Keskustelut Tekniikka Montako kiintokuutiota yhdellä ketjulla?

 • Tämä aihe sisältää 23 vastausta, 11 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 11 vuotta, sitten jakke toimesta.
Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 23)
 • Montako kiintokuutiota yhdellä ketjulla?

  Tulipa mieleen aihe, josta ei ole ollut puhetta. Montako mottia sahaatte kuitupuun hakkuussa yhdellä tavallisella m-sahan ketjulla?
  Itse käytän ketjun aika loppuun; hammas neljään milliin, sitten uusi ketju tilalle.

 • topintam

  100 tankkia kai se keskimäärin pyörii,,

  En ole varmaan koskaan viilannut loppuun sillä aina se menee vaihtoon kun katkeaa tai osuu reilummin maahan, kiveen -> roskiin.

  Monesti myös pikaisesti metsässä trimmattu, epätasaisesti puoleenväliin kulahtanut ketju pääsee roikkumaan tallin seinälle.
  Kun saan inspiraation ja kunnostan niistä käyttökelpoisia useita kerralla.

  tamperelainen

  Käytän ketjuja samaan tyyliin kuin topintam edellä kertoili.N kymmenen ketjua 0.325 1,5mm 56 hammasta,jokunen 63 hampainen 15″ laipalle.
  Metsässä kyllä teroittelen,mutta aina sillointällöin karsinnassa tulee maa-tai kivikontakti ja se vieketjun vaihtoon.Repussa 1-2 teräväksi viilattua.Hiljaisina aikoina teriottelen ketjuja varastoon
  Tuohon Leevin avaukseen ei ole selvää vastaus,ehkä yhdellä ketjulla
  100 mottia/tankkia selviää.Olen kyllä kuullut hurjia motteja sahatun yhdellä ketjulla,mutta ne ovat omia legendojaan

  Hiluxmetsuri

  En ole koskaan laskenut kun tosiaan ketju haukkaa multaa tai kiveä, joskus terästäkin ennenkuin mitkään hirmumottimäärät tulee täyteen. Metsässä terotellaan ja uusia on varalla. Vanhoja loppuunterotettuja olen säästänyt pari jos tulee kannonirrotuskeikka. Ei ole lähelläkään 100 mottia mulla ketjuilla sahattu, oisko edes 50.

  Leevi Sytky

  Tuolla minun ketjulla (Oregon) on sahattu kuusi- ja koivukuitupuuta sunnilleen 100 mottia. Lisäksi ehkä parisen kymmentä mottia tukkeja ja polttopuuta. Niinkuin aloituksessa sanoin, hampaista on jäljellä se neljä mm.
  Puree puuta kuin uusi ketju, jos ei paremminkin. 😀

  puhveli

  viime syksyn / tämän talven hakkuissa meni 6 ketjua paksuudeltaan 1,3 mm. kuitua 940 mottia ja tukkia 65 mottia. mulla lämpimillä keleillä ketjuja ei mene poikki montaakaan mutta kun pakkaset tulevat ketjuja rupeaa kulumaan. tänä talvena meni myös 3 laippaa josta kärkipyörä hajosi oisko vika sahaustyylissä vai uudessa 550 xpg: tehoissa. loppu peleissä ei ole suurtakaan merkitystä onko menekki 3-6 ketjua tai 2-4 laippaa.

  Iron Man

  Todennäköisesti johtuu siitä että sahassa on niin paljon tehoa.
  Oletko kokeillut 1.5 mm ketjua.

  tamperelainen

  <<<>>

  Tuo teksti on varmaan minulle,koska tuossa edellä kertoilin sahaavanai 1,5mm:n ketjulla.Syyt ovat historiallisia,sahailin enempi 70-90-luvuilla ja sahanikin niiltä ajoilta,1,3mm:n ketjua ei ollut silloin vielä synnytetty.
  Pikku Stilhissä rakennushommissa on 1,1mm:n ketju,joten sitäkin herkkua on maistettu,hyvin ja siististi korvaa monessa paikassa tixsahan
  Olen hankintahakkaja,viime talvena n 200 mottia kuitua ja myrskytukkia
  Päivitän 1,3mm:n kun 1,5mm:n ketjut ja laipat loppuunajettu

  Leevi Sytky

  Luulisin, että Arton kommentti (ketju 1,5 mm) oli tarkoitettu Ironille, ei Tamperelaiselle.
  Minulla on Stihlissä 1,5 mm:n ketju. Huskussa (242) 1,3 mm:n ketju.

  On niillä selvä ero, 1,3 millinen vihaa puuta puhdikkaammin.

  e-h

  Läpi talven oli 1.5mm terälaitteet hva 560 ja stihl 261 sahoissa,vanerinhakkuuta oli ja ylisuuria puita moton jäljiltä.

  Hiluxmetsuri

  Nuo 1,3 ja 1,5 ovat vetolenkin leveyksiä. Leikkaavan terän leveyksiä mittasin ja ne olivat vastaavasti 3,6 mm ja 4,7…5,0 mm keskimäärin. Terotus vaikuttaa tähän hiukan ja mitä enemmän terottaa, sitä kapeammaksi terä muuttuu. Mä en ole juurikaan eroa huomannut kun on kapeampi terä pienemmässä ja leveämpi isommassa sahassa, yhtä hyvin putoo purut kengille.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 23)