Keskustelut Tekniikka Mittalaitteen nimi

Viewing 10 replies - 11 through 20 (of 23 total)
 • Mittalaitteen nimi

  On olemassa semmoinen metallinen apuväline, jolla voidaan mitata paksunkin puunrungon läpimitta. Siinä on noin metrin mittainen litteä varsi, joka päättyy 90 asteen kulmassa olevaan jatkeeseen. Varressa on yksi liikkuva poikittainen osa.

  Millä nimellä tätä välinettä kutsutaan metsämiesten käytössä? Virallinen nimi ja kutsumanimetkin kiinnostaisivat.

 • kisi

  Kokeilen linkin laittoa:

  http://www.metsalehti.fi/Global/Metsalehti/Lehdet/Kannet/2012/metsa-8-1_2-1.jpg

  Metsälehden nro 8 kannessa on setällä vähän hienot mittasakset. Näyttää olevan perusmetallin lisäksi joku näyttölaite, josta näkee kai helposti lukeman, siis läpimitan. Vai saako siitä ulos jopa koko tukin tilavuuden… vaatisi siinä tapauksessa useampia mittauskohtia?

  Netissä myytävät jokapojan Husqvarnan mittasakset alkavat kalveta ko. kapineen rinnalla!

  kisi

  Ei toimi linkki, sinne tulee ylimääräisiä välejä!
  No, kyllä te löydätte sen uusimman lehden kansikuvan, jos asia kiinnostaa.

  Leevi Sytky

  Ennenvanahaan niitä sanottiin jakosaksiksi. Vielä ainakin 60-luvulla kävi ”jakomies” hankintahakkuu-työmaallakin merkkaamassa tukkien katkaisukohdat.
  Jakomiehellä oli työkaluina jakosakset ja pituusmittausväline, jota en muista minkälainen se oli.

  Korpituvan Taneli

  Kisi:
  ”Metsälehden nro 8 kannessa on setällä vähän hienot mittasakset. Näyttää olevan perusmetallin lisäksi joku näyttölaite, josta näkee kai helposti lukeman, siis läpimitan. Vai saako siitä ulos jopa koko tukin tilavuuden… vaatisi siinä tapauksessa useampia mittauskohtia?”

  Niissä saksissa on ”tietokone” jolla tosiaankin saa tilavuuden, niitä käytetetään kontrollimittauksissa yms.

  Esim. tukin tilavuus:
  Mitataan paksuus ja tallennetaan, toistetaan tämä määrävälein. Lopuksi syötetään pituus.

  Näitä on erilaisilla ohjelmilla varustettuina. Niissä on myös muisti, joka voidaan lukea tietokoneelle.
  Tämäkin keksintö on jo n.15 vuotta vanha. Tanelikin järjesteli töissä jo 90-luvulla kontrollimiesten saksien lukusysteemejä. Silloin ne käyttivät sarjaporttia, mutta nykyään tietysti niissäkin on USB.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  Anton Chigurh

  Sytkyn mainitsemaa pituusmittalaitetta kutsuttiin jakokepiksi.

  Salonpoika

  Jakokepistä! Itse käytin jakokeppiä joka oli 4 tuumaa ja 6 jalkaa pitkä. Nimenomaan noin perin. Ensin 4 tuuman tasausvara ja sitten 6 jalkaa,merkki jalan välein. Tukissa oli tuolloin 4.tuuman ”tasausvara” joka ei sisältynyt mittaan. Sahatukin pituus oli 10-20 jalkaa joten katkaisukohta löytyi yleensä kolmannelta kepin mitalta.Saattais jostain nurkasta jakokeppikin vielä löytyä kun erään vanhan metsäyhtiön tarvikkeita on jäänyt vähän minun haltuun.Metrijärjestelmään siirryttiin vuonna 1972.Rullamittojen tulo helpotti paljon mittausta.

  kisi

  Salonpojan muinoin käyttämä tukkijakokeppi oli siis noin metriyhdeksänkymmentä senttiä pitkä.
  Noin kymmenen sentin ”tasausvara”… mitä se tarkoittaa? Onko se vain tavallaan kahva, josta jakomies piti keppiä otteessaan?

  Korjaus aiempaan viestiini: Taisinpa kirjoittaa, että vanhassa mammuttityöntötulkissani (no hyvä on – mittasaksissani!) on toisella puolella sentit ja toisella tuumat. Minähän puhuin pehmoisia! Kyllä siellä on molemmilla puolilla tuumat. Piti ihan tarkistaa, kun aloin itsekin epäillä itseäni.

  Salonpoika

  Kisille,miksei muillekin! Jokaiseen tukkipölkkyyn mitattiin se 4 tuuman ”tasausvara”, elikkä 16 jalan pölli katkaistiin todellisuudessa 16 jalkaa ja 4 tuumaa pitkäksi. Ensimmäisellä kepin mitalla käytettiin kepin koko mittaa,siinä tuli se tasausvara,seuraavilla vain kepin jalkaosuutta. Käytännössä yksinkertaista kun vain osaisin sen sujuvasti selittää. Tuuma-ajan jakosaksilla olen vielä pärjännyt,niissä kun on sivuilla tuumat ja selässä senttiasteikko. Kovin vähän mittasaksia tulee nykyisin käytettyä.

  Korpituvan Taneli

  Isäukko aikanaan teki tuollaiset tuumajaolla olevat mittasakset itse. Hän kun oli sekä nuuka että myös käsistänsä taitava (toisin kuin poikansa)
  Saksien varsi oli kolme jalkaa pitkä ja se toisella puolen oli terävät koukut, joilla voi raapaista merkin kaarnaan. Näillä siis mittasimme myös pituuden, ei tarvinnut erikseen pituusmittaa. Se oli hyvinkin kätevää kun tehtiin kaivospuuta 5 jalkaista ja 7 jalkaista, kun vielä tarvittiin paksuusmittaakin niissä. Tukin mittaamisessa tuota kolmen jalan mittaa sai siirtää turhan monta kertaa ja tuo tasausvara kuitenkin piti siihen lisätä vielä. Tarkkuus kuitenkin pituusmitassa säilyi, tarkistimme sen monesti.

  Salonpojan selvitykseen tasausvarasta pieni lisävalaitus nuoremmille, vaikka se nyt ei aihepiiriin kuulukkaan.
  Tuo tasauvara oli silloin ilmaista puuta. Näistä jalkamitoista ja tasausvarasta tuli pohja nykyiselle tukkien desimetrimitoille.
  Esim 10 jalkaa on noin 30 dm ja siihen 4 tuuman tasausvara noin 1 dm saatiin nykymitta 31 dm. Samoin 15 jalkaa -> 45 dm plus 4 tuumaa -> 1 dm tulee nykymitta 46 dm

  Terveisin: korpituvan Taneli

  kisi

  Vielä niistä aarresaksistani sen verran, että todellakin – löytyy sieltä ne centimetritkin; en minä sittenkään mitään houraillut tuolla aiemmin. Se asteikko on vaan, kuten salonpoika jo valisti, kapeassa selkämyksessä.

  Verrattomat mittasakset!

Viewing 10 replies - 11 through 20 (of 23 total)