Keskustelut Metsänhoito Mustakoro kuusella

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 35)
  • Mustakoro kuusella

    Merkitty: 

    Onko tällä palstalla kokemusta tai havaintoja mustakorosta kuusentaikikoissa tai varttuneemassa metsässä. Taimikossahan tauti aiheuttaa pihkavuotoa, tummia läiskiä runkoon tai oksiin sekä pitkiä mustia koroja ja latvojen kuivumista. Varttuneemmissa kuusissa aiheuttaa runkoon lahovikaa.

    Onko kokemusta siitä, elpyykö esim. Kuusentaimikko mustakorosta.

    Itse olen mustakoroisessa kuusentaimikossa suosinut rauduskoivua taimikonhoidossa.

  • Jätkä

    Sen verran on näkynyt, että muutama on silloin tällöin sattunut vastaan, mutta ei mitenkään levottomuutta herättävästi, eli ei ole ollut havaintoja kuin lähinnä yksittäisistä puista. En ole tautiin perehtynyt lainkaan, mutta ehkä syytä olisi.

    oksapuu

    Kokemusta on…

    Tuosta on tulossa todellinen ongelma. Kylmän viileästi olen vetänyt raivurilla poikki ja jättänyt lehtipuuta tilalle. Aika näyttää miten jatkossa…

     

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Onko tietoa muuten tuosta mustakorosta, mikä sitä lisää. Minkälaisia viihtyvyys tekijöitä se haluaa. Eli miten sitä voidaan vähentää pitkän päälle?

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Klapikone

    Ilmeisesti jokin hyönteinen tekee runkoon pieniä vikoja, joista mustakoro sieni pääsee tartuttamaan puun. Sitä en tiedä mikä houkuttelee näitä hyönteisiä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kuusen istutusaloilla sekapuusto olisi eduksi kuten edellä ehdotetaan: jos kuuset vioittuvat, on jotain mitä jättää tilalle.

    Vioitus rungossa voi olla myös myyrän tekosia.

    Jätkä

    Kyllä kai nuo savolaisten tuhoalueet pitäisi vetää tyvestä poikki ja kuivuttuaan tarpeeksi kulottaa.

    Ellei löydy kemikaalia, jolla ruiskutettuna itiöt kuolevat. Puu, johon koro on jo iskenyt, on kuitenkin täysin pilalla, eli poltettava noitaroviolla.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Puiden sienitaudeissa on se ongelma että itiöt lentävät tuulen mukana pitkiä matkoja. Ruiskutus ja kulotus ei siis välttämättä auta jos puu on altis sairastumiselle.

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Kyseessä on haavaloinen. Kuusessa tulee olla haava, josta se pääsee sisälle. Niitä haavoja tuli kuusentaimiin erikoistehostetun pienpetojentappokampanjan ansiosta. Kasvatettiin myyräkanta luonnottoman suureksi, jolloin myyrät söivät kymmeniätuhansia hehtaareja kuusentaimikoita haavoille.

    Tapahtumasta kirjoitti luken otso huitu (savon sanomat 09.10.2008): …Viimeksi talvella 2005-06 myyrät tuhosivat arviolta 5-10 miljoonaa metsäpuuntainta…  …Petoja on ollut nyt hyvin vähän maastossa, ja se on mahdollistanut myyräkannan nousun…

    Vähän tutkimustietoa: Pikkujyrsijöistä tiedetään, että ne vähentävät liikkumistaan ja jopa runsaiden ravintolaikkujen käyttöä, jos petouhka on niissä suuri (Kotler & Blaustein 1995, Korpimäki ym. 1996, Jacob & Brown 2000).

    Minun talouteeni tuo talvi 2005-06 tuotti 20 hehtaaria pystyynkuolevaa kuusikkoa (olivat silloin myyrätuhoalttiin kokoisia, ne taimikot). Että kokemusta alkaa kertyä. Tässä kävi kolme luken tutkijaa keräämässä näytteitä. Uudempiin kuusentaimikoihin (muutamia kymmeniä hehtaareja) ei ole ilmestynyt myyrien syömiä haavoja. Ei myöskään mustakoroa.

    Mustakoro saadaan häviämään kieltämällä pienpetojen (kettu, näätä, minkki, supikoira; kaikkien pääravinto on myyrä) tappaminen. Samalla häviää myyräkuume, borrelioosi ja puutiaisaivokuume.

    Luken sienitutkijoiden sanomaa: …Neonectria fuckeliana (mustakorosieni) tunnetaan ennestään Euroopassa ja Pohjoismaissa kuusien ja pihtojen haavaloisena…  …Suomessa, jossa N.fuckeliana tartutettiin taimitarhakuusien tyveen noin 5 cm päähän kasvualustan pinnasta, suuri osa taimista kuoli kokonaan, kun vaurio levisi rungon ympäri. Ennen rihmastoa kasvavan agarpalan lisäämistä rungosta poistettiin neulanen ja ymppäys tehtiin neulasarpeen…

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Jänisrutto myös.

    Klapikone

    Eli mustakorotartunnan saanut kuusi ei todennäköisesti enää ole elpymiskykyinen.

    Sekapuustoisuuden suosiminen tosiaan pienentää riskejä metsätaloudessa. Jos kuusentaimikko ei menstykkään, voi metsästä kehittää sitten vaikka koivikon. Istutuskuusikostakaan ei kannata siis perata ainakaan kaikkia lehtipuita pois.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 35)