Keskustelut Tekniikka Naapurin puut

 • Tämä aihe sisältää 39 vastausta, 21 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 5 vuotta, sitten AvatarJean S toimesta.
Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 39)
 • Naapurin puut

  Merkitty: 

  Onko kellä kokemusta isoista puista naapurin tontilla? Minun naapurissani on ensinnäkin Espoon kaupungin maalla ja toisekseen yksityisen maalla pari noin 25-metristä koivua, jotka kaatuessaan yltävät helposti asuntooni. (Mittasin pituuden kännykän Timber-sovelluksella noin suurin piirtein.) Ajattelin ehdottaa naapurille puun poistoa korista käsin, ja tilalle istutettaisiin pienemmät puut, kuten esim. kirsikka ja koristevaahtera. Kaupunki onkin jo istuttanut omalle alueelleen pihlajia, joten puuttomaksi alue ei jäisi. Toinen naapuri on ajatuksessa mukana ja tiedossa olisi jo yrittäjä, joka voisi hoitaa poiston.

  Kysymyksiä. Miten kaupunki ja naapuri saadaan suostumaan puiden kaatoon? Korvaavatko vakuutusyhtiöt nykyisin pääsääntöisesti yksityisten tonteilta kaatuvien puiden aiheuttamat vahingot naapureille? Maksavatko ne ennakoivaa puiden poistoa?

  Kysymys ei ole mielestäni puiden iästä tai kunnosta, vaan siitä että ne muodostavat riskin, joka voi realisoitua jos kohdalle iskee vaikka syöksyvirtaus. Eikä se rahanmeno pelkästään, vaan mielipaha ja vaiva joka aiheutuu turhista korjaustöistä.

   

 • Jätkä

  Kaverilla oli istutettuja – ilmeisesti poppeleita tontin rajan sivussa – omalla puolellaan, Naapuri pyysi hävittämään ne, kun oli varma, ett ne tukkivat salaojat.

  Ei suostunut, koska ”Ne ovat minun puitani”. Naapuri antoi heinän kasvaa vapaana. Myös Poppelin juuriversoja nousi melko nopeasti, hän antoi versojen lehdille Glyfoa seuraavana kesänä. Poppelit kuolivat pystyyn. Siisti homma.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Espoon kaupungilla on näemmä linjaus että terveitä puita ei kaadeta. Ei kaatolupaa.

  Metsäkupsa Metsäkupsa

  Annelin on naapurin kanssa aloitettava koivujen ”hoito”.Porakoneella maanrajaan mahla-aikaan reikiä tiuhaan ,jolloin puu ei muutaman vuoden päästä täytä terveen puun kriteerejä.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Kaupungin ohjeiston mukaan saisin katkaista minun puolelleni ulottuvat juuret. Saisi sen varmasti noinkin lahoamaan. Suosittelin vastauksessani puulinjauksen miettimistä uudelleen. Meinaan, routa-ajan lyheneminen ja myrskyjen yleistyminen eivät tiedä hyvää puiden pystyssä pysymisen kannalta.

  Jätkä

  Poraa sinun puolellesi ulottuviin juuriin reiät ja tirskauta niihin hieman Glyfosaattia. Kyllä se vastaa hyvinkin juurien katkaisemista. Toimii siis lehtipuilla…

  Jean S

  Yleisen elämänkokemuksen mukaan lahot koivut yleensä ennemmin katkeavat puolestavälistä kuin kaatuvat. Voit siis olla jokseenkin huoletta, anna olla vaan.

  Asuuko Anneli omakoti- vai kerrostalossa?

  Laki eräistä naapurussuhteista on se, missä on normit oksista ja juurista naapurin suhteen. Kunnan päällepäsmäröinti ja asemakaavat on erikseen. Peruslähtökohta on se, että omistusoikeus on varsin vahva oikeus ja jokainen kasvattelee tontillaan mitä tykkää, vaikka hybridihaapaa jos haluaa.

  sitolkka

  Koivu tosiaan alkaa kuolemaan ja lyhenemään yleensä latvasta käsin. Harvoin kaatuu juuresta nurin.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Ihan terve koivu kaupungin maalla, omakotitaloni seinästä noin 7 metriä. Tekee pahaa tuhoa jos menee myrskyssä nurin. Ei kannata ruveta juuria sabotoimaan – voi saada vielä korvausvaatimuksen jos menee naapurin rakennusten päälle. Jospa se pysyisi pystyssä sen aikaa kuin minä tässä asun!

  Toinen iso koivu on sitten naapurin tontilla ihan toisen naapurin talon nurkalla. Koetetaan saada siihen omistajalta kaatolupa. Se puu lienee laho, mutta ei onneksi ulotu taloni päälle, ainoastaan autokatokseen.

  Timppa

  Lähetä Anneli sinne Espoosdeen sähköposti.  Kiinnitä huomiota, että puu voi kaatua talosi päälle ja kaupunki saattaa olla vastuussa vahingoista.  Mistä muuten tiedät, että koivu on terve?  Lähes kaikissa koivuissa on lahoa.

  Totta on se, että koivut yleensä katkeavat.  Eivät kaadu.  Syynä lienee yleensä pakurikääpä.  Katselepa tarkasti havaitsetko sen merkkejä.

  Visakallo Visakallo

  Keittelet Anneli säkillisen suolaa suolavedeksi ja kastelet sillä koivujen juuret kun naapuri ei ole kotana eikä kamerat kuvaa.  Kyllä se siitä…

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 39)