Keskustelut Metsänomistus Naapuri ei raivaa tietään

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 33)
 • Naapuri ei raivaa tietään

  Minulla on kulkuoikeus naapurin palstan läpi omalleni. Nyt naapurin osuudelle on kasvanut niin vankka puusto tien sivustoille, että urakoitsijat eivät suostu ajamaan kuorma-autolla tietä pitkin. Pitäisi päästä muokkaamaan hakkuuaukkoa ja korjaaman omaa tietäni. Mitä teen?

 • Tolopainen

  No ei kulkuoikeustie edellytä kunnossapitoa maanomistajalta. Saha käyttöön ja raivaamaan tienreunat, puut kuuluu maanomistajalle. Kulkuoikeus säilyy ja puut saa poistaa 6m leveältä alueelta yleensä, tien leveys on määrätty samalla, kun kulkuoikeus on vahvistettu. Se ei metsity.

  Puuki

  Tuohan on ihan arkipäivää. Itsekin pidän tietä kunnossa jolle on naapurilla vain kulkuoikeus eikä osallistu mitenkään kunnossapitokuluihin tms.  Luullaan että kulukuoikeus on ilmainen etuus.

  Metsäkupsa Metsäkupsa

  Raivaushommiin vaan, tiealueelta saa kaataa toisen maalta, puut kylläkin maanomistajan. Tarkista tiealueen leveys ennen kaatohommia, sillä tiealueita on monen levyisiä. Itsellä kapeimmat rasiteoikeudet 1 metri ja leveimmät 20 metriä. Myös tien muuhun kunnossapitoon on naapurin maankohdallakin peräpään maanomistajan osallistuttava. Aloittajan otsikko viittaa vähän siihen, että sysää naapurille tienhoitohommat omaltakin osalta.

  Tolopainen

  Kyllä se yleensä menee niin, että se tekee kulkuoikeustien,  joka sitä tarvitsee ja pitää myös kunnossa.

  Visakallo Visakallo

  Vanhat kolmen metrin ja sen alle olevat rasiteoikeudet ovat hankalia tänä päivänä, jos naapurin kanssa ei syntyisi sovintomieltä. Onko kenelläkään kokemusta tällaisen rasitteen leventämisestä?

  Kuitupuunkasvattaja

  Visalle lienee tietoimitus täysin tuttua. Jos naapuri ei ole sovintomielinen, niin maanmittarin kanssa toimitus ja toimituskokouksen jälkeen 30 päivää valitusaikaa. Maanmittari laittanee nykyään peruskulkuihin 6m. Jos leveyttä pitää perustella ojituksen, kääntymisen tms takia, 8 m lienee helposti mahdollinen. Naapuri voi väittää jo kokouksessa vastaan, mutta maanmittari kopsauttaa kynällä pöytää ja lohduttaa naapuria  valitusmahdollisuudella.

  Tai sitten jos hevosaikaan on 3 m rasite, voi tieoikeudelle löytyä kokonaan uusi paikka 6 tai 8 m oikeudella ja vanha 3 m rasite ruksitaan yli.

  Keskinäinen sopu olisi tietenkin paras ja edullisin menettely.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Pääsääntö taitaa olla nykyään tietoimituksissa 10 metriä leveä tieoikeus. Ainakin meille sellainen tuli jo vuosia sitten, vaikka tieosuus vähän käytetty. Tien alkupää oli vanhaa 6 metriä leveää rasitetta mutta maanomistajat tekivät sopimuspaperin, että tien saa leventää 10 metriin kun sille tehtiin perusparannus. En enää muista miksi kun emme hakeneet hankkeen kuluihin lopulta kemeraakaan.

  Apli

  Jos naapurisuhteet on kunnossa teette raivauksen yhdessä..

  derHorst

  Jos ei järjestäytynyttä tiekuntaa, vaan pelkkä kulkuoikeus, niin ei muuta kuin vesuri käteen ja raivaamaan. Omaan piikkiin. Järjestäytyneen tiekunnan tilanne paljon parempi kaikin puolin.

  Per Ä Reikäs

  Omaakin kokemusta, tee miehen työ ja näytä niille mis on närhen munat, eli oli ole kuningas maillasi, myös teilläsi.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 33)