Keskustelut Metsänhoito Moton taksat?

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 23)
 • Moton taksat?

  Mistä saisin taksatiedot esim. seuraaville:

  -Kuusi, rungon keskitilavuus 60l, ensiharvennus.

  -Kuusi, rungon keskitilavuus 100l, harvennus

  -Kuusi, rungon keskitilavuus 200l , harvennus.

  -Kuusi, rungon keskitilavuus 350l päätehakkuu.

  -Kuusi, rungona keskitilavuus 420l, päätehakkuu

 • metsä-masa metsä-masa

  Epäilen ettei tämän päivän motoyrittäjällä ole enää aikaa, eikä he vaivaudu edellä kerrottuun järeyksien jälkipeliin, eikä niiden muutoksiin, kuten Jätkä edellä leikitteli asialla.

  Kooltaan keskimääräinen ensiharvennus leimikko sisältää jo 5000-6000 runkoa, joten aikaa hitaasti siellä taksaportaat muuttuu. Taksarakenne artikkelissa Jätkä oli oikeassa, hakkuutaksat tosiaan kilpailutetaan ja taksan sisältämä töiden määrä vaihtelee.

  Osalla yrittäjistä taksa sisältää vain hakkuun ja lähikuljetuksen, suuremmalla osalla taksa voi olla kokonaisurakka, joka sisältää hakkuun- ja lähikuljetuksen lisäksi työt leimikon rajauksen, näkemäraivauksen, värimerkkauksen, lajilisät ja erilaisia teiden hoitoon liittyviä tehtäviä, ja kolmasosa lisätehtäviä  näiden väliltä.

  Työnantaja kohtaisesti taksa pohja voi olla saman suuntainen, mutta yrittäjä kohtaisia erojakin niissä on, jota kilpailuviranomainen on seurannut !

   

  Metsuri motokuski

  Hakkuutaksat ovat aina neuvottelukysymys. Mitään tarkkaa arviota ei luonnollisestikkaan voi antaa kun ne kuuluu liikesalaisuuden piiriin.

  Jalmari Kolu

  Tämä palsta on mainio jos haluaa kysyä mitä vaan metsään liittyvää asiaa. Vastaukset ovat sitten oma lukunsa.

  mehtäukko

  Mm on just oikeassa. Vai vatvotaanko täällä kaikki muutkin hinnat ja saatavat yleisinä huutokauppatietoina??

  Jätkä

  Tuon tyyppiseen taksoitteluun ei voi – ainakaan täällä nettipalstoilla antaa oikein minkäänlaista arviota.

  Onhan se ihan selvä, että 50 litran keskikoolla ei saa vertailukelposta kuutiomäärää / työvuoro, kun verrokkina on vaikkkapa vaan 500 litran keskikokoiset rungot. lisäksi lukematon määrä muita työvaikeustekijöitä, joista kuitenkaan vähäisin ei ole harvennuksen poistettavien puiden yksilöinti verrattuna avohakkuun vastaavaan, joss valintaa pitää tehdä vain säästöpuiden osalta.

  Sama tauti esiintyi jo manu-hakkuun aikoihin, kun jotkut jeesustelivat sitä, että ”joku hurja” hakkasi esim kuukaudessa tuhat kuutiota kuusitukkia! ( keskitilavuus 1,5 kiintoa) Kun taas jeesustelija oli hakannut kuukaudessa alle sata kiintoa. ( keskikoko 45 litraa ja hirveä viidakko)

  Kuitenkin, jos taksat oli oikein taksoitettu, molemmat saivat saman verran palkkaa kuukaudessa.

  USKOMATONTA!  Vai onko?  Minusta se oli oikeus ja kohtuus – Jopa niin, että oikein surkean huonosta palstasta tienasi paremmin kuin oikein hyvästä.

  Puuki

  Jokunen vuosi sitten tutulle tehtiin päätehakkuu jossa puiden keskikoon mukainen mototaksa olisi ollut kaiken järjen mukaan korkeintaan kympin mutta olikin jostain syystä  yli 11 rahaa. Isohko leimikko ja heleppo kohde korjata, niin semmonen hinnan nosto tekee jo melko pitkän pennin lisää ja mo:lle vähemmän tuloa.  Myhistyksen savotta. Ensimmäinen ja varmaan viimenen samalla hänelle siltä toimijalta.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Kokonaisuus ratkaisi: oliko yksikköhinta ja katkonta kohdallaan?

  Puuki

  Ei ollut tukin yksikköhinta kohdillaan myyjän kannalta katsottuna. Pääsin vasta jälkeen päin näkemään katkontalistat eikä aiemmin tekemäni ehdotus kilpailuttaa leimikko paremmin ottanut oikein tulta ilm. kiireellisempien asioiden takia.  Useamman tonnin tappio ”normihintaan” verrattuna oli lopputuloksena. Syitä oli siis useampia kuin vain korkeahko korjuun hinta.

  Korjattavan puun keskikoon vaikutuksesta tulee mieleen semmonen tilanne, että kun leimikolla on esim. paljon isoja puita ja alikasvosta josta saa   yhden kuitupuukalikan tehtyä, niin hakkuutaksa saattaa vääristyä . Jos ja kun puiden keskikoko lasketaan aritmeettisena keskiarvona  eikä painotettuna puiden koon mukaan, niin yksikkötaksa voi nousta joskus liian korkeaksi hakkuuseen kuluvan ajanmenekin suhteen.

  metsä-masa metsä-masa

  Mhy:n korjuupalvelulla taitaa olla suhteellisen yleinen tapa vähentää korjuunkustannukset tienvarsi- tai tehdashinnasta. Korjuupalvelun leimikkovalikko voi sisältää sellaisiakin leimikoita, joihin muut ostajat ei ole tehneet tarjousta ollenkaan, eli niissä on jo lähtökohtaisesti korkeat korjuukustannukset.

  Jos kyseessä on ollut avohakkuu, silloin kaikki minimimittaisen ja paksuisen kuidun keruu kuuluu avohakkuun määritelmään, (jos ei toisin sovita). Silti sen kuvion tai lohkon yhteinen järeys on mittausneuvoston hyväksymä mittaustapa, hakkuutaksan määrittämiseen.

  mehtäukko

  Kyllä noin.

  Myhistyksen toisinaan suunnittelussa”edullinen” leimikko onkin myyjälle niin maan pirun tyyris loppulitviikissä. Mahdolliset lumityöt,lanaukset,murskeet välityspalkkioilla höystettynä syö kivasti tiliä .Pahimmillaan puutili on joillain ollut -merkkinen.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 23)