Keskustelut Metsänomistus Miten Suomen talous saadaan kasvuun?

Esillä 10 vastausta, 1,521 - 1,530 (kaikkiaan 1,548)
  • Miten Suomen talous saadaan kasvuun?

    Tänään ilmestyi Kauppalehdessä Kari Stadighin haastattelu, jossa hän käy läpi Suomen talouden tilannetta ja vallitsevaa ajattelua.

    Haastattelu keskeisimpiä sanomia ovat:

    Kepulainen koko maa on pidettävä asuttuna-ajattelu tuottaa äärimmäisen kalliin rakenteen. Sote-ratkaisu on esimerkki tästä jättimäisestä kustannustsunamista.

    Toinen ja Stadghin mielestä vielä velkaantumistakin pidempään Suomen kasvua jäytänyt politiikka on periaate siitä, että koko Suomi pidetään asuttuna. Stadighin mukaan se hajauttaa resursseja kasvun kannalta epäoptimaalisesti ja antaa vääränlaisen lupauksen kansalaisille.

    ”Tämä kepulainen periaatehan on maksanut miljardeja Suomelle ja syönyt meidän kasvuamme. Nyt kun maa on köyhtynyt velan kasvun myötä, niin lupaus on liian kallis tälle maalle. Sen lisäksi aiheutamme inhimillistä surua, koska muuttotappiokunnilla suomalaisten ainoa varallisuus ovat asunnot ja on luonnollista, että niiden hinnat laskevat hyvin pitkän aikaa myös tulevaisuudessa”, Stadigh sanoo.”

    Pääministerinä toimineen kassanhoitajan kokemattomuus talousasioissa johti holtittomaan velanottoon.

    Taloustieteilijät ja erilaisten ajatushautomoiden ekonomisteiksi naamioituneet edunvalvojat keskittyvät lähinnä velkaantumisen ja tulonjaon vatvomiseen.

    ”Suomessa verokeskustelu on pääosin varovaista. Muutokset ovat marginaalisia ja niitä punnitaan velkaantumisen sekä tulonjaon näkökulmasta. Stadighin näkemyksen mukaan kasvunäkökulma pitäisi olla vahvemmin esillä.”

    Haastattelussa tulee vahvasti esille verotuksen vaikutus riskinottoon. Yrittäminen on tukahdutettu verottamalla se kuoliaaksi.

    ”Kotimaisille omistajille olennaisia ovat yhtiöverotus, perintöverotus ja osinkojen verotus. Näiden kaikkien täytyisi olla selvästi palkkaverotusta matalampia, koska palkkatyön ja omistamisen ero on se, että omistaja ottaa valtavan riskin. Korkea verotus vähentää riskinottohalua”, Stadigh sanoo.

    Periaatteessa esimerkiksi pörssiyhtiön voittoon voidaan katsoa iskevän kaksinkertainen vero, kun ensin siitä maksetaan yhtiövero ja jaetusta osingosta pääomatulovero. Näin laskien veroaste on 40 prosentin luokkaa. Palkkatulojen osalta veroaste kohoaa vastaaviin lukemiin 90 000 euron vuosiansioista lähtien.

    Stadighin ajattelussa sekä pääomiin että ansioihin kohdistuvat verot ovat siis liian korkealla. Niin ikään arvonlisävero, joka nousi Suomessa syyskuun alussa EU:nkin katsannossa lähes kärkeen, 25,5 prosenttiin.

    ”Jos minä valmistan kengät ja myyn ne sinulle ja joku ottaa siitä neljänneksen veroa, niin sehän on absurdi ajatus. Tämähän on kuin bensaverotus aikanaan. Että pääosa on kohta veroa”, Stadigh ihmettelee.

    Yksikään puolue ei kuitenkaan tällä hetkellä aja Stadighin maalaamaa rohkeaa verouudistusta. Enemmistö ekonomisteistakaan ei näin pitkälle menisi ja valtiovarainministeriön virkamiehet luultavasti varoittaisivat luottoluokituksen heikentymisestä, kun veroalen ennakoitaisiin syövän lyhyellä tähtäimellä verotuloja.

    ”Ei tällä hetkellä veroreformia kukaan suunnittele, vaan haetaan lisää verotuskohteita. Sehän johtuu siitä, että on eletty yli varojen ja ollaan epätoivoisia, miten saadaan valtiontalous kuntoon. Helpointa on verottaa lisää.”

    Entäpä ne ekonomistit, joista osa jopa suosittelee alv:n korottamista?

    ”He keskustelevat vain siitä, mitkä ovat verojen välittömät vaikutukset. Luulen, että he eivät välttämättä tiedä asiasta tarpeeksi, koska huippukorkeita arvonlisäveroja on ollut taloushistorian katsannossa aika lyhyen aikaa”, Stadigh väittää.

    Stadighin näkemykset ovat selkeän talouskasvumyönteisiä ja kannatan etenkin verotukseen liittyviä reippaita muutoksia. Meidän on pakko siirtyä keskusjohtoisesta näivettävästä sosialismista avoimemman ja yritysystävällisemmän talouden aikaan.

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Nostis on kyllä liian vaatimaton. Kaikkien panos tarvitaan, jotta yhteiskunta pyörii, myös ne vaatimattomat panokset. Ei kaikki voi olla Wahlrooseja. Nyt vain porukasta jää liian iso osa ulkopuolelle, vaille toimeentuloa, mahdollisuutta olojensa kohentamiseen ja vaikutuksen mahdollisuuksia.

    Reima Muristo

    ”No todellisuudessa uusimman julkisen alan palkkaratkaisun myötä valtio jakaa kansalaisille lisää rahaa 3,5 miljardia kolmen vuoden aikana.Kun lasketaan lisäksi juuri sovitut veronkevennykset jotka ilmeisesti ovat vajaa pari miljardia vuodessa niin tilanne onkin että hallitus velkaelvyttää oikein olan takaa.”

    Julkinen talous vain kärsii lisää, otetaan velkaa. Ei ollut taaskaan yllätys että urpo-petteri ja vekseli-riikka tekivät päinvastoin mitä puhuivat. Molemmat valtion kannalta erittäin huonoja sijoituksia. Ostettiin äänestäjät hiljaiseksi. Seuravaksi ostetaan poliisit, jotka jo nykyisin ovat ylipalkattuja.

    Nalle voi mennä aivan hyvin unille, kasvattaa hyvän pihkatapin, loppuisi loputtomat ulostulot natsi-medioissa.

    Nostokoukku

    En usko siihenkään, että vaatimattomuus kaunistaa. Kaikkien panos ei ole tarpeen, jos panoksen lopputulos on negatiivinen tai hyvin lähellä sitä. Itse koen kuuluvani siihen ryhmään. Nyt on helppo katsoa taakse päin, kun vähän on enää edessä. Koen aivan aidosti kuuluvani harmaaseen ja kokolailla hyödyttömään ryhmään, virhemarginaaliin. Ja vanhemmiten tauti vain pahenee. En kuluta oikeastaan mitään. Kaikki tarpeellinen on jo hankittu aikapäiviä sitten. Syön oman maan pottuja, hirvenlihaa ja järvestä kaloja. En matkustele enkä lentele. Oman metsän puita poltan runsaasti, metsästän hirviä ja ajelen vanhalla lavanelivedolla. Puidenpoltosta yhteiskunta joutuu vielä alle kymmenessä vuodessa tilille ja maksumieheksi. Jää sähköverkot toistaiseksi saamatta. Hirviä metsästän ja en suostu niitä viimeiseen ampumaan. Aiheutan siis hirvituhoja metsiin. Tästäkin yhteiskunta joutuu vielä maksumieheksi, kun hiilinielut katoavat hirvien suihin. Puunpoltosta ja hirvistä aiheutuu vielä miljardilaskut. Ainoa yhteiskuntaa hyödyttävä asia on, että ajelen vanhalla autolla joka vie ylettömän paljon polttoainetta. Huonosta palkastani verot ovat jääneet aina vähäiseksi. Luultavasti olen ”syönyt” aina kuormasta. Joten Kallen ja A.J: n rohkaisuyritykset ovat kohdaltani vääriä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Mitäs poltetuille puille olisi pitänyt tehdä, jättää metsään vai? Ovat olleet osaltaan vähentämässä sähkön ja fossiilisen energian tarvetta maassamme.

    Ihmisten syrjäytyminen on sekä yksilön että yhteiskunnan kannalta hyvin negatiivinen asia, johon päättäjien tulisi paneutua paljon nykyistä huolellisemmin. Esimerkiksi: kymmenien tuhansien työttömien kepitys vaatimalla hakemaan koko ajan töitä, joihin ei ole realistisia mahdollisuuksia, mikä teettää työnhakijoita rekrytoiville turhaa lisätyötä.

    Nostokoukku

    Älkääs nyt. Avoimia työpaikkoja on sentään yli 40 000 ja työttömiä vain 320 000.

    Tikkula Tikkula

    Johtajien lokoisasta elämästä ja eläkeviroista olen huomioinut. Kaupungin- ja kunnanjohtajat, jos ei työ maita, tai sukset ristiin hallituksen kanssa monoa tulee. Meidänkin maakunnassa koko ajan muutamat erottamiset ja uuden haut päällä. Vielä parikyt vuotta sittenhän nämä oli eläkevirkoja. Nykyisin harva johtaja yli viittä vuotta saman kaupungin virassa. Samahan on suuremmissa firmoissa, tuntuu että toimarit melkein helpompi erottaa kuin työntekijät. Myös jääkiekkojoukkueissa sama, jos neidit pelaa huonosti, valmentaja lähtee ekana.

    Reima Muristo

    On käyty muutamassa taloyhtiön kokouksessa. Korjausvelkaa on havaittu, tarvitaan lainaa. Nordea ei anna lainaa, perusteluina: liikaa sijoitusasuntoja ja liikekiinteistöjä.

    Suomennettuna: nalle-pankki ei lainoita kun porukassa on liikaa nalleja. Kyllä konna konnan tuntee.

    Mitä sitten natsi-hallitus? Ampuu taas sokkona miljardejä euroja nalle-kerholle. Palautuvat erittäin huonosti takaisin valtiolle.

    Vaihtoehtoina voisi olla vaikka joku korkotuki -, vero helpotus -, jokin muu remontin alulle panoon. Lähes jokaisessa kaupungissa on taloyhtiöt kusessa/konkurssissa korjausvelan kanssa. Lieve ilmiönä remonttituesta voisi olla jopa työttömyyden lasku, sehän ei natseille käy kun se voi työllistää vihervassareita.

    Rane2

    ”Avoimia työpaikkoja on sentään yli 40 000 ja työttömiä vain 320 000.”

    Aivan,herääkö tästä yhtälöstä mitään ajatuksia?

    mehtäukko

    Ainakin se, ettei turisto käytyään muutamassa taloyhtiön kokouksessa saa mitään aikaiseksi kun natsia leikkii.

    Metsuri motokuski

    Olishan se Anneli hieno asia että työttömän ei tarvitsisi hakea töitä. Kuittaisi vaan työttömyyskorvauksen kotona tekemättä mitään. Työttömyyskorvaus onkin valtion rahaa jota tulee jostain vain.

    Onhan se rasittavaa etsiä työpaikkaa tai tehdä edes hakemuksia. Eihän niiden teosta kukaan maksa mitään. Antaisivat olla kotona rauhassa.

    Tuohon turiston kommenttiin että kyllä taloyhtiö rahaa saa vaikka on sijoitusasuntoja. Meillä rahoitti danske ja kun sijainti talolla on hyvä niin vakuudet riittävät. Me otimme lainaa 1,5 milj ja vakuudet olivat 2,5 milj.

Esillä 10 vastausta, 1,521 - 1,530 (kaikkiaan 1,548)