Keskustelut Tekniikka Moottorisahan ketjunteroitus

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 14)
  • Moottorisahan ketjunteroitus

    Moneenko asteeseen teroitatte ketjunne? Itse pyyhin sillä stiilin ohjaimella ja onko teillä kokemuksia teroituskoneista?

  • Jätkä

    Ihan ohjeiden mukaiseen kulmaan. viila mielellään pikkuisen syvemmällä kuin tavallisella ohjurilla. Käytän aina Rullaviilanohjuria silloin, kun viilan korkeutta pitää hienosäätää.

    Teroituskoneella tirskautan silloin, jos on otettava hieman enemmän. Pojat kun sahailee, niin uskomattoman usein hipaisee maihin. Joskus jopa kerran viikossa.

    Teroituskoneella ei tule niin imelä kuin viilalla, oikeastaan pitäisi smirkelin jälkeen aina viilata.

    Pikku-Tilhin ketjun viilaan aina 4,5 millisellä viilalla.

    Minä teroitan tämän taajaman ketjut lähes kaikki.

    Petkeles Petkeles

    R-saha 15 astetta, m-saha 30 astetta.

    harrastelija harrastelija

    Urakalla sahatessa kauan sitten viilasin  ilman ohjuria sulalla kelillä terän loivasti – ei silloin tarkasteltu kulmia. Jäätyneen puun aikana sitten jyrkempään kulmaan. Ei sitä sen kummemmin tutkittu, sama periaate kuin pokasahan terällä.

    Joku aika sitten juttelin erään hankintahakkaajan kanssa ja hän oli sitä mieltä, että terä viilataan päinvastoin, eli jäätyneen puun aikana loivempaan! Mitä mieltä raati on nykyisin? Vai hakataanko sitä ollenkaan jäätyneen puun aikana?

    arto arto

    Harrastelijan linjalla mennään. Se oikea ohje.

    Jätkä

    Sulan puun aikaan suositellaan 35 astetta ja jäätyneen puun aikaan 30 astetta. Kysymys ei ole leikkuunopeudesta, vaan vinommat hampaat vetävät sivullepäin enemmän ja hampaat tekevät leveämmän sahausraon. Jäisessä puussa tulee sileämpi sahausjälki, joten terä mahtuu siinä kulkemaan hyvin.

    Kuivassa havupuussa pitäisi viilata vielä vinompaan, koska kuivassa puussa hampaat hankaavat ja synnyttävät paljon suuremman kitkan – teräketju kuumenee voimakkaasti.

    Monessa ketjussa on leikkuuhampaan päällä suuntaviiva, joka osoittaa viilauskulman, myös sen, että ketju on loppuun viilattu.

    petep

    No onkos ammattilaisten mielestä x-cut ja speedcut -ketjut sen kummempia kuin ihan perusketjut ? Pääasia että osaa teroittaa ketjun oikein  ja merkille ihan sama ja puru lentää ?

    Jätkä

    Hyväkään ketju ei leikkaa hyvin, jos se on huonokuntoinen.

    Teräketjuissa on huomattavia eroja. Vuosikausia Tilhin ketjut ovat olleet tunnettuja vähäisestä venymisestään ja hampaiden metallin tasalaatuisuudesta.

    Joku ketjumerkki on sellaista laatua, että en ostaisi muuhun kuin sellaiseen sahaukseen, että tietää etukäteen ketjun menevän pilalle nopeasti, – Ei teroitettavaksi lainkaan.

    harrastelija harrastelija

    On harmi, ettei jätkä ole lähempänä, niin voisi antaa ketjut ammattimiehen teroitettavaksi! Vuosia sahasin sellaiset parisataa kiintoa 0,33 tai 0,50 pituisiksi klapeiksi. Teroitin ketjut irrallaan pöytäsmirkelillä. koska en saanut enää käsipelillä mielestäni hyvää tulosta. Nyt 700 mm:n sirkkelillä menee n. 1 000 i-m3 yhdellä terähuollolla. M.sahaa tarvitaan kyllä edelleen yli 250 mm:n pölkyille.

    Nimetön

    No onkos ammattilaisten mielestä x-cut ja speedcut -ketjut sen kummempia kuin ihan perusketjut ?

    Eikös se x-cut ollut jossain ruohtalaisten videossa huomattavasti parempi kuin vaha huskun ketju.  Viimme talvena ketjua ei vielä saanut muuta kuin 1,3mm levyisenä.

    Speedcut-ketjussa on ollut joitakin hampaita niin kovia ettei viila ole pystynyt, toivottavasti virhe on saatu korjattua.

    Itellä on markkinoiden paras yhdistelmä x-cut-ketju ja speedcut-laippa.

    Nimetön
Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 14)