä…!

  Jänkhäjoonas

  Kävin kuukausi aikaa keski-Euroopassa ajelemassa ja oli vaikeuksia löytää ehjiä kuusikoita. Huomattava määrä suuria avohakkuita kuusikoissa ja loput pystyyn kuivuneita kelopökkelöjä

  näillä lämmöillä ei varmaankaan mene kauaa aikaa niin kyseessä todellinen riesa eteläisessä suomessa

  Apli

  Toukokuussa oli paikoin ennätyskuivaa ja poikkeuksellisen lämmintä – Ilmatieteen laitos

  Kyllä siitä tulee iso riesa Oulun alapuolelle eikä mene kauan, jonkin moinen riesa se on jo nyt eteläsuomessa.

  mehtäukko

  Ja kenelle lähetetään lasku?

  Tutkijat seisovat tumput suorina, eikä kasvinsuojelu-aineesta ole tietoakaan.

  Puuki

  Mm. linnun pönttöjen laittaminen leimikoiden läheisyyteen ehkäisee öttiäisten joukkoinvaasioita.    DDT:ä ei voi enää käyttää.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 22)