Keskustelut Puukauppa Nykyisen metsälain varjopuolia

Viewing 10 replies - 11 through 20 (of 21 total)
  • Nykyisen metsälain varjopuolia

    Olen useammalta suunnalta viime aikoina kuullut viestiä nykyisen metsälain mahdollistaman, parhaassa arvokasvussa olevien kuitupuumetsien laajoistakin avohakkuista.
    Tapaukset liittyvät yleensä rahavaikeuksiin, mutta onko se paras tapa yrittää ratkaista ongelmaa?
    Kuka huolehtii näiden alueiden uudistamisista, jos rahat ovat jo muutenkin loppu?
    Uskoisin arvokasvuvaiheessa oleville nuorille metsille löytyvän ostajia jopa kohtalaiseen hintaan, mutta tyhjäksi hakattujen ja uudistamista odottavien maapohjien kaupoissa ei kyllä suuret rahat liiku.
    Ko. tapauksissa ei ole ollut kysymys metsän vajaatuottoisuudesta eikä puita tappavista taudeista.

  • tamperelainen

    Muistaakseni taimikoiden vakuustalletusmenettely lopetettiin 1991.

    Jos metsäpalstassa on lähes10ha uudistamatonta maapohjaa,niin näkyy ostajat vähenevän.Menee myös hintaan,niinkuin pitääkin

    Korpituvan Taneli

    Vakuustalletuksista käytännössä luovuttiin jo tosiaan 1991 ja jo ennen sitä niitä ”unohdettiin” vaatia. Laista se kuitenkin poistui vasta nyt kun metsälaki uudistettiin.

    Älä sinä Jätkän pätkä vain haaveile sitä perkelettä takaisin.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Visakallo

    Kun vakuustalletuksesta ja sitä seuranneesta pankkitakauksesta luovuttiin, ei silloin vielä tiedetty, mitä alkanut lama oli tuova tullessaan.
    Aika paljon silloin uudistettiin aukkoja senaikaisten metsälautakuntien toimesta meidän veronmaksajien rahoilla.
    Pieniä summiahan ne kuitenkin olivat verrattuna vaikkapa niihin palkkaturvasta maksettuihin rahoihin, jolla yhdistynyttä Saksaa silloin jälleenrakennettiin.
    Taisipa silloin myös pari isoa risteilyalusta mennä lähes kokonaan veronmaksajien piikkiin.
    Katsotaan nyt, mitä kaikkea tämä nykyinen pitkittynyt lama ja maahanmuutto, yms. vielä meidän yhteisestä kukkarosta viekään.

    pikkutukki

    Laki antaa metsähallitukselle mahdollisuuden päätehakata keskenkasvuisia metsiä . He hakkaavat sitä enemmän mitä huonompi hinta budjetissa pysymiseksi , tällä tavalla tukkivat markkinat . Uudistuskypsyyden minimin lasku oli pitkälle tämän takia . Ikävä juttu sosiaalisen , ekologisen ja taloudellisen kestävyyden kannalta !

    pihkatappi

    Uudistuskypsyyden minimin lasku turvaa metsänomistajan taloudellisisa oikeuksia vrt. maksimi puuntuotto. En näe mitenkän laaja-alaisia ongemia siinä että jotkut uudistavat metsänsä aiemmin. Jokainen saa laskea itse mikä on omassa tilanteessa järkevintä, sehän on pelkästään hyvä asia. Enkä ole edes kuullut että ostajat olisivat hyväksikäyttäneet laajemmalti mahdollisuutta uudistella pieniläpimittaisia puustoja, joka tietysti olisi ongelmallista tietämättömän omistajan metsissä operoitaessa.

    Palstamato

    Hyvä puoli tuossa uudessa laissa on että sallii kuvioiden suurentamisen. Itsellä reilu 1/2 ha OMT-kuusikkokubio. Sen vieressä männikkö. Kuusikon lähellä maa omt:tä, männyt 2x pidempiä kuin k.o. mäntykuvio keskimäärin, räkämännikön laadun voinette arvata. Kun kuusikosta tulee aikanaan aukko, levitän aukkoa männikön puolelle siten että tulee vähintään hehtaarin aukko. Ja tilalle kuusen tainta. Ja kaikki tämä ilman byrokratiaa ilman että jollain ”viisaalla” on mahdollisuus sanoa ”ei käy”.

    Haittoja en kiellä. Se on selvä hinnoitteluongelma, jos keplottelijan kannattaa hakata ennen aikojaan kasvussa olevaa.

    Jätkä pätkät

    ”/Palvelut/Profiili/?userId=86
    RE: Nykyisen metsälain varjopuolia
    Vakuustalletuksista käytännössä luovuttiin jo tosiaan 1991 ja jo ennen sitä niitä ”unohdettiin” vaatia. Laista se kuitenkin poistui vasta nyt kun metsälaki uudistettiin.

    Älä sinä Jätkän pätkä vain haaveile sitä perkelettä takaisin.

    Terveisin: Korpituvan Taneli ”

    Kyllä aukkohakkuun jäljiltä kymmenen vuoden kuluttua löytyy yli puolen metrin korkuisia taimia riittävästi, ainakin jos puunkorjuu on tehty sulan maan aikaan.
    Jos avohakkuualueen uudistaa kaikkien toimien mukaisesti istuttamalla ja perkaamalla, ei siitä metsämaana saa kymmenvuotiaana omiaan pois, eli ihan sama, antaako aukon pois, vai myykö sen sijoitettuaan siihen enemmän kuin kaupasta jää puhtaana käteen.

    Korpituvan Taneli

    Uuden kasvun turvaaminen on edelleen lakimääräinen asia. Itse ajattelen että Istutus ja sen jälkihoito 5v, on päätehakkuuseen kuuluva toimempide.
    Ei sen kulujen siis tarvitsekkaan erikseen ”kannattaa”, kunhan metsätalous kokonaisuutena on kannattavaa.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    pihkatappi

    Kyllähään se istuttaminen vt-kankaallakin kannattaa, jos laskee tuottoja alle 3% korolla ja sattuu onnistumaan välttämään tuhot.

    Anton Chigurh

    pihkatappi: ”…sattuu onnistumaan välttämään tuhot…”?

    Tuhot ovat siis ikäänkuin selviöt. Tulevat kuin manulle illallinen! Ja onnistuminen on luokkaa täysosuma lotossa.

    Juurikin näin.

Viewing 10 replies - 11 through 20 (of 21 total)