Keskustelut Tekniikka Moottorisahan bensansuodattimen jäätyminen

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 81)
  • Moottorisahan bensansuodattimen jäätyminen

    Mulla on muutaman vuoden vanhan Stihl 201 kanssa ongelma.

    Säilytän sitä puolilämpimässä, +5 tilassa viikot yhdessä bensakannun kanssa. Kun lähden viikonloppuna näin pakkasella (nyt oli -6 astetta) sahaamaan, niin ensimmäinen tankillinen menee vielä kohtuullisesti. Vähän täytyy varovaisesti painaa kaasua ettei saha sammu, mutta sentään suurimman osan ajasta saha toimii. Mutta tankkauksen jälkeen sitten kone ei pitkään pärinää jatka vaan käynnistysnarua kiskoo ihan turhaan. Kone ei edes jaksa yrittää käynnistyä.

    Ajattelen tämän bensaongelmaksi, koska ostaessani oikein stihl-merkkistä bensaa tuo viikonloppu meni hienosti. Mutta nyt taas kun bensa on muutaman viikon ollut avatussa kannussa, niin sama ongelma on palannut.

    Onko studiojoukkueella ajatuksia – itse ehkä eniten ajattelen tuota miinusasteista plusasteisiin ja takaisin – tiivistääkö se vettä bensan joukkoon. Mitä kokeilisitte ratkaisuksi?

     

  • Jätkä

    Tuon ”Aina kaasu pohjassa, kun tekee,,,” -lausahduksen voi ymmärtää väärinkin.

    Mutta aina, kun sahataan ja terä leikkaa, pitää kaasun olla pohjassa. Moninkertainen moottorisahauksen Suomenmestari Jukka Perämäki karsintatehtävän tekee aina kaasu koko ajan pohjassa, mutta hänellä kuluu tehtävään vajat kaksikymmentä sekuntia. En suosittele aloittelijalle vastaavaa, koska tehokkaassa sahassa jo hyrrävoimat on vaativa homma hallita.

    Henkilökohtaisesti en koe sammutusnappia kovin tärkeäksi osaksi ainakaan ketjusahassa. Sammutus ei ole ongelma, ennemminkin käyntiin saaminen.

    Jos sahassa on primer, tankin tyhjeneminen ei ole paha, mutta ilman sitä varsinkin kesällä, höyrylukko herkästi haittaa käynnistumistä.

    Pavekka

    No aina kun puuta sahataan niin toki kierrokset pohjassa on mutta karsiessa se ei tahdo onnistua kaasuttelematta. Ongelma ei ole hyrrävoimat ainakaan 201:llä vaan se että saha ei liiku riittävän jouhevasti. Eli ei vaan yksinkertaisesti ole eikä tule praktiikkaa että olisi luontevaa pitää urku auki. Koitettu on. Uskon kyllä pessistä että siihen kannattaa pyrkiä. Vaatii harjoitusta. Väitti että kestää sahatkin paremmin.

    Jätkä

    Vanhan ja hitaan kuhnailijan ei pidä kaasuttaa karsiessa niin, että kaasu on pohjassa koko ajan – Ei ainakaan Pikku-Tilhillä, koska se kiihtyy ärjäisemällä.

    Sanoisin, että Pessisen kansintatyyli on lähinnä ronkkimista, mutta vaatimus ei ole korkealla.

    Perämäki karsii aivan tarkasti kuvioon sijoitettuja tappeja, eikä siinä ole oikeasti muita vaihtoehtoja kuin vain yksi järjestys. Tosin uskon, että minä kaasuttaisin joka oksalle erikseen, koska kisassa ei saa jäädä tynkiä.

    Tolopainen

    Ennen tuli paljon karsittua kirveellä, kun on hyvä tekniikka se käy nopeammin kuin moottorisahalla.

    Nostokoukku

    Kyllä aikamoinen kirvestekniikka täytyy olla. Tai sitten saha on kuin vasikan hännän päässä.

    Pavekka

    Kyllä stihl kiihtyy se ei ole ongelma. Mutta se kaasun lipsuttelu pitäisi saada mieluiten pois. Mopopoikien juttuja. Harmittaa itseäkin että onko tänne metsään nyt tultu leikkimään?  Turhat liikkeet pois. Joko sahataan tai ei sahata. Tulee vielä koukkusormi tai jotain.

    Jätkä

    Nostokoukku: ”Kyllä aikamoinen kirvestekniikka täytyy olla. Tai sitten saha on kuin vasikan hännän päässä.”

    Kyllähän se aloittelijalla oli moottorisahalla karsiminen aikamoista hapuilua. Minä uskoin kerralla, kun tuli ruotsalainen opettamaan MS-karsintaa. Opettelin – ja osaan sen paljon paremmin kuin moni muu.

    Pinnanmyötäinen MS-karsinta tukkipuussa on todellinen taitolaji, tosin oli myös oikeaoppinen kirveskarsinta.

    Kuitupuulle moottorisahakarsintaa lähes kaikki videoilla esittävät tyypit – eivät osaa tehdä nopeasti mutta helposti. Näyttää menevän hankaamiseksi ja silti alapuoli jää karsimatta.

    Kyllä kaasua pitää hellittää karsittaessakin silloin, kun terä ei leikkaa.

    arto arto

    https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=ww2uRaZ470s     Tuossa hyvä karsinta juttu. Nähnyt kaatoja ja karsintaa livenä. Taitava ukkeli.

    Nostokoukku

    Eipä tuossa mitään erikoista ollut, normaalia metsurintyötä. Muutaman haavanoksan karsinta. Jyvät alkavat erottua akanoista, kun karsitaan oikein mutterioksaista tukkikuusta. Sen huomasin, että ei ottanut saha kierroksia koko ajan. Kaasua lipsuteltiin aika taajaan. Ja niin pitääkin.

    Pavekka

    Aika lipsuttelua oli ja ihme napsuttelua. Tommoset pitää ottaa pois. Ei ollut kyllä ihan oikea saha tuohon hommaan.

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 81)