Keskustelut Metsänhoito Mönkijän verovähennyksistä

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 33)
  • Mönkijän verovähennyksistä

    Tarkoitus ostaa mönkijä, jota käytetään sekä yksityiskäyttöön että metsätöihin. Arvio 50/50. Olen katsonut, vaikka poistoihin oikeuttava vähintään 50% metsätalouskäyttö ylittyisikin, niin en todennäköisesti liitä mönkijää metsätalouden kalustoon, vaan pitäisin kirjaa toteutuneesta metsäkäytöstä ja verotukseen tekisin tuntiperusteisen vähennyksen. Mutta miten hankinnan alv vähennyksen käy? Voinko vähentää alvista 50% avioidun metsäkäytön mukaan, jos konetta ei liitetä kalustoon? Toinen kysymys käyttötunneista. Hieman eri tulkintoja olen löytänyt. Jos ajan mönkijällä 15 minuuttia palstan reunaan, sahaan raivurilla 5 tuntia ja ajan takaisin 15 minuuttia, voinko merkata mönkijän kuluiksi tuon 30min ajoaikaa vai koko 5,5h, mitä mönkijä on mukana maastossa?

  • Tomperi

    Normandy, saitko myös ostaessasi alvi hyödyn?

    Tolopainen

    Suurin taloudellinen hyöty tulee siitä, että jättää mönkijän ostamatta. Metsäkone ajaa tunnissa ne puut mitä mönkijällä kuukaudessa. Eihän noilla muutaman kympin verovähennyksillä ole mitään merkitystä.

    Rukopiikki

    Juurikin noin. Puunajo mönkijällä on kallis harrastus jossa ei kannata kymppejä ja satasia laskea.

    Tomperi

    Estot paukahti päälle, ei voi näköjään enää uutta keskustelua avata….

    derHorst

    Noista mönkijän tunneista verotuksessa itse ymmärtäisin ja olen soveltanutkin, että sen ajan minkä kone on puun ajoa varten metsässä, niin se on sen tuntikustannuskin, aamusta iltaan. Raivaukseen ajossa sitten ne matka-ajat, kun ei sillä vehkeellä raivata.

    Mönkijän käytön kalliista harrastuksesta tuossa joku mainitsi. Voi olla, mutta sillä ajamalla ei mene ensiharvennuksessa se neljännes pinta-alasta ajourien alle. Saa kasvatella täystiheänä kakkosharvennukseen, jolloin ajokoneen urilla ei juuri tule tuotostappiota. Työvaltaistahan tuo tietysti on, eikä hikoileminen tietenkään kaikille sovi. Oikea kone työn mukaan, ei hammaslääkärikään vetele katuporalla, vaikka olisi tosi tehokas.

    Berza

    Niin, miehestähän se on kiinni, miten mönkijän pito kannattaa metsän hoidossa. Itse reilun 3000 euron mönkijällä ja 600 euron kärryllä ajelin muutamia satoja kiintoja ensi harvennuksia aikoinaan. Edelleen sama mönkijä varustus on nuoremmilla käytössä ja viimeisinä vuosina myös samoissa töissä n 100 k3 vuosittain. Joten ei tämän kaluston hankinta hirveän kannattamatonta ole ollut.

    Eihän tällä suuria aloja toimiteta, mutta hyvää kuntoilua ja hyvää työnjälkeä sillä saa aikaan, samoin polttopuu huolto täysin sen avulla. Metsissä voi olla myös niin pieniä kuvioita, ettei niistä kauppaa tahdo saada ja tällöin tällaisella toiminnalla voi olla sijansa.

    Puuki

    Kömpijästä puuttuu motopää. Selkä ei oikein taivu manuhakkuisiin enää.  Hyvää harrastustahan se olisi muuten.   Joku nuorempi voi tietysti tehdä jos vielä lienee metsureita siihen hommaan olemassakaan.

    Vähennykset työn mukaan joten jos joutuu pitämään mönkijää kärryineen esim. kuormauksen takia mukana metsässä, niin sen mukaan kuten derhorstkin on tehnyt.

    Rukopiikki

    Pieni traktori on niin paljon parempi että ei kannata edes puhua kömpijäisten kanssa samana päivänä. Eikä tartte kaikkea vapaa aikaa käyttää niiden puiden ajamiseen.

    Metät kunnossa!

    Pientä traktoria ja mönkijää on käytetty samoissa töissä ja pientä traktoria en enää käytä. Berzan malliin kokonaisuutta ajatellen harrastettu. Ensimmäinen ja samalla viimeinen varsinainen harvennus sekä päätehakkuu tehdään sitten kyseisiin toimenpiteisiin tarkoitetuilla välineillä.

    jees h-valta

    Traktori ja juontokoura on toimivampi ja käsitöitä vähentävämpi vaihtoehto mönkijälle. Isompi satsi siinä menee kasalle kuin mönkijän kärryssä. Ja saa kyytiin ilman kästöitä ja kyydistä poiskin ilman kästöitä. Kunhan tekee läjät niin että pääsee traktorin pakittamaan likelle.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 33)