Keskustelut Metsänomistus Miten Suomen talous saadaan kasvuun?

Esillä 8 vastausta, 1,361 - 1,368 (kaikkiaan 1,368)
  • Miten Suomen talous saadaan kasvuun?

    Tänään ilmestyi Kauppalehdessä Kari Stadighin haastattelu, jossa hän käy läpi Suomen talouden tilannetta ja vallitsevaa ajattelua.

    Haastattelu keskeisimpiä sanomia ovat:

    Kepulainen koko maa on pidettävä asuttuna-ajattelu tuottaa äärimmäisen kalliin rakenteen. Sote-ratkaisu on esimerkki tästä jättimäisestä kustannustsunamista.

    Toinen ja Stadghin mielestä vielä velkaantumistakin pidempään Suomen kasvua jäytänyt politiikka on periaate siitä, että koko Suomi pidetään asuttuna. Stadighin mukaan se hajauttaa resursseja kasvun kannalta epäoptimaalisesti ja antaa vääränlaisen lupauksen kansalaisille.

    ”Tämä kepulainen periaatehan on maksanut miljardeja Suomelle ja syönyt meidän kasvuamme. Nyt kun maa on köyhtynyt velan kasvun myötä, niin lupaus on liian kallis tälle maalle. Sen lisäksi aiheutamme inhimillistä surua, koska muuttotappiokunnilla suomalaisten ainoa varallisuus ovat asunnot ja on luonnollista, että niiden hinnat laskevat hyvin pitkän aikaa myös tulevaisuudessa”, Stadigh sanoo.”

    Pääministerinä toimineen kassanhoitajan kokemattomuus talousasioissa johti holtittomaan velanottoon.

    Taloustieteilijät ja erilaisten ajatushautomoiden ekonomisteiksi naamioituneet edunvalvojat keskittyvät lähinnä velkaantumisen ja tulonjaon vatvomiseen.

    ”Suomessa verokeskustelu on pääosin varovaista. Muutokset ovat marginaalisia ja niitä punnitaan velkaantumisen sekä tulonjaon näkökulmasta. Stadighin näkemyksen mukaan kasvunäkökulma pitäisi olla vahvemmin esillä.”

    Haastattelussa tulee vahvasti esille verotuksen vaikutus riskinottoon. Yrittäminen on tukahdutettu verottamalla se kuoliaaksi.

    ”Kotimaisille omistajille olennaisia ovat yhtiöverotus, perintöverotus ja osinkojen verotus. Näiden kaikkien täytyisi olla selvästi palkkaverotusta matalampia, koska palkkatyön ja omistamisen ero on se, että omistaja ottaa valtavan riskin. Korkea verotus vähentää riskinottohalua”, Stadigh sanoo.

    Periaatteessa esimerkiksi pörssiyhtiön voittoon voidaan katsoa iskevän kaksinkertainen vero, kun ensin siitä maksetaan yhtiövero ja jaetusta osingosta pääomatulovero. Näin laskien veroaste on 40 prosentin luokkaa. Palkkatulojen osalta veroaste kohoaa vastaaviin lukemiin 90 000 euron vuosiansioista lähtien.

    Stadighin ajattelussa sekä pääomiin että ansioihin kohdistuvat verot ovat siis liian korkealla. Niin ikään arvonlisävero, joka nousi Suomessa syyskuun alussa EU:nkin katsannossa lähes kärkeen, 25,5 prosenttiin.

    ”Jos minä valmistan kengät ja myyn ne sinulle ja joku ottaa siitä neljänneksen veroa, niin sehän on absurdi ajatus. Tämähän on kuin bensaverotus aikanaan. Että pääosa on kohta veroa”, Stadigh ihmettelee.

    Yksikään puolue ei kuitenkaan tällä hetkellä aja Stadighin maalaamaa rohkeaa verouudistusta. Enemmistö ekonomisteistakaan ei näin pitkälle menisi ja valtiovarainministeriön virkamiehet luultavasti varoittaisivat luottoluokituksen heikentymisestä, kun veroalen ennakoitaisiin syövän lyhyellä tähtäimellä verotuloja.

    ”Ei tällä hetkellä veroreformia kukaan suunnittele, vaan haetaan lisää verotuskohteita. Sehän johtuu siitä, että on eletty yli varojen ja ollaan epätoivoisia, miten saadaan valtiontalous kuntoon. Helpointa on verottaa lisää.”

    Entäpä ne ekonomistit, joista osa jopa suosittelee alv:n korottamista?

    ”He keskustelevat vain siitä, mitkä ovat verojen välittömät vaikutukset. Luulen, että he eivät välttämättä tiedä asiasta tarpeeksi, koska huippukorkeita arvonlisäveroja on ollut taloushistorian katsannossa aika lyhyen aikaa”, Stadigh väittää.

    Stadighin näkemykset ovat selkeän talouskasvumyönteisiä ja kannatan etenkin verotukseen liittyviä reippaita muutoksia. Meidän on pakko siirtyä keskusjohtoisesta näivettävästä sosialismista avoimemman ja yritysystävällisemmän talouden aikaan.

  • käpysonni käpysonni

    Ihmisen työstään saama palkka kuuluu ihmiselle, ei valtiolle..kaikki yli 50% menevät verot on silkkaa ryöstöä.

    Vasemmistolaiset poliitikot ja ekonomistithan ei tajua mitää taloudesta, heidän ainoa keinonsa talouden ongelmien korjaamiseen on verojen kiristäminen.

    Heille mikään vero ei ole liian korkea. Jokainen, jolla on tuloja, on vaarallinen rikas.

    Ja julkisen talouden tila on ainoa joka vasemmistolaisia huolettaa. Heille yksilö on valtiota varten olemassa.

    pihkatappi pihkatappi

    Vaikka tuo osinkojen nolla vero olisi paras vaihtoehto, se ei tietenkään vasemmistolle käy. Ehkä jos nolla vero koskisi vain ulkomaille maksettuja osinkoja, vasemmistokin olisi mukana.

    Nostokoukku

    Miksi osingot pitäisi olla verovapaita? Eikö tähän systeemiin kuulu, että kaikista tuloista maksetaan vero?

    Metsuri motokuski

    Olen samaamieltä. Osingot kuuluvat verotuksen piiriin ilman muuta ja aika pitkälle on näin tehtyäkin. Mitä laajempi veropohja sitä vähemmän joudutaan noihin hyväosaisten palkkaan liittyviin riistoveroihin jotka ovat aivan älyttömiä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Trumpin taloustavoitteista yksi vaikuttaisi olevan vaihtotaseen alijäämän korjaaminen tulleilla. Enää ei amerikkalaiset temuta!

    http://www.is.fi/taloussanomat/art-2000011208606.html

    Metsuri motokuski

    Suomen pari ekonomia jo ennusti että Trump joutuu perääntymään määrittämistään tulleista. He uskoivat että 90 pv:lle tulee jatkoa.

    pihkatappi pihkatappi

    Osinkojen verottomuus on varmasti monen sijoittajan toive. Kuitenkin se tuo myös yrityksille kasvun eväitä. Houkuttelee yrityksiin huippujohtajia, mahdollistaa monipuolisempia rahoituksia ja suurempia sijoituksia. Jos vaikka nykyisiä vety hankkeita ajatellaan, tarvittaisiin kymmeniä miljardeja, se rahoitus ei ole helppoa. Stadigin ajatus oli nimenomaan siirtää ajatukset sinne kasvuun ja pois sieltä perinteisestä rahojen jakamisesta. Voihan sitä lopettaa vaikka Suomesta koko pörssin, jos sillä saisi Kiinasta muutaman kymmenen miljardia avustusta infra hankkeisiin. Tuntuu vaan tämä prosenttien puolikkaiden muutokset olevan turhaa politikointia.

    Apli

    Itse kannatan kanssa osinkojen verotuksen laskua, sillä saataisiin lisää rahaa kotimaiseen kulutukseen ja sitä kautta taloutta nousuun, en usko että osinkojen verotus poistuisi kokonaan mutta esim 5-10% lasku siihen olisi hyvä juttu.

Esillä 8 vastausta, 1,361 - 1,368 (kaikkiaan 1,368)