Keskustelut Metsänomistus Mönkkäri ja verotus

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 23)
  • Mönkkäri ja verotus

    Merkitty: 

    Aihe joka taas ajankohtainen metsäverotuksessa. Vero.fi on melko tyhjentävää tietoa aiheesta mutta kysynpä nyt täältäkin. Historia keskusteluja yritin jonkun verran kahlata mutta jokaisella on vähän oma tulkintansa joita mielelläni kuulisin.

    Meillä nyt toinen traktorimönkkäri kierroksessa, metsää on n 40 ha jossa tehdään päänsääntöisesti metsänhoitotöitä joita kyllä riittää:)

    Mönkkäriä ei olla aiemmin liitetty metsätalouden kalustoon mitenkään kun sillä kuitenkin tulee tehtyä lumitöitä yms pihahommia vaikkakin pääsääntöisesti mönkkäri on metsätyössä.
    oletteko tämmöisessä tilanteessa vähentäneet alvia ja ostohintaa verotuksessa? Esim jos vaikka 25% käytöstä on metsänhoitoa, (sahojen ja taimien kuskaamista.)Hankintatyötä emme tee mutta raivausta tämä metsänhoitotyö lähinnä sisältää.

    Vai otatteko jonkun lukeman mönkkärin mittarista tuntilukemaksi osuudeksi verotukseen vai ihan fyysiset työtunnit mitä metsässä per kuvio kuluu? Entäs nämä bensakulut, huoltokulut, vakuutukset yms?

    Jos mönkkäri on puolison nimissä onko sillä merkitystä? Tällä hetkellä vain minä olen metsänomistaja ja myös mönkkärin omistaja mutta jos hommaa metsäkalustoa lisää, esim puoliso ostaa traktorin niin voiko verotuksessa vähentää koneen käyttökuluja metsän hoidon osalta?

    Terveisin aloitteleva metsänomistaja😀

  • Puuki

    Verottajan ohjeen mukaan tuntihinta metsäkäytölle, jos kömpijä ei kuulu metsäkalustoon (> 50% metsätalouskäyttöä)

    Berza

    Tuttu tilanne täällä. Tuntipohjainen vähennys on vaihtoehto no 1. Kalustoon liitettäessä voi määrittää metsään liittyvän toiminnan ja vähennykset sen mukaan. Tuo toisen omistama kone vähän epäselvä, mutta teillä lienee sama talous, joten voisi olettaa saman vähennys mallin käyvän.

    ate

    Yksinkertaisin ja helpoin vaihtoehto on juuri tuo Puukin mainitsema verottajan hyväksymä tuntikorvaus.

    Jos haluaa olla vähän perusteellisempi ja viitsii nähdä enemmän vaivaa, niin kerää kaikki kuitit talteen ja laskee itse paljonko ovat mönkijän käytön todelliset tuntikustannukset pääomakuluineen ja käyttää sitä arvoa verotuksessa.

    Metsätalouden käyttötunneista kannattaa pitää ajopäiväkirjaa, niin ei tarvii verottajan kanssa otella. Käyttötunnit olen kirjannut sen mukaan mitä tuntimittari näyttää.

     

     

     

     

     

     

    Pöllipaula

    Kiitos vastauksista. Tosiaan tuo 14€/ tunti korvaus on varmaan helpoin tapa. Ajopäiväkirjaa on helppo pitää kun työt on tehty pääosin viikonloppuisin.
    Jos käyttää tuota tuntivähennystä niin silloinko ei voi enää erikseen vähentää bensa/huoltokulujen osuutta?

    Ymmärsinkö myös oikein että jos halajaa mönkkärin hankintakustannuksia poistaa niin metsäkäytön osuus pitäisi olla silloin yli 50%? Sitähän se kyllä käytännössä oikeasti onkin mutta kuinka se todennetaan verottajalle jos emme tee hankintahakkuuta vaan pelkkiä metsänhoidollisia toimenpiteitä?

    Tolopainen

    Ei ole kalustossa, enkä ole mitään vähentänyt verotuksessa. Sehän olisi naurettavan pientä laittaa pari tuntia vähennystä, kun kävi taimia viemässä.

    Berza

    Joo, tuntivähennys tarkoittaa myös kustannuksia. Ei ole mitään prosenttia, jokainen tapaus katsotaan erikseen. Jos puolet on omaa käyttöä, silloin voidaan kaluston hankintahinnastakin katsoa vain puolet kalustoksi. Nämä on kylläkin vähän sellaisia veteen piirrettyjä viivoja monesti.

    ate

    Pöllipaula, jos et itse laske  yksityistalouden käytössä olevan mönkkärin käyttökustannuksia, niin silloin on tyytyminen tuohon 14€/ tunti korvaukseen ja silloin et enää erikseen voi vähentää bensa-, huolto- tai vakuutuskuluja. Toinen  vaihtoehto on itse laskea kuiteista mönkijän todelliset käyttökustannukset (polttoaine, huolto, vakuutukset, pääomakulut jne.) ja käyttää sitä saatua lukua verotuksessa.

     

    Pöllipaula

    Hei, tiedossa on tarkkaan kaikki mönkkärin kulut vuoden ajalta. Millä kaavalla lasken ne jotta ovat metsäkäyttöä? Bensahommat nyt on helppo laskea, samoin työtunnit metsässä.

    Mut esim huolto ja vakuutuskulun osuus on vaikeampi vai käytänkö omaa laskupäätäni käyttötuntien määrän suhteessa? Elikkä jos noin 40 prossaa mönkkärin vuosittaisista käyttötunneista on kulutettu metsässä niin myös huolto ja vakuutuskuluista voi laskea sen 40%?

    Berza

    Tuntivähennyksessä ei näitä kuluja lasketa. Eriasia jos laite on kalustoa.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Pöllipaulan pitää laskea mönkkärin kokonaiskulut per vuosi yhteen ja jakaa käyttötunneilla. Tunneista sitten jokin osa kuuluu metsätalouteen ja vähennys on metsäkäytön tuntimäärä x yhden tunnin kustannus.

    Mutta mikä on sallittu vuosipoisto % hankintakulusta mönkkärin tapauksessa? Tätä ei siis laiteta veroilmoituksen kohtaan ”Poistot”, mikäli mönkkäri ei kuulu metsätalouden kalustoon vaan huomioidaan tuntihinnan laskennassa.

    Luulisin.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 23)