Keskustelut Metsänomistus Miten Suomen talous saadaan kasvuun?

Esillä 10 vastausta, 661 - 670 (kaikkiaan 1,980)
  • Miten Suomen talous saadaan kasvuun?

    Tänään ilmestyi Kauppalehdessä Kari Stadighin haastattelu, jossa hän käy läpi Suomen talouden tilannetta ja vallitsevaa ajattelua.

    Haastattelu keskeisimpiä sanomia ovat:

    Kepulainen koko maa on pidettävä asuttuna-ajattelu tuottaa äärimmäisen kalliin rakenteen. Sote-ratkaisu on esimerkki tästä jättimäisestä kustannustsunamista.

    Toinen ja Stadghin mielestä vielä velkaantumistakin pidempään Suomen kasvua jäytänyt politiikka on periaate siitä, että koko Suomi pidetään asuttuna. Stadighin mukaan se hajauttaa resursseja kasvun kannalta epäoptimaalisesti ja antaa vääränlaisen lupauksen kansalaisille.

    ”Tämä kepulainen periaatehan on maksanut miljardeja Suomelle ja syönyt meidän kasvuamme. Nyt kun maa on köyhtynyt velan kasvun myötä, niin lupaus on liian kallis tälle maalle. Sen lisäksi aiheutamme inhimillistä surua, koska muuttotappiokunnilla suomalaisten ainoa varallisuus ovat asunnot ja on luonnollista, että niiden hinnat laskevat hyvin pitkän aikaa myös tulevaisuudessa”, Stadigh sanoo.”

    Pääministerinä toimineen kassanhoitajan kokemattomuus talousasioissa johti holtittomaan velanottoon.

    Taloustieteilijät ja erilaisten ajatushautomoiden ekonomisteiksi naamioituneet edunvalvojat keskittyvät lähinnä velkaantumisen ja tulonjaon vatvomiseen.

    ”Suomessa verokeskustelu on pääosin varovaista. Muutokset ovat marginaalisia ja niitä punnitaan velkaantumisen sekä tulonjaon näkökulmasta. Stadighin näkemyksen mukaan kasvunäkökulma pitäisi olla vahvemmin esillä.”

    Haastattelussa tulee vahvasti esille verotuksen vaikutus riskinottoon. Yrittäminen on tukahdutettu verottamalla se kuoliaaksi.

    ”Kotimaisille omistajille olennaisia ovat yhtiöverotus, perintöverotus ja osinkojen verotus. Näiden kaikkien täytyisi olla selvästi palkkaverotusta matalampia, koska palkkatyön ja omistamisen ero on se, että omistaja ottaa valtavan riskin. Korkea verotus vähentää riskinottohalua”, Stadigh sanoo.

    Periaatteessa esimerkiksi pörssiyhtiön voittoon voidaan katsoa iskevän kaksinkertainen vero, kun ensin siitä maksetaan yhtiövero ja jaetusta osingosta pääomatulovero. Näin laskien veroaste on 40 prosentin luokkaa. Palkkatulojen osalta veroaste kohoaa vastaaviin lukemiin 90 000 euron vuosiansioista lähtien.

    Stadighin ajattelussa sekä pääomiin että ansioihin kohdistuvat verot ovat siis liian korkealla. Niin ikään arvonlisävero, joka nousi Suomessa syyskuun alussa EU:nkin katsannossa lähes kärkeen, 25,5 prosenttiin.

    ”Jos minä valmistan kengät ja myyn ne sinulle ja joku ottaa siitä neljänneksen veroa, niin sehän on absurdi ajatus. Tämähän on kuin bensaverotus aikanaan. Että pääosa on kohta veroa”, Stadigh ihmettelee.

    Yksikään puolue ei kuitenkaan tällä hetkellä aja Stadighin maalaamaa rohkeaa verouudistusta. Enemmistö ekonomisteistakaan ei näin pitkälle menisi ja valtiovarainministeriön virkamiehet luultavasti varoittaisivat luottoluokituksen heikentymisestä, kun veroalen ennakoitaisiin syövän lyhyellä tähtäimellä verotuloja.

    ”Ei tällä hetkellä veroreformia kukaan suunnittele, vaan haetaan lisää verotuskohteita. Sehän johtuu siitä, että on eletty yli varojen ja ollaan epätoivoisia, miten saadaan valtiontalous kuntoon. Helpointa on verottaa lisää.”

    Entäpä ne ekonomistit, joista osa jopa suosittelee alv:n korottamista?

    ”He keskustelevat vain siitä, mitkä ovat verojen välittömät vaikutukset. Luulen, että he eivät välttämättä tiedä asiasta tarpeeksi, koska huippukorkeita arvonlisäveroja on ollut taloushistorian katsannossa aika lyhyen aikaa”, Stadigh väittää.

    Stadighin näkemykset ovat selkeän talouskasvumyönteisiä ja kannatan etenkin verotukseen liittyviä reippaita muutoksia. Meidän on pakko siirtyä keskusjohtoisesta näivettävästä sosialismista avoimemman ja yritysystävällisemmän talouden aikaan.

  • puutuomas puutuomas

    Onhan maassamme useampia paikkakuntia joissa ensin pitää maksaa suojeluraha näille paikallisille tunnetuille ammattivalittaja mafiosoille, mikäli meinaa ettei rakennus hankkeiden aloitus venyisi kohtuutomasti. Mielestäni tälläinen toiminta pitäisi luokitella talousrikollisuuteen, mutta nauttii ilmeisesti lain suojaa.

    Nostokoukku

    Äläs nyt Tuomas. Juuri oli uutisissa, että Suomi on maailman toiseksi vähiten korruptoitunut maa, heti Tanskan jälkeen. Sai 100 pisteestä pisteet 88, siis kouluarvosanan 9-. Tosin arvioija totesi, että toiminnassa on paljon korruption mahdollistavia aukkoja. Suomi on pieni maa. Kaikki ylimmissä johtotehtävissä olevat tuntevat toisensa. Se mahdollistaa hyväveli järjestelmän toimimisen. Siihen kun vielä sotketaan puoluepolitiikka mukaan. Onko se sitten hyväveli toimintaa, synergiaa vai demokratiaa. Se riippuu eniten hyötyvän katsantokannasta.

    Kurki Kurki

    Leipäjonot pitenee,

    Kyllä pitenee myös tulevaisuudessa, kun julkkarin hyväosaisten palkat pitkien ja ihmishenkiä uhkaavien lakkojen jälkeen taas nousee 10% ja niihin tarvitaaan miljardeja ottaa velkaa, jonka vuoksi seuraava hallitus joutuu taas pidentämään leipäjonoja.

    Kalle Kehveli Kalle Kehveli

    Eikö verotuloja tule valtiolle enemmän, jos teollisuuden palkat nousee? Käytännössä korotuksista 50% menee veroihin!

    Valtion velkaa joudutaan ottamaan julkisen puolen takia!

    Metsuri motokuski

    Voihan se noinkin ajatella. Valtion velkaa joudutaan ottamaan myös sen takia kun yksityinen sektori on liian tuottamaton.

    Kyllä se on selvää että julkinen sektori taipuu hitaasti yksityisen sektorin vaikeuksiin.  Sillähän sitä lainaa otetaan. Julkisen sektorin tehtävät tulisivat myös elää tulorahoituksen mukaan jos henkilöstöä joudutaan vähentämään. Nythän ei haluta tehtäviä vähentää vaan vähentää työntekijöitä ja kurjistaa heidän palkkaustaan. Siitähän täällä on kirjoitettu koko ajan. Älytön yhtälö.

    Apli

    Pienen maan hyvävelitoiminta luo erittäin suuren julkisen sektorin johon tällä maalla ei ole varaa, ensimmäiseksi pitäisi puolittaa kansanedustajien määrä 100:aan nykyisestä 200:sadasta siinä olisi hyvä alku, Yle seuraava 3000 työntekijää näin pienessä maassa..

    mehtäukko

    Jatkoksi puoluetuki tasan nollaan (0). Tuet riinpiisille, wwf:lle, luontoliitolle ja elokapisille nollaan.

    käpysonni käpysonni

    Jos puoluetuki poistetaan, joutuvat puolueet rahoittamaan toimintaansa keräyksillä ja lahjoituksilla. Jo nytkin ay-liike tukee rahallisesti vasemmistopuolueita antamalla vaalikampanjarahaa niille ja EK tukee samalla tavalla kokoomusta ja ehkä myös muita porvaripuolueita.

    Nostokoukku

    Terveydenhuolto on julkisen puolen tehottomuuden syntipukiksi leimattu. Miten siellä työn tuottavuutta alettaisiin kohentaa? Pitäisikö pitää alkajaisiksi henkilökunnan Olympialaiset. Sydänkirurgeille kilpailut kuka tekee ohitusleikkauksen nopeimmin tai kuka jaksaa tehdä niitä eniten putkeen ennenkuin ensimmäinen potilas heittää henkensä. Sairaanhoitajille tulisi järjestää kisa kuinka monta katedria ja kanyylia ehtii vaihtamaan työvuorossa. Lähihoitajille sontavaipan vaihtamisesta sama kisa.

    Opettajien työmateriaali on huonommin asetettavissa tuotosvaatimuksiin, mutta voisi kisata kuka saa suurimman luokan kaikki ekaluokkalaiset oppimaan lukuvuodessa lukemaan ja laskemaan. Ja finaalina kuka laulaa Suvivirren nopeimmin, niin että sanoista saa vielä selvää.

    Kalle Kehveli Kalle Kehveli

    Terveydenhoidon toimintatavat on kuin 1960-lukun teollisuudesta. Yhteistyöstä eli tiimityöstä ja hyvästä työilmapiiristä ei ole pienintäkään hajua. Työntekijöitä julkisella puolella 50% liikaa. Näiden syiden takia hoitajia menee ulkomaille.

    Ps. USAID on rahoittanut myös YLE:n, MTV:n ja ulkoministeriön propagandaa!

Esillä 10 vastausta, 661 - 670 (kaikkiaan 1,980)