Keskustelut Metsänhoito Ongelmallinen 03-metsä

Tämä aihe sisältää 26 vastausta, 13 kirjoittajaa, ja siihen kirjoitti viimeksi tamperelainen 8 kuukautta, 1 viikko sitten.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 25)
 • Ongelmallinen 03-metsä

  Minulle tuli sukulaiselta hankkimani pikkupalstan mukana 3ha 03-kuusikkoa,jossa ilmeisesti koivuvihan vallaassa lehtipuu poistettu,muuten ei  kirvestä ole käytetty.Parin tukin puita(kuviolla tukkiprosentti 35%),sitteen on paljon tiheää kuitupuustoa ja vielä pienempiä raivaamalla poistettavia.Metsä kuivahkolla mäellä(kuitenkin MT),hivenen viitteitä kirjanpainajasta,ei ilmeisesti laisinkaan lahoa.Puuta kaikkinensa 250-300m3/ha

  Miten kuviota pitäisi käsitellä?

 • A.Jalkanen A.Jalkanen

  Vaihtoehtoja 2: suojelualue tai normaali kasvatushakkuu.

  Timppa

  Ovatko kaikki kuuset samanikäisiä kokoeroista huolimatta?  Ja  mikä ikä?  Ovatko eri kokoiset puut jakaantuneet alueelle tasaisesti vai kasvavatko omissa sakeissaan?  Paljonko on erikokoisia puita/ha?  Ppa? Pituus?

  Aika vaikea muuten hahmottaa tilannetta.

   

  Jätkä

  Normaali kasvatushakkuu. Heikompilaatuisia pois ja alaharvennusperiaatteella.

  Planter Planter

  Itse jättäisin pois normaalin kasvatushakkuun. Mäen päällä oleva kuvio, jossa kirvestä ei ole käytetty, eli ensiharvennus tekemättä. Siihen kun tekee normaalin kasvatushakkuun, niin seuraavan myrskyn jälkeen näky voi olla masentava.

  Itse harventaisin erittäin varovasti ja ainakin vallitsevien tuulensuuntien puolelta jättäisin harvennusta tekemättä. Nykyisessä suhdanteessa voisi ajatella jopa avohakkuuta.

  Uusmetsäläinen

  Tamperelaisella on erinomaisen hyvä kysymys, sillä itsellä on samanlainen (jopa samansuuruinen) kuvio vastaostetussa metsässä. Vähän ironista on, että edellinen metsänhoidon tällä kuviolla laiminlyönyt omistaja oli tunnettu metsäpalveluyritys.

  Itse ajattelin ensimmäisenä temppuna tehdä pakkasten tultua ennakkoraivauksen. Sen jälkeen hahmottaa ehkä vähän paremmin tilanteen, mutta mielenkiinnolla seuraan keskustelupalstan esityksiä.

  tamperelainen tamperelainen

  Timpalle:Valtapuut 21m.käsittääkseni puut melko samanikäisiä.Jkv luontaiselle kuuselle tyypillistä ryhmittymistä,mutta ei kuitenkaan aukkopaikkoja.Itse olin aika paljon Planterin linjoilla.Joko hankintahakkuu-tyyppisesti varovainen harvennus(motoharvennus on liian voimakas) tai jopa avohakkuuta mietin.Joku saha,joka  ottaisi pikkutukkia.

  Riskeinä myrsky/kirjanpainajtuhot.En ole osannut päättää,mitä tehdä

  Jätkä

  KL-3  Ei ole vielä avohakkuuvaiheessa, siitä irtoaisi vasta vkahden tukin puita. Tuntuu oudolta, että vain koivut on kilkattu pois, mikähän on ollut pointti? Ettei olisi Tollon käsittelyssä ollut?

  Kirjanpainajat ovat normaalisti vain heikkokuntoisissa kuusissa.

  Jos koko ajan pelätään vain tuulituhoja, niin asiaan löytyy parannus: Tehdään kunnollinen vakuutus.

  Metsäkupsa Metsäkupsa

  Minkä ikäistä mahtaa olla.Ensin varmaakin kannattaisi alusraivata mitat  täyttämätön nurin ja sitten silmäillä.Puut varmaankin solakoita ja pitkiä,ovat myrskylle arkoja ,jos tekee vähänkin normaalia harvennusta.Itsellä kerran kävi niin,että lopputuloksena oli ukkosmyrskyn jälkeen uudishakattava kuvio.Itse kyllä opin sen,että ei pidä uudishakkuuta pelätä,silloin riskit pystyy välttämään,ja todennäköisesti mielenrauhan ainakin minun luonteella varmistamaan.

  Timppa

  Tiheässä kasvanut 21-metrinen kuusikko saattaa olla 100-vuotias.  Selvittäisin kyllä tarkemmin ikää.  Paljon yli 60-vuotiaiden kuusikkojen harvennuksiin sisätyy riskejä.

  Siis iästä riippuu aukko vai erittäin varovainen harvennus.

  tamperelainen tamperelainen

  Kuusikko ei omaan silmään näytä kovin vitaalilta,tuo vakuutus on hyvä näkökohta.Metsäarvion mukaan kuusikon ikä 67v

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 25)