Keskustelut Metsänomistus Miten Suomen talous saadaan kasvuun?

Esillä 10 vastausta, 2,011 - 2,020 (kaikkiaan 2,020)
  • Miten Suomen talous saadaan kasvuun?

    Tänään ilmestyi Kauppalehdessä Kari Stadighin haastattelu, jossa hän käy läpi Suomen talouden tilannetta ja vallitsevaa ajattelua.

    Haastattelu keskeisimpiä sanomia ovat:

    Kepulainen koko maa on pidettävä asuttuna-ajattelu tuottaa äärimmäisen kalliin rakenteen. Sote-ratkaisu on esimerkki tästä jättimäisestä kustannustsunamista.

    Toinen ja Stadghin mielestä vielä velkaantumistakin pidempään Suomen kasvua jäytänyt politiikka on periaate siitä, että koko Suomi pidetään asuttuna. Stadighin mukaan se hajauttaa resursseja kasvun kannalta epäoptimaalisesti ja antaa vääränlaisen lupauksen kansalaisille.

    ”Tämä kepulainen periaatehan on maksanut miljardeja Suomelle ja syönyt meidän kasvuamme. Nyt kun maa on köyhtynyt velan kasvun myötä, niin lupaus on liian kallis tälle maalle. Sen lisäksi aiheutamme inhimillistä surua, koska muuttotappiokunnilla suomalaisten ainoa varallisuus ovat asunnot ja on luonnollista, että niiden hinnat laskevat hyvin pitkän aikaa myös tulevaisuudessa”, Stadigh sanoo.”

    Pääministerinä toimineen kassanhoitajan kokemattomuus talousasioissa johti holtittomaan velanottoon.

    Taloustieteilijät ja erilaisten ajatushautomoiden ekonomisteiksi naamioituneet edunvalvojat keskittyvät lähinnä velkaantumisen ja tulonjaon vatvomiseen.

    ”Suomessa verokeskustelu on pääosin varovaista. Muutokset ovat marginaalisia ja niitä punnitaan velkaantumisen sekä tulonjaon näkökulmasta. Stadighin näkemyksen mukaan kasvunäkökulma pitäisi olla vahvemmin esillä.”

    Haastattelussa tulee vahvasti esille verotuksen vaikutus riskinottoon. Yrittäminen on tukahdutettu verottamalla se kuoliaaksi.

    ”Kotimaisille omistajille olennaisia ovat yhtiöverotus, perintöverotus ja osinkojen verotus. Näiden kaikkien täytyisi olla selvästi palkkaverotusta matalampia, koska palkkatyön ja omistamisen ero on se, että omistaja ottaa valtavan riskin. Korkea verotus vähentää riskinottohalua”, Stadigh sanoo.

    Periaatteessa esimerkiksi pörssiyhtiön voittoon voidaan katsoa iskevän kaksinkertainen vero, kun ensin siitä maksetaan yhtiövero ja jaetusta osingosta pääomatulovero. Näin laskien veroaste on 40 prosentin luokkaa. Palkkatulojen osalta veroaste kohoaa vastaaviin lukemiin 90 000 euron vuosiansioista lähtien.

    Stadighin ajattelussa sekä pääomiin että ansioihin kohdistuvat verot ovat siis liian korkealla. Niin ikään arvonlisävero, joka nousi Suomessa syyskuun alussa EU:nkin katsannossa lähes kärkeen, 25,5 prosenttiin.

    ”Jos minä valmistan kengät ja myyn ne sinulle ja joku ottaa siitä neljänneksen veroa, niin sehän on absurdi ajatus. Tämähän on kuin bensaverotus aikanaan. Että pääosa on kohta veroa”, Stadigh ihmettelee.

    Yksikään puolue ei kuitenkaan tällä hetkellä aja Stadighin maalaamaa rohkeaa verouudistusta. Enemmistö ekonomisteistakaan ei näin pitkälle menisi ja valtiovarainministeriön virkamiehet luultavasti varoittaisivat luottoluokituksen heikentymisestä, kun veroalen ennakoitaisiin syövän lyhyellä tähtäimellä verotuloja.

    ”Ei tällä hetkellä veroreformia kukaan suunnittele, vaan haetaan lisää verotuskohteita. Sehän johtuu siitä, että on eletty yli varojen ja ollaan epätoivoisia, miten saadaan valtiontalous kuntoon. Helpointa on verottaa lisää.”

    Entäpä ne ekonomistit, joista osa jopa suosittelee alv:n korottamista?

    ”He keskustelevat vain siitä, mitkä ovat verojen välittömät vaikutukset. Luulen, että he eivät välttämättä tiedä asiasta tarpeeksi, koska huippukorkeita arvonlisäveroja on ollut taloushistorian katsannossa aika lyhyen aikaa”, Stadigh väittää.

    Stadighin näkemykset ovat selkeän talouskasvumyönteisiä ja kannatan etenkin verotukseen liittyviä reippaita muutoksia. Meidän on pakko siirtyä keskusjohtoisesta näivettävästä sosialismista avoimemman ja yritysystävällisemmän talouden aikaan.

  • Visakallo Visakallo

    Eikös Japanillakin ole vastaava tullittomuus sopimus ja Norjalla myös?

    Kalle Kehveli Kalle Kehveli

    Tullit ovat yleensä mitättömiä, muutaman prosentin luokkaa. Nyt Trumpin määräämät tullit ovat ennen näkemättömiä, koska ne suuruudessaan vaikuttavat kaikkiin tuotteisiin.

    narisija

    Onhan Israelkin saanut tullittoman sopimuksen kaupankäynnistä.

    Näin on ja Suomi on sitä mieltä, ettei siihen saa eu:n kajota. On se pär..le surkuhupaisaa, paitsi ei lainkaan hupaisaa, ymmärtävätkö edes hävetä kaksia standartejaan, tuskin.

    Makarov

    Tuleehan niitä ihmisille uusia tulonhankkimiskeinoja. Nykynuorista jo monet elävät tiktokkien ja muun sosiaalisen median kautta. Onlyfanssinkin kautta tulon muodostuksen kynnys näyttää koko ajan vain laskevan. Näyttää siellä olevan nuorempaa ja vanhempaa tuottaen moninaista sisältöä. Toki itse en ole palveluun tutustunut tämä käsitys tullut vain lehtien kautta.

    Kalle Kehveli Kalle Kehveli

    Suomen yliopistot tuottavat vain virkamiehiksi idiootteja. Nyt saamme seurauksia maistaa. Koko koulutusjärjestelmä tulisi uusia vastaamaan tämän päivän vastimuksia.

    Metsuri motokuski

    Kannattaa Kalle selvittää se Britannian tilanne niin ei taida olla niin hyvin mennyt. Työttömyys kasvussa ja sosiaaliset ongelmat lisääntyneet huonon taloudellisen tilanteen vuoksi. Nykyinen hallitus taitaa olla yksi nopeimmin kannatusta menettänyt hallitus.

    Nostokoukku

    Olisi oikein antaa Britanniallekin tulliton vapaakauppasopimus kuten Israelkin on saanut. Ovathan Britit tehneet Euroopan hyväksi vuosikymmenien varrella lähes yhtä paljon kuin Israel.

    Makarov

    Jos Kalle+kumppanit  sais päättää niin valuuttana ois vielä oravannahat.

    Apli

    Äsken MTV3 aamutelkussa oli juttua kuinka tekoäly hoitaa jo rekrytoinnin, eli vie sieltäkin työpaikkoja. Suomen kaltaisessa korkean kustannustason maassa tekoälyn viemät työpaikat tulee lisääntymään vuosi vuodelta erittäin paljon, ja kun teollisuuskin vähentää..

    Visakallo Visakallo

    Yksi asia, mikä on viime vuosina tuntunut melkein räjähtävän käsiin, on erilaisten valtakirjojen vaatiminen pientenkin asioiden hoitoon, -ja joka asialle pitää vielä olla omansa. Nyt tuli jo vastaan sellainenkin tilanne, että olisi pitänyt tehdä valtakirja itselleen! No, ehkä tekoäly hoitaa jatkossa tämänkin rumban…

Esillä 10 vastausta, 2,011 - 2,020 (kaikkiaan 2,020)