Keskustelut Metsänomistus Miten Suomen talous saadaan kasvuun?

Esillä 10 vastausta, 651 - 660 (kaikkiaan 1,989)
  • Miten Suomen talous saadaan kasvuun?

    Tänään ilmestyi Kauppalehdessä Kari Stadighin haastattelu, jossa hän käy läpi Suomen talouden tilannetta ja vallitsevaa ajattelua.

    Haastattelu keskeisimpiä sanomia ovat:

    Kepulainen koko maa on pidettävä asuttuna-ajattelu tuottaa äärimmäisen kalliin rakenteen. Sote-ratkaisu on esimerkki tästä jättimäisestä kustannustsunamista.

    Toinen ja Stadghin mielestä vielä velkaantumistakin pidempään Suomen kasvua jäytänyt politiikka on periaate siitä, että koko Suomi pidetään asuttuna. Stadighin mukaan se hajauttaa resursseja kasvun kannalta epäoptimaalisesti ja antaa vääränlaisen lupauksen kansalaisille.

    ”Tämä kepulainen periaatehan on maksanut miljardeja Suomelle ja syönyt meidän kasvuamme. Nyt kun maa on köyhtynyt velan kasvun myötä, niin lupaus on liian kallis tälle maalle. Sen lisäksi aiheutamme inhimillistä surua, koska muuttotappiokunnilla suomalaisten ainoa varallisuus ovat asunnot ja on luonnollista, että niiden hinnat laskevat hyvin pitkän aikaa myös tulevaisuudessa”, Stadigh sanoo.”

    Pääministerinä toimineen kassanhoitajan kokemattomuus talousasioissa johti holtittomaan velanottoon.

    Taloustieteilijät ja erilaisten ajatushautomoiden ekonomisteiksi naamioituneet edunvalvojat keskittyvät lähinnä velkaantumisen ja tulonjaon vatvomiseen.

    ”Suomessa verokeskustelu on pääosin varovaista. Muutokset ovat marginaalisia ja niitä punnitaan velkaantumisen sekä tulonjaon näkökulmasta. Stadighin näkemyksen mukaan kasvunäkökulma pitäisi olla vahvemmin esillä.”

    Haastattelussa tulee vahvasti esille verotuksen vaikutus riskinottoon. Yrittäminen on tukahdutettu verottamalla se kuoliaaksi.

    ”Kotimaisille omistajille olennaisia ovat yhtiöverotus, perintöverotus ja osinkojen verotus. Näiden kaikkien täytyisi olla selvästi palkkaverotusta matalampia, koska palkkatyön ja omistamisen ero on se, että omistaja ottaa valtavan riskin. Korkea verotus vähentää riskinottohalua”, Stadigh sanoo.

    Periaatteessa esimerkiksi pörssiyhtiön voittoon voidaan katsoa iskevän kaksinkertainen vero, kun ensin siitä maksetaan yhtiövero ja jaetusta osingosta pääomatulovero. Näin laskien veroaste on 40 prosentin luokkaa. Palkkatulojen osalta veroaste kohoaa vastaaviin lukemiin 90 000 euron vuosiansioista lähtien.

    Stadighin ajattelussa sekä pääomiin että ansioihin kohdistuvat verot ovat siis liian korkealla. Niin ikään arvonlisävero, joka nousi Suomessa syyskuun alussa EU:nkin katsannossa lähes kärkeen, 25,5 prosenttiin.

    ”Jos minä valmistan kengät ja myyn ne sinulle ja joku ottaa siitä neljänneksen veroa, niin sehän on absurdi ajatus. Tämähän on kuin bensaverotus aikanaan. Että pääosa on kohta veroa”, Stadigh ihmettelee.

    Yksikään puolue ei kuitenkaan tällä hetkellä aja Stadighin maalaamaa rohkeaa verouudistusta. Enemmistö ekonomisteistakaan ei näin pitkälle menisi ja valtiovarainministeriön virkamiehet luultavasti varoittaisivat luottoluokituksen heikentymisestä, kun veroalen ennakoitaisiin syövän lyhyellä tähtäimellä verotuloja.

    ”Ei tällä hetkellä veroreformia kukaan suunnittele, vaan haetaan lisää verotuskohteita. Sehän johtuu siitä, että on eletty yli varojen ja ollaan epätoivoisia, miten saadaan valtiontalous kuntoon. Helpointa on verottaa lisää.”

    Entäpä ne ekonomistit, joista osa jopa suosittelee alv:n korottamista?

    ”He keskustelevat vain siitä, mitkä ovat verojen välittömät vaikutukset. Luulen, että he eivät välttämättä tiedä asiasta tarpeeksi, koska huippukorkeita arvonlisäveroja on ollut taloushistorian katsannossa aika lyhyen aikaa”, Stadigh väittää.

    Stadighin näkemykset ovat selkeän talouskasvumyönteisiä ja kannatan etenkin verotukseen liittyviä reippaita muutoksia. Meidän on pakko siirtyä keskusjohtoisesta näivettävästä sosialismista avoimemman ja yritysystävällisemmän talouden aikaan.

  • Rane2
    Visakallo Visakallo

    Joka maanosalla on omat köyhät takamaansa, joissa on runsaasti tilaa ja vähän ihmisiä, jotta siellä voidaan tuottaa runsaasti energiaa, perustaa datatehtaita, kaivaa mineraaleja, ja pumpata juomavettä. EU:n koillisnurkassa on tällainen paikka…

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Suomalaista robotiikkaosaamista voisi viedä.

    http://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/05529097-fc39-4273-a1ba-86bf66abaa9a

    Nostokoukku

    Ei sitä mihinkään viedä. Se myydään ensimmäisen tilaisuuden tullen.

    Kalle Kehveli Kalle Kehveli

    Käsittämätöntä tuo yritysten johdon ulkoistaminen, saati myyminen. Ruotsissa se ei tulisi kuuloonkaan.

    MaalaisSeppo

    Sitä myydään, mikä menee kaupaksi. Hyvä, että edes jotakin, kun sahatavarankin myynti tökkii (Metsä Group). Voi olla, että varautuvat pitkään satamalakkoon. Onneksi tänä vuonna myyn vain energiapuuta n 100 m3.

    Perko

    Jämijärvellä oli maailmanhuippu purjelentokoneiden osaaminen ja valmistus  se myytiin Eirille.  Osaamista on edelleen  ja verkostot ovat hyvät,  on vaan rahasta kiinni miten äkkiä  saa tronet ja homman käyntiin.  Kokonaiset  ohjelmapaketit laitteineen on varmaa vientikamaa. Niitä on helppo ja kevyt kuljettaa.

    Metsuri motokuski

    Kannattaa ehdottomasti lisätä yritysten ja omistajien verotaakkaa niin varmistuu vain että omistajat myyvät yritykset ulkomaille ja ottavat hyvät pikavoitot. Tämä suomalaisten kateus hyväosaisia kohtaan on uskomatonta.

    arto arto

    Suomessa jäykkä prosessi jonkun tehtaan rakentaminen . Muualla maailmassa yhdellä luvalla meillä joku valittaa menee vuosia luvansaantiin. Eikö nuokin datakeskukset 5v sitten aloitettu rakennus suunitelu. Nyky jutut 3-5 vuodessa jo kerkeää vanheta.

    Nostokoukku

    Eikös Purran hallitus juuri keventänyt hyväosaisten verotusta? Leipäjonot pitenee, kaikille ei edes riitä joka päivä punalaputettuja kaupan roskia. Tahtoo se kateuden siemen siellä jonossa itää, kun lankeaa ssuhteellisen otolliseen maaperään.

Esillä 10 vastausta, 651 - 660 (kaikkiaan 1,989)