Keskustelut Metsänomistus Miten jk-metsätilalla on järkevintä tehdä sukupolvenvaihdos?

  • Tämä aihe sisältää 64 vastausta, 16 ääntä, ja päivitettiin viimeksi , sitten mehtäukko toimesta.
Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 64)
  • Miten jk-metsätilalla on järkevintä tehdä sukupolvenvaihdos?

    Perko toivoi tästä aiheesta omaa ketjua. Olen joskus miettinyt, miten jk-tilalla saadaan sukupolvenvaihdos parhaiten hoidettua. Aihe kiinnostaa, koska meillä on ollut jaksollisella metsätilalla vastaava prosessi käynnissä jo parin vuoden ajan.

  • A.Jalkanen A.Jalkanen
    Husq165R

    Leppäseltä vastaus otsikkoon, on juuri noin. Mutta antaa näppäimistön rallattaa…Aika monta kertaa täytyy toistaa, eikä vaan mene jakeluun.🤣

    ”Varsinaiseen keskustelunaiheeseen voi yksiselitteisesti todeta, että olipa metsänomistajan metsänkasvatusfilosofia ihan millainen hyvänsä, pätevät sukupolvenvaihdokseen aina ihan samat lainalaisuudet.”

    mehtäukko

    Onko tämä stasi- homelite asiallisen keskustelun pyöveli, vai mikä otus?

    Pete

    Kyllä, lainalaisuudet ovat samat. Todellinen, siis ihan oikeasti olemassa oleva, hakkuumahdollisuus tietysti ratkaisee sen kannattaako lahjoittaa (=ei hakkuumahdollisuuksia, metsätila on hiljattain käyty poimintahakkuilla läpi ja/tai kehitysluokista puuttuu 4 ja pääosin myös 3) vai tehdä spv-kauppa (hakkuumahdollisuuksia on, metsävähennystä pääsee hyödyntämään). Näin siis pääpiirteissään.

    Ja lisäksi kannattaa miettiä, että pitäisikö kuitenkin varmistaa, että tilasta tulee ns. ”metsähennystila”. Tämän varmistaa pienikin rahavastike, vaikka 10% käyvästä arvosta. Näin jos jatkajalla on ennestään käyttämätöntä metsävähennystä ja/tai vakaa aikomus ostaa metsää lisää.

    Metsälahjavähennystä pääsee jatkaja hyödyntämään jos tekee metsätalouden positiivista tulosta henkilökohtaisella veroehdotuksellaan.  Tulot voivat kertyä miltä tilalta hyvänsä, eli niiden ei tarvitse kertyä lahjoitetulta tilalta. Voivat kertyä vaikka joltain yhteisomistetulta tilalta. Huomioitavia asioita ja näkökulmia on siis paljon, kannattaa käyttää asiantuntijan apua. Jos metsää on hoidettu edes ”yhden hakkuukierron” ajan JK-periaatteilla, niin julkiseen metsävaratietoon ei pidä tukeutua. Tarvitaan ammattilaisen maastotyönä kerättyyn tietoon perustuva arvio realistisista tulevaisuuden kassavirroista.

     

     

    Pete

    Tupla

    mehtäukko

    Jos rahavastike on 10%, sen edestä saa vain vähennyspohjaa.

    juha.m.leppanen juha.m.leppanen

    Keskustelu alkaa hieman liukumaan pois otsikon aiheesta, mutta kommentoin esiin nousseita asioita.

    Mikäli luovutettavan tilan pinta-ala on riittävän suuri (riippuu sijainnista Suomessa), on luovutuksessa mahdollista syntyä sekä metsävähennyspohjaa (syntyy vastikkeellisessa luovutuksessa), että metsälahjavähennyspohjaa (syntyy vastikkeettomassa luovutuksessa). Pienikin maksettu vastike tuo hankitun tilan metsävähennykseen oikeuttavaksi tilaksi, jolloin kyseiseltä tilalta tehtyjen hakkuiden verotuksessa voidaan hyödyntää mahdollisesti muilta tiloilta syntynyttä metsävähennystä.

    Metsälahjavähennyksen huono puoli on, että vähennys lasketaan nettotulosta, eikä bruttotulosta, kuten metsävähennys. Tällöin kaikki normaalit metsätalouden menot vähentävät mahdollisuuksia metsälahjavähennyksen tekemiseen. Jotta metsälahjavähennystä voisi hyödyntää tehokkaasti pitäisi pyrkiä sellaisiin metsätalouden vuosiin, jolloin on vain pelkkiä tuloja. Tällöinkin vähennystä voi saada maksimissaan 50 % nettotulosta.

    Husq165R

    Olipahan spv kauppa, lahja tahi mitä tahansa! Jk-metsän osalta menee veroseuraamusten arviointi mahdottomaksi kun ei taimetu! Kymmenien vuosien jälkeen tulee jälkiveroja ja sakkoja satoja tuhansia! Ja vajaatuottoiset ym. ongelmat ja riidat! Sopu ei säily mitenkään jos jk, poliisi selvittää aina. Kovat verot ja ehdolliset, ei hovissa muutu!

    puutuomas puutuomas

    Miksi verotuksesta pitää tehdä näin monimutkaista että tarvitaan asiantuntija joukko selvittämään niinkin yksinkertaista ja luonnollista asiaa kuin metsätilan sukupolvenvaihdosta? Tai toinen vaihtoehto maksaa tietämättömänä huomattavat veroseuraamukset. Tämähän on pohjimmiltaan verottajan epärehellisyyteen perustuvaa. Miten muuten se voi julkaista tietoja kuinka monta miljardia liikaa suomalaiset maksoivat jälleen veroja koska eivät osanneet hakea vähennyksiä. Tietentahtoista varastamista verottajan puolelta jättää ilmoittamatta ja korjaamatta vähennys oikeudesta, ym. edullisemmasta tavasta toimia asiassa kuin asiassa, verovelvolliselle henkilökohtaisesti.

    mehtäukko

    Mehtäukko on byrokratian vastustaja. Kun valtakunnan kaikenlaiset lait ja säädökset on aikojen saatossa muokattu poliittisesti siksi mitä ovat erilaisten tapausten selvittämiseksi, tuloskin on mitä on. Vaihto-ehtoja piisaa. Tuo ”toinen vaihtoehto maksaa tietämättömänä” on tyhmyyden huippua, sillä asiantuntijuutta on saatavilla.

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 64)