Keskustelut Metsänhoito Näkökulma: Näkökulma vai kuvitelma?

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 32)
  • Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Mottimasa tarjoaako se teidän mhy vakinaista metsurin työtä, ilman lomautuksia? Tässä on se juju, kyllä m etsureille väliaikaisia ja kausitöitä olisi, mutta ei kunnollisia vakinaisia työpaikkoja.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    MaalaisSeppo

    Ammateissa, joissa yksittäiset työmaat (mm metsä- ja osa rakennustöistä), on siirrytty yrittäjämuotoiseen toimintaan. Ei ole järkevää palkata ketään vakihommaan, jos työn kysyntä ajallisesti ja paikallisesti vaihtelee suuresti. Voi olla, että vaikka vakihenkilökunnalle voitaisiinkin järjestää jatkuvasti töitä, niin se sitoisi niin paljon työnjohdon (yrittäjän) resursseja, että paremmin pärjäävät esim yrittäjämetsurit, jotka hoitavat töidensä organisoinnin itse. Osan organisoinnista tekevät myös asiakkaat.

    Monella alalla on mennytä aikaa se, että työntekijä menee työmaalle katsomaan työmääräimestä päivän tehtävät. Monessa ammatissa on hallittava sekä työn sisältö, että organisointi.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Maalaissepon kommentissa on toki perää.

    Se ei kuitenkaan todista että työntekijöistä olisi todellista pulaa, joka voitaisiin ratkaista ulkomaisella työvoimalla. Emme me kyllä voi lähteä siitä että kaikki metsätyö olisi jatkossa oltava yhdenmiehen yrityksissä.

    Alalle on koulutettu niin paljon väkeä, sekä jalkatöihin että konehommiin, että se ei ole ainakaan koulutuksesta kiinni ettei metsureita ole. Kysymys on yksinkertaisesti työn tarjonnan kausiluonteisuudesta ja myös huonoista kokemuksista alan työnantajista. Tarvitaan muita järjestelyjä työhän kuin suin päin ulkomaista työvoimaa.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    reservuaari-indeksi reservuaari-indeksi

    No jos ei kotimaiselle uuninpankopojalle kelpaa, niin miksei ulkomaisille sitten. Mikä ongelma tässä muka on. Tai jos on, niin työperäisellä maahanmuutolla ratkaistavissa.

    Jätkä

    Monet työttömät ovat kirjautuneet kortistoon metsureina, varsinkin, jos ovat joskus olleet jonkinlaisissa metsätöissä. Pullonkaulaksi usein muodostuu se, että sellaisilla tyypeillä ei ole varusteita, eikä työvälineitä. Työtä tarjoavalla ei välttämättä ole myöskään valmiina työvälineitä, puhumattakaan turvavarusteista, joiden hankkiminen lyhyttä työsuhdetta varten ei kovasti houkuttele.

    Mielestäni ammattimetsurilla pitää olla sahat ja työvälineet, sekä työmatkoille sopiva auto kulkemiseen.

    Siksi yrittäjä-metsuri on oivallinen vaihtoehto, koska hänellä pitäisi olla kaikki valmiudet normaaleita työtilanteita varten. Myös vakuutukset ja verotukset pitää olla kunnossa. Metsuriyrittäjillä, jotka minä tunnen, on yleensä aina isompia urakoita, joita he hoitelevat silloin, kun ”keikkaa” ei ole. Eli he eivät istu kädet ristissä puhelimen ääressä odottamassa lyhyen työrupeaman tarjoajan soittoa, vaan heillä on toimisto metsässäkin mukanaan, joten voivat vastata kutsuun jopa samana päivänä, ainakin poiketa katsomaan pihapuu-projektia tms.

    On myös isommilla työnantajilla ns. suunnittelumetsureita, jotka koluavat leimikot, tekevät sinne niitä ”Vihattuja” liputuksia, merkiten rajat ja tärkeät ajokohdat tai suojeltavat lähteet tms. Meillä on mm. UPM:llä pitkäjalkainen kaveri, joka nopeasti ja keveästi valmistelee leimikon ja mm varastopaikat ym. Toteutustapa on loistava. Sekä suunnittelu, että puunkorjuu on toteutunut viimeisen päälle.

    Uskotteko, että kulkiessani puunkorjuutyömailla olen kriittinen? Kuitenkin minä olen – ja yleensä yhdeksällä savotalla kymmenestä olen joutunut ainakin hiljaa mielessäni haukkumaan työn tehneitä ammattilaisia.

    Hakkuun jälkeen näkee vielä usein vääriä puuvalintoja, ajouraverkoston suunnittelu – ja toteutusvirheitä, eli hakkuun tekijällä ei ole ollut minkäänlaista ennakkokuvaa koko savotasta. Tekisi mieli ehdottaa tekijää uudelleenkoulutukseen.

    reservuaari-indeksi reservuaari-indeksi

    Tuskin nyt varusteista kiinni. Työhalut puuttuu enempikin, koska totuttu tukiin. Kyllä vehkeet löytyy jos ei ole tottunut peräkammariin yhteiskunnan elätettäväksi.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Näiden 40 mhy työpaikan olemassaoloon on löytynyt yhtä vähän todisteita kuin yksisarvisten. Mikä pätevyys MTK:lla tai kenelläkään on sanoa, että n. 1300 työnhakijasta ei ole täyttämään muutaman kymmenen avoimen paikan tarvetta? Minkälaisia motiiveja työvoimapulailluusion ylläpitämiseksi voisi? Taimikonhoitomäärät olivat laskussa eli pullonkaula saattaa löytyä enemmän sieltä omistuspäästä. Siirtämällä huomio ”työvoimapulaan” ja sen asettamiseksi keskiöön voidaan välttää kaikki velvoitteet hoitaa metsiä.

    Lääkäreistä on pika pula yli 200 avointa paikkaa ja reilu 80 työtöntä. Tässä on jo perusteet takana.

    Mottimasa Mottimasa

    Tuossa haetaan joko määrä aikaiseen, osa-aikaiseen tai toistaiseksi voimassaolevia metsureita taimikonhoitohommiin. Voi olla joko yrittäjäpohjainen tai työsuhdepohjainen sopimus. Eli hyvin monipuolista sopimusvaihtoehtoa tarjolla.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Piti ihan käydä lukaisemassa Keski-Suomen toimintakertomusta. Vuoden 2017 lopussa yhdistyksellä oli palveluksessaan 56 metsuria, joista vakinaisia 27 ja osa/määräaikaisia 29. Kertomuksessa myös todetaan, että toistaiseksi metsureita on ollut hyvin saatavissa.

    Puuki

    Yleistä taimikonhoitovelvoitetta ei ole olemassa eikä pidä ollakkaan, mm. siksi koska puusta on ylitarjontaa (paitsi kemeratuetuissa hankkeissa, entiset pellonmetsitykset yms.) Vaikka se onkin pääosin  mo:n oma tappio  , jos ei taimikkoja hoideta. Korkeat työvoimakustannukset / matalat kantohinnat ei kovin paljon innosta varsinkaan niitä jolla ei muutenkaan ole motivaatiota tai mahdollisuutta hoitaa metsiään.  Taimikonhoitoa kannattaa yleensä silti tehdä ja teetättää.

    Kuinkahan paljon tekemätöntä työtä lienee jobbarien lyhytaikaisesti omistamissa metsissä ? Sieltä voi löytyä suht. paljon niitä .

    Osa-aikaista hommaa se th. väkisinkin on. Mitä ne talvella tekisi palkkalistoilla jatkuvasti olevat metsurit MHY:ssä ? Manuhakkuita on enää harvoin. Isommissa myhistyksissä voi olla vakituisiakin , kun töitä löytyy nykyään entistä enemmän puun ostopuoleltakin.

     

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 32)