Keskustelut Metsänhoito Ojarumpujen hoito

 • Tämä aihe sisältää 15 vastausta, 12 ääntä, ja päivitettiin viimeksi sitten Kunttakerros toimesta.
Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 15)
 • Ojarumpujen hoito

  Savimaalla ojarumpuihin valuu savea. Myös aurauksessa voi ojaan lentää soraa ja ajautua ojarumpuun.

  Kun ojarummut ovat olleet 25 vuotta tarkistamatta, niin miten etenisin? Voisikohan rummuista itse putsata savia pois?

 • Sulli

  Vähän on pelle pelottoman hommaa. Kaupallinen ratkaisu on tilata suurtehoimuri tai pesuauto.

  Butjetti versio on haalata paikalle iso (vaunu)kompressori ja IBC konttiin vettä (jos rumpu on kuiva) Lisäsi pitää rakennella putki joka vetää paineilman sekaan kontista hieman vettä ja eiku suhisemaan.

  Kaikista värittömin vaihtoehto on rakennella pitkävartinen kuokka jolla vetelee maata ulos. Oja pitäs jatkua rummun kohdalla poispäin tiestä että mahtuu liikuttelemaan.

  Metsuri motokuski

  YouTubessa olen nähnyt videoita jossa auton rengas vedetään köydellä läpi rummusta traktorin avulla. Päällysrenkaaseen köysi kiinni ja sitten vaan vetoja. Yleensä rummun eteen kaivetaan lietekuoppa juuri tätä tukkeutumista estämään .

  Tolopainen

  Miten tuo on mahdollista, yleensä ojat heinittyy muutamassa vuodessa. Eikä lietettä enää irtoa pohjasta eikä seinämistä. En ole koskaan puhdistanut ojarumpuja.

  Gla

  ”Kun ojarummut ovat olleet 25 vuotta tarkistamatta, niin miten etenisin?”

  Jos ojassa on vettä, katso virtaako vesi hyvin rummun läpi. Jos ojassa ei ole vettä, konttaa ojaan ja katso rummun sisään. Tehokas taskulamppu auttaa valoisaan aikaan, kun valoon tottunut silmä ei pimeään rumpuun näe.

  Pitkävartinen lapio, kuokka tms. viritys on toimivin ratkaisu puhdistukseen. Myös puun ranka tms. rassi voi olla hyvä keino kopsuttaa tavaraa irti, ylettyy pidemmälle kuin lapiolla. Virtaavan veden aikaan huuhtelu tulee automaattisesti. Yläjuoksun puolelle kannattaa kaivaa pieni kuoppa putken suun eteen lietteen laskeuttamista varten.

  Jos on pahasti tukossa, eikä putkeen tiiviiksi massaksi saostunut hienoaines lähde tuolla pois (tai ei ylety riittävän pitkälle), silloin tarvitaan kalliimpia ratkaisuja.

  Jos taas rumpu vetää hyvin muutenkin, sitten voidaan palata 25 vuoden kuluttua asiaan. Turha toimivaan rumpuun on liikaa vaivaa uhrata. Parin sentin savikerros ei pohjalla haittaa.

  Jos uusia rumpuja tekee, silloin kannattaa pitää miniminä 300 mm putkea. Riippuu tietysti valuma-alueen koosta eli virtaavan veden määrästä ja joskus edes tuon kokoinen ei mahdu. Itsellänikin on yksi 250 mm putki liittymässä, hyvin on toiminut 10 vuotta ilman huoltoa. Pitkät rummut kannattaa tehdä isommasta putkesta kuin lyhyempiin muuten riittäisi.

  A.Jalkanen

  Oikein huolekkaat laittavat rumpuputken sisään sulatusputken eli molemmista päistä tulpatun ohuen letkun joka täytetään pakkasnesteellä. Tällaisen virityksen voi laittaa jos putki tapaa olla keväällä jäässä.

  Sulli

  Rengaskonstiin lisäyksenä että kun köysi katkee niin rummussa on 1 kpl renkaita saven lisäksi…..

  puutuomas

  Tärkeintä on ojarumpujen asennuksessa se että rumpuputki tulee riittävän alas jotta mahdollisilla kaloilla on esteetön kulku molempiin suuntiin.

  Gla

  Sitten puhutaankin jo aika isoista rummuista, jos kalojakin liikkuu.

   

  Ola_Pallonivel

  Coca-Cola vesi tappoi kalat jo 80-luvulla. Jos ei niitä ole, niin rumpu riittävän ylös ojan pohjasta ja pysyy auki 50 vuotta. 20-30 senttiä riittää.

  Kalle Kehveli

  Rumpuputken molempiin päihin pieni ”laskeutusallas” pitää putket auki pitempään.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 15)