Keskustelut Metsänomistus Miten seuraatte metsätalouden kannattavuutta?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 22)
  • Miten seuraatte metsätalouden kannattavuutta?

    Aina silloin tällöin täälläkin on keskusteltu metsätalouden kannattavuudesta tai kannattamattomuudesta. Nyt kun raakapuun hinnat ovat olleet mukavassa nousussa, on kannattavan metsätalouden harjoittamisen edellytykset parantuneet. Miten ja millä työkalulla/ohjelmalla/palvelulla seuraatte metsätalouden kannattavuutta tilallanne/tiloillanne?

  • mehtäukko

    No. Mehtäukon mielestä metsäalan tutkijat, ekonomit ,tohtorit ja professorit jotka ovat elämäntyönään asioihin perehtyen nähneet hyväksi, on maalaisjärjellä käytäntöön sovellettuna paras tae kannattavuudelle. Tietysti se vaatii ymmärrystä mitä mikin ja miksi, mutta toteutus onkin sitten selväpiirteistä. Metsän osto, hinta, rahoitus yms. vaatii laskelmointia, ja sen on osuttava kestävästi nappiin, mutta muutoinpa en isommin laskeskele. On kuitenkin niin paljon muuttujia että sitten taas reagoidaan.  Sen minkä jaksollinen on palkinnut, on riittävyyden mitta.

    A.Jalkanen

    Veroilmoituksista näkee menneisyyden.

    Lisäksi noudatan teoriassa ja käytännössä opittua ja seuraan suunnilleen metsänhoidon suosituksia. Kerralla valmiiksi ja loput suurpiirteisesti johtotähtenä, eli ei piperretä joka nurkkaa täystiheäksi puun tuotantoon. 40 vuoden aikana olen muistaakseni tehnyt kerran kuusen heinäystä, kerran männyn täydennysistutusta ja kerran siemenpuualueen täydennyskylvöä.

    Jalmari Kolu

    Excel on aika hyvä. Samaten taskulaskin. Pyrin itse hoitamaan varhaisperkaukset ja taimikonhoidon mieluiten etupainotteisesti. Omaa kalustoa lähikuljetukseen ei ole, joten ostan jonkun verran konetyötä sekä viimeiset kaksi kevättä istutuksia, sekä olosuhteiden salliessa luontainen uudistaminen aina kun mahdollista. Koen tuottavampana hankkia leipätyöstä rahaa, kuin viettää illat ja viikonloput uudistusaloilla.  Kuviokokoja olen saanut hiukan kasvamaan ja hoitorästejä ei tällä hetkellä ole. Kannattavuutta pudottaa kehitysluokkajakauma joka on kovin suureltä osintaimikkoa-sekä nuoria kasvatusmetsiä. Heti hakattavia 04-luokan kuvioita on pinta-alasta vain 4,6 % ja harvennuksia vasta aikaisintaan viiden-seitsemän vuoden päästä.

    mehtäukko

    Mutta jos/ kun ” metsän osto,hinta.. ei ole mennyt hurvitteluksi, arvokasvut jyllää pottiin tuottoa joka vuosi.

    Timppa

    Oleellisin tieto on metsänkasvu, mikä päivittyy kymmenen vuoden välein tehtävään metsäsuunnitelmaan.  Ollaan tässä kasvu-uralla.  Käsitykseni on, että puu tulee olemaan niukkuushyödyke ja siksi sen arvo tulee nousemaan.  Mitä paremmin metsä kasvaa, sitä parempi on kannattavuus.  Hyvä metsänkasvu on myös sekä ilmaston että yhteiskunnan kannalta tärkeää.  Hienoa, kun voi edistää myös näitä tärkeitä asioita.

    Menneisyys tallentuu exeliin, josta löytyy hakkuumäärät, tulot, avustukset ja kulut vuosittain ja 10-vuotiskeskiarvoina.

    R.Ranta

    Timppa on tyytyväinen ja haltioissaan siitä saamastaan runsaan parin prosentin tuotosta pääomalle. Tärkeintä tietysti onkin, että on omaan tekemiseensä tyytyväinen.

    Pukkala tuolla jatkuvan kasvatuksen seminaarissa kertoo, että metsänomistaja ei ole ollenkaan kiinnostunut kasvusta vaan kannattavuudesta.

    Metsän tutot sijoitetulle pääomalle ovat vaatimattomia ja menetelmät väistämättä  muutuvat, jos muualta saatavat tuotot otetaan huomioon. Posion esimerkki on karkea osoitus siitä.

    mehtäukko

    Täsä on nyt samaa koikkelihtimista käsitteillä kuin Alvi Joovain milloin eriyttää ja liimaa juttujaan.

    Eikö tuo puuston kasvu ja kannattavuus ole erottamaton yhtälö? Kun toiminta ( ei jk) on ammattimaisen tehokasta ja kustannustietoista, kasvun volyymilla saadaan pelimerkkejä mielekkääseen elinkeinoon.

    A.Jalkanen

    On turha väittää että luontainen uudistuminen ja uudistaminen eivät olisi vapaasti käytössä, kyllä ovat! Lisäksi maalaisjärki on edelleen vapaasti käytössä: ei ole pakko hakata harvaksi poimintahakkuilla metsää jossa taimia ei ole!

    Timppa

    RR.  Totta kai metsän vuosikohtainen tuotto on pieni, koska markkinat hinnoittelevat metsän niin suhteessa hakkuutuottoon.

    Pitää kuitenkin ottaa huomioon tasearvon muutos.  Huippuvuodesta  2018 ovat meidän kuidut nousseet reilun 100 %, koivutukit 70 % ja havutukit 25 %.   En pitäisi kovin huonona tuottona.

    Saat kyllä RR tuhota metsäsi miten haluat.  Voisitko kuitenkin pitää tyhmyytesi omana tietonasi.

    isaskar keturi

    Erinomainen kysymys MetsäEerolta!

    Koska kyse on puolittain harrastuksesta, ensinnäkin erotan liiketaloudellisen kannattavuuden (pääomalle tuottoa) ja toiminnan kannattavuuden toisistaan. Sen verran kuitenkin koplaan, ettei nykyisillä hinnoilla kannata metsää ostaa.

    Filosofia on sen suuntainen, että jos tulot kattavat keskipitkällä tähtäimellä juoksevat menot, asia on kunnossa. Vähän kuin monella koneyrittäjällä – kulut hoidettua (myös korkokulut) ja jonkinlainen palkka työlle, niin pääoma kuolee itsestään. Tämän kannattavuuden näkee verotusta varten tehdystä seurannasta.

    Epäilen, että nykyisin n. 10 hehtaarin 60-80 tuhatta euroa ostettaessa maksavan keskiverto metsätilan pääomaa ei saa millään keinoin tuottamaan.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 22)