Keskustelut Metsänhoito Mitä tehdään puilla joita nyt istutetaan?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 11)
  • Mitä tehdään puilla joita nyt istutetaan?

    Eli n. 80 vuoden päästä. Kaataako niitä joku ja tarvitaanko niitä yleensä ollenkaan? Taitaa olla aika turhaa työtä.

    Kuulemma Italia ja Espanja on silloin ainakin samanlaista aavikkoa kuin Sahara nykyään. Sieltä voi tunkea aikalailla porukkaa sitten tänneppäin.

    No itse en ole näkemässä ja tuskinpa kukaan muistaakaan että mäkin olin olemassa kun mun istuttamia puita silloin kaataa jos kaataa.

  • jees h-valta

    Jos on kuusikkoa kannattaa kaataa itse heti kun jotain kuitua alkaa tippua. Manit bois eikä itikoiden suihin.

    jees h-valta

    Mutta vakavasti puhuttaen juuri tuossahan on se itse ongelman ydin josta Aimo kirjoittaa. Mikä poru täälläkin on esiintynyt kun ei uudistushaluja tai taimikonhoidon rästejä tehdä. Mikä motivoi jo eläkeikäisen esim. uudistamaan kun tietää ettei yhtäkään sijoittamaansa euroa takaisin saa. Silti päätehakkuun tulo olisi enemmän kuin tarpeen juuri tuossa iässä esim. kalliin hoitojen tai asuintilojen siedettävään kuntoon saattamiseen. Väitän (ja olen nähnytkin tapauksia liikaakin) että moni paapa on kaatunut sen viimeisen kerran sänkyyn tai sängyn viereen itekseen ja mökin vieressä humisee parikin kymmentä hehtaaria päätehakkuuiässä olevaa kuusikkoa. Kylmissä, vetoisissa mökeissä. Ikänä ei olla lääkäriin menty vaan hiljaa kärsitty vaivat asperiineja syöden. Vaikka asianmukaisilla hoidoilla olisi elinaikaa ja elämänlaatua vielä saatu. Mutta kun se maksaa ja sitä rahaa ei ole tullut kuin olematon kansaneläke ja ehkä hiukan torilla räätikkäitä myyden.
    Metsää on vain säästetty kun pelätty raskaita uudistuksien kuluja tai työtä. Eihän tuo ikäluokka ole tottunut että omassa metsässä joku muu huseeraa. Ja se nuukuuskin ehkä vaivoista kaikkein pahimpia. Monikaan ei ole noista ”tervaskannoista” juurikaan seuraaviin polviin yhteyksiä pitänyt. Joten vieraannuttu on.

    jees h-valta

    Ja vielä oma ratkaisuehdotelma: (Nyt kun laki sen alkaa sallia)
    Eli nk. jatkuva kasvatus pelastaa tällaiset yksinäiset ”tyvitervaksiset” kun otetaan vain harventamalla ja pienaukkoja tekemällä puuta pois. Uudistuu luontaisesti sen mitä uudistuu mutta lain mukaan tullaan menemään ja noissa tilanteissa sitä suorastaan kuuluisi ostomiesten tyrkyttää menetelmäksi. Molemmat osapuolet olisivat tyytyväisiä ja paapa tai mamma saataisiin joko reerattuun pirttiin tai sinne kylille johonkin vanhustenluukkuun maatumaan. Ei tulisi tuota Aimon mainitsemaa motiivipulaa joka haittaa uudistuksien toteutumaa.
    Seuraava polvi saisi silloin sen mitä ansaitseekin. Taimikon hoitoa ja tuulenkaatojen keräystä.

    tamperelainen tamperelainen

    Olen tykästynyt uudistamiseen,sen haasteellisuuteen.Se on kuin maratonjuoksu,viimeisilläkin voimilla pyritään maaliin.

    metsänvartija

    1.Uudistaminen on lakisääteistä.
    2.Puukaupoista valistuneet tekevät 15 % varauksen, joka tuloutuu mm. uudistamiskustannuksiin.
    3.Tilan markkina-arvo on parempi kun uudistusalat/vajaatuottoiset kohteet on viljelty.

    Siinäpä argumentit miksi metsänviljelyä harrastetaan.

    Pähkäilijä

    Täällä on asia ajankohtainen jälleen ensi vuonna. Tuli vähän ennakoitua nopeampi uudistus kirjanpainajan takia yhdelle kuviolle ja ajattelin jättää istutuksen jälkipolvelle. Kun metsä on hakattu, risut ja kannot kerätty pois lajhoitan maapohjan pois.

    Miksi enää itselle ottaa ”riesaa” alueesta josta nyt sinne istuttavat pääsevät myös nauttimaan tulostakin? Jotenkin on aivan liian tuttu kaava jossa maasta pidetään kiinni viimeiseen henkäykseen asti eikä seuraava sukupolvi joka on jo eläkkeellä tiedä edes tilan rajoja…

    Tare Tare

    Noi on isoja kysymyksiä, oman historian pintapuolinenkin tunteminen auttaa hahmottaan ja suhteuttaan asioita. Minun tapauksessa tiedän suvun historian noin 1630 luvulle asti, ja sen jälkeen on monta sotaa sodittu, muutamat nälkävuodet selätetty, muutama talo ja meijeri ryypätty, metsiä ostettu ja myyty, ja nyt ollaan tässä hetkessä isossa jatkumossa, jossa on edessä samoja haasteita kuin takanakin. Tärkeintä on tehdä niinkuin oikeaksi tuntuu, lisääntyä, ja hoitaa ympäristöä niin että kolmensadan vuoden päästäkin asutaan täällä metsien keskellä turvassa, jos ei omien niin toisten

    metsänvartija

    Tilikausi kerrallaan. Tulevaisuutta voi hahmottaa ja historia kannattaa tuntea.

    Heinäkuussa kävin viljelymetsikössä joka oli istutettu 1968, keväällä oli taimia kannettu ja hikoiltu. Nyt puuston m3 lähenee 500 m3/ha.

    Kuvio hakattavissa ensi vuonna lakimuutoksen jälkeen vaikka heti, mutta 2028 metsiköllä on ikää 60 v ja m3/ha lähenee 700…että se siitä.

    jees h-valta

    Sitten en tietenkään malta olla vastaamatta itse otsikon kysymykseen:
    Eli tietysti ne myös itse kaadetaan ja laitetaan nk. lihoiksi.
    Mutta se luonaa vain riittävän nopsaan kasvavalla puulla ja minulla se on ollut jo kolmetoista kevättä hybridihaapa. Jota istutan.
    Siinä kyllä motiivi riittää ja tekee ehkä mieli elääkin muutama vuosi että kerkiää muutaman erän pyöritellä tehtaalle pyörien päällä.
    Souvi alkaa 2020-21 jolloin on noin kaksikymmentä kasvuvuotta ensierällä.

    aalto

    Itse vielä kohtuullisen nuorena (alta 40v) metsänomistajana en ole juurikaan edes miettinyt sitä, että mitä nyt istutetuille puille tulee tapahtumaan. Minä ajattelen, että metsä on sijoituskohde, josta kannattaa pitää huolta. Jos nyt jätän metsän hoitamatta ja vaikka 10 vuoden kuluttua tulisi tarve myydä se, niin hoidetusta metsästä saa paljon paremman hinnan kuin hoitamattomasta risukosta. Jos sitten taas omat jälkeläiset joskus haluavat vielä jatkaa metsänhoitoa, niin heille on sitten tarjolla hyvät metsät.

    Toisaalta hyvin hoidettu metsä on myös ilo silmälle ja mielelle ja haluan pitää omalta osaltani huolta siitä. Suomessa on ihan tarpeeksi hoitamatonta ryteikköä, joten miksi sitä pitäisi lisätä. Hoitotyöt ovat lisäksi ihan mukavaa puuhaa loma-aikana.

    Jos tuntee, ettei omaa metsää jaksa enää hoitaa ja siitä haluaa vain rahaa irti, niin kannattaa pistää ne maat puineen myyntiin – siten saa sekä rahaa että pääsee eroon huolista.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 11)