Keskustelut Metsänomistus Miten Suomen talous saadaan kasvuun?

Esillä 10 vastausta, 1,331 - 1,340 (kaikkiaan 1,367)
  • Miten Suomen talous saadaan kasvuun?

    Tänään ilmestyi Kauppalehdessä Kari Stadighin haastattelu, jossa hän käy läpi Suomen talouden tilannetta ja vallitsevaa ajattelua.

    Haastattelu keskeisimpiä sanomia ovat:

    Kepulainen koko maa on pidettävä asuttuna-ajattelu tuottaa äärimmäisen kalliin rakenteen. Sote-ratkaisu on esimerkki tästä jättimäisestä kustannustsunamista.

    Toinen ja Stadghin mielestä vielä velkaantumistakin pidempään Suomen kasvua jäytänyt politiikka on periaate siitä, että koko Suomi pidetään asuttuna. Stadighin mukaan se hajauttaa resursseja kasvun kannalta epäoptimaalisesti ja antaa vääränlaisen lupauksen kansalaisille.

    ”Tämä kepulainen periaatehan on maksanut miljardeja Suomelle ja syönyt meidän kasvuamme. Nyt kun maa on köyhtynyt velan kasvun myötä, niin lupaus on liian kallis tälle maalle. Sen lisäksi aiheutamme inhimillistä surua, koska muuttotappiokunnilla suomalaisten ainoa varallisuus ovat asunnot ja on luonnollista, että niiden hinnat laskevat hyvin pitkän aikaa myös tulevaisuudessa”, Stadigh sanoo.”

    Pääministerinä toimineen kassanhoitajan kokemattomuus talousasioissa johti holtittomaan velanottoon.

    Taloustieteilijät ja erilaisten ajatushautomoiden ekonomisteiksi naamioituneet edunvalvojat keskittyvät lähinnä velkaantumisen ja tulonjaon vatvomiseen.

    ”Suomessa verokeskustelu on pääosin varovaista. Muutokset ovat marginaalisia ja niitä punnitaan velkaantumisen sekä tulonjaon näkökulmasta. Stadighin näkemyksen mukaan kasvunäkökulma pitäisi olla vahvemmin esillä.”

    Haastattelussa tulee vahvasti esille verotuksen vaikutus riskinottoon. Yrittäminen on tukahdutettu verottamalla se kuoliaaksi.

    ”Kotimaisille omistajille olennaisia ovat yhtiöverotus, perintöverotus ja osinkojen verotus. Näiden kaikkien täytyisi olla selvästi palkkaverotusta matalampia, koska palkkatyön ja omistamisen ero on se, että omistaja ottaa valtavan riskin. Korkea verotus vähentää riskinottohalua”, Stadigh sanoo.

    Periaatteessa esimerkiksi pörssiyhtiön voittoon voidaan katsoa iskevän kaksinkertainen vero, kun ensin siitä maksetaan yhtiövero ja jaetusta osingosta pääomatulovero. Näin laskien veroaste on 40 prosentin luokkaa. Palkkatulojen osalta veroaste kohoaa vastaaviin lukemiin 90 000 euron vuosiansioista lähtien.

    Stadighin ajattelussa sekä pääomiin että ansioihin kohdistuvat verot ovat siis liian korkealla. Niin ikään arvonlisävero, joka nousi Suomessa syyskuun alussa EU:nkin katsannossa lähes kärkeen, 25,5 prosenttiin.

    ”Jos minä valmistan kengät ja myyn ne sinulle ja joku ottaa siitä neljänneksen veroa, niin sehän on absurdi ajatus. Tämähän on kuin bensaverotus aikanaan. Että pääosa on kohta veroa”, Stadigh ihmettelee.

    Yksikään puolue ei kuitenkaan tällä hetkellä aja Stadighin maalaamaa rohkeaa verouudistusta. Enemmistö ekonomisteistakaan ei näin pitkälle menisi ja valtiovarainministeriön virkamiehet luultavasti varoittaisivat luottoluokituksen heikentymisestä, kun veroalen ennakoitaisiin syövän lyhyellä tähtäimellä verotuloja.

    ”Ei tällä hetkellä veroreformia kukaan suunnittele, vaan haetaan lisää verotuskohteita. Sehän johtuu siitä, että on eletty yli varojen ja ollaan epätoivoisia, miten saadaan valtiontalous kuntoon. Helpointa on verottaa lisää.”

    Entäpä ne ekonomistit, joista osa jopa suosittelee alv:n korottamista?

    ”He keskustelevat vain siitä, mitkä ovat verojen välittömät vaikutukset. Luulen, että he eivät välttämättä tiedä asiasta tarpeeksi, koska huippukorkeita arvonlisäveroja on ollut taloushistorian katsannossa aika lyhyen aikaa”, Stadigh väittää.

    Stadighin näkemykset ovat selkeän talouskasvumyönteisiä ja kannatan etenkin verotukseen liittyviä reippaita muutoksia. Meidän on pakko siirtyä keskusjohtoisesta näivettävästä sosialismista avoimemman ja yritysystävällisemmän talouden aikaan.

  • Nostokoukku

    ”Vihreä siirtymä”  tuon teollisuusalan nimenä olikin irvikuva. Siirtymää nimissä tapahtuu realistisempaan suuntaan. Seuraavaksi lienee ” vähemmän likainen”.

    Panu Panu

    Hallitus uskalsi nyt edes hieman tehdä oikeistolaista talouspolitiikkaa laskemalla veroja. Kulujen karsiminen sen sijaan ei ole onnistunut ollenkaan ja siksi valtion velan kasvulle ei näy loppua. Ei näy USAssakaan mutta siellä on eri tilanne, koska USA voi koska tahansa maksaa kaikki velkansa pois yhdellä enterin painalluksella, koska USD on täysin maan hallinnassa. Euron kanssa on toisin.

    Katsotaan nyt karkotetaanko datakeskuksetkin Suomesta nostamalla niiden verotusta mutta juuri nyt näyttää hyvältä kun TikTok suunnittelee miljardi-investointia.

    Suomessa on onneksi paljon yrittäjähenkisyyttä vaikka ilmapiiri on vahvasti vaurastumista vastaan ja tulojen tasauksen puolesta. Metsäkin on täällä suuri voimavara, jota nyt yritetään sössiä hartiavoimin.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/tiktokille-yli-500-miljoonan-euron-sakot-eurooppalaisten-kayttajien-tietoturvan-rikkomisesta/9147910

    Tiktok lähettää kaikkien käyttäjiensä datan ja tiedot Kiinaan mistä ne voi päättäjät ottaa hallintaansa milloin huvittaa. Hmm…Kiinalaisten tekoäly jättitietokone…mitäs siellä Troijassa tapahtukaan.. noh, eihän siinä. Vielä Kiinalaiset tekoälyohjatut autot maanteille, ei ihme, että Trumpia vähän tiktok kuumottelee.

    Apli

    Tiktok on toki kiinalainen mutta voidaanko sanoa 1milrd investoinnille ei? Tuskimpa sanotaan ei jos se haluaa datakeskuksen tänne rakentaa.. Metsähommia ollaan kustu ihan omaan housuun jo jonkin aikaa, enkä yhtään ihmettelisi jos tehtaita loppuisi suomessa.

    Nuakka

    Parempi otsikointi näihin datakeskuksiin olisi että Tiktok tuo Suomeen miljardin arvoisen laitteiston puoli-ilmaiselle tontille verovaroin subventoidun matalasti verotetun tuulisähkön houkuttelemana. Ei taida laitoksessa monessa kohtaa lukea Wärtsilä, Valmet tai Kone? Hyvällä tuurilla kattopellit ostetaan täältä. Meillä tehdään tällainen ”datakeskusdiili”, vrt.mineraalidiili, paitsi ettemme pyydä vastineeksi juuri mitään emmekä ole selkä seinää vasten.

     

    Rane2

    Turvallisuuspoliittisesti voi ajatella että jos maassa on isoja kiinalaisia investointeja/laitoksia niin ryssä ei saisi Kiinan hyväksyntää Suomeen kohdistuviin erikoistyperehtämisiin?

    Nostokoukku

    Ne kattopellitkin on todennäköisesti prässätty kiinalaisesta kivihiiliteräksestä.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Tai miljardi on pieni raha siihen verrattuna mitä tuhoa tuollaisella dataeskuksella saa vaikka kun sodan uhka on leijumassa, jossa toisella puolella on Kiina ja Venäjä. Yli kymmenen vuotta sitten Venäläisten maa- ja kiinteistökauppoja arvostelleita pidettiin vainoharhaisina. No mene ja tiedä, ei ole mitenkään välttämättömiä. Kansalaiset maksaa talvella sitten kun säästäriippumatonta sähköä ei riitä kaikille eikä tuule kovien pakkasten aikaan yleensä.

    suorittava porras suorittava porras

    Kiina on innokkaasti ”sijoittamassa” , suunnittelemassa ja kehittämässä ,mutta kun toteutusvaiheen aika koittaa tuotantolaitos nouseekin Kiinaan. Koituneet kulut jäävät alkuperäisen maan kärsittäviksi ja tämä  takaa ,että sieltä ei hetkeen löydy potentiaalia tehdä kilpailevaa tuotantoa. Tästä esimerkkinä ”lupaavat” metsäteollisuushankkeet ja akkuihin liittyvä tuotanto. Yhteistyökumppani Kiina on häipynyt vähin äänin siinä vaiheessa ,kun olisi pitänyt saada jotain näkyvää aikaan. Ei voi olla sattumaa. Se on Kiinan tapa toimia.

    Rane2

    ”Tästä esimerkkinä ”lupaavat” metsäteollisuushankkeet ja akkuihin liittyvä tuotanto. Yhteistyökumppani Kiina on häipynyt vähin äänin siinä vaiheessa ,kun olisi pitänyt saada jotain näkyvää aikaan. Ei voi olla sattumaa.”

    Voi toki olla kiinalaisten tapa toimia mutta todennäköisempää on että selvitysvaiheessa on selvinnyt myös Suomen kustannustaso ja toimintaolosuhteet mm.ammattiyhdistysliikkeen tempoilu,poliittinen tukilakkoilu, yms.Ei kiinalainen tämmöistä ymmärrä…

Esillä 10 vastausta, 1,331 - 1,340 (kaikkiaan 1,367)