Keskustelut Metsänhoito Onko tämä PLUS-malli mo:lle ?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 43)
 • Onko tämä PLUS-malli mo:lle ?

  ”…Metsä Group Plus-malli patistaa puukauppaa tekeviä metsänomistajia jatkuvan kasvatuksen pariin. Syyskuun alusta alkaen metsänomistajalle maksetaan lisäbonus, mikäli turvemaiden hakkuu tehdään peitteisiä menetelmiä käyttäen eli pienaukko- tai poimintahakkuuna. Tällöin hakkuun yhteydessä ei tehdä kunnostusojituksia ja suojavyöhykkeet ovat korkeimman vaatimustason mukaiset..”

  Vastasinkin jo uutiset-lokit-osastolla, että mikäli markkinat vaativat ilmasto-ja ympäristöhömpän vaatimuksia siten, että menetyksiä sitten korvataan puun hinnassa mo:lle paremman ympäristön vuoksi, peri-aatteessa se on oikea tie…

 • A.Jalkanen

  Ihan ok kannuste samoin kuin lahopuun lisäämisestä maksettavat bonukset.

  Rane

  Tyyppiesimerkki siitä miten suuressa firmassa kukaan ei enää hallitse kokonaisuuksia.Firman ympäristökonsulentit ovat kehitelleet ko.mallin ja markkinointiosaston pomot ovat sitten innoissaan taputtaneet karvaisia kämmeniään.Kellekään ei ole juolahtanut mieleen että firman tärkein bisnes on kuitupuun jalostaminen.Jos raaka-aineen toimittajia kannustetaan kasvattamaan ja myymään mahdollisimman vähän kuitupuuta (kaikkea puuta) niin mikä on tilanne parinkymmenen vuoden päästä jos kampanja sattuisikin olemaan menestys?

  A.Jalkanen

  Turvemaiden päästöille on joka tapauksessa tehtävä jotain torjuntatoimia. Jos (sopiviin kohteisiin sovellettu) peitteinen malli pitää turvemaat talouskäytössä ja sopivat kohteet lisäksi tuhkalannoitetaan, kasvun alenema ei ole välttämättä suuri. Samaan aikaan opitaan tekemään vähemmästä määrästä raaka-ainetta enemmän tulosta?

  Rane

  ”Samaan aikaan opitaan tekemään vähemmästä määrästä raaka-ainetta enemmän tulosta?”

  Ok

  mehtäukko

  Tuo ei olekkaan niin yksinkertaista, mutta mo:lle ollee sittenkin parempi markkinan veto imago- syistäkin. Klusterille riittää, kun sillä on tarjota vaihto-ehto jonka syötin saa vapaa-ehtoisesti hotkaista…Pienimuotoisesti riittää, ja pää-asia että viulut korvataan.

  A.Jalkanen

  Arvopohjainen realismi voisi olla valttia metsäpolitiikassakin. Meidän on sopeuduttava siihen että raaka-ainepohja ennemminkin kutistuu kuin laajenee. Metsäpinta-alaa menee muihin hankkeisiin (rakennetuksi maaksi) mm. voimalinjoihin ja voimaloiden pohjiin sekä suojelualueiksi. Metsäteollisuus ei voi meillä kasvaa muuten kuin tekemällä vähemmästä raaka-aineesta arvokkaampia tuotteita. Tämä lisäselityksenä Ranelle.

  Metsuri motokuski

  Anneli on kyllä oikeassa. Turvemaiden käsittely tulee muuttumaan.  Sille ei taida voida mitään kun nykyiset hoitomallit ovat ilmastonkannalta liian kuormittavat. Muutosvastarinta tuskin auttaa ja muuksi asiaa muuttaa.

  Apli

  Samaa mieltä Annelin kanssa raaka-aine hommasta, nyt kun tämä energiapuu buumi on vielä jonkin aikaa, niin eihän siinä loppuen lopuksi ole mitään järkeä polttaa kuitua ja tukkiakin, samoin nämä sertifikaattien vaatimukset jotka tiukentuu koko ajan jos ajatellaan metsäteollisuutta. Kymmen vuoden päästä meillä tuskin on nykyinen määrä sellutehtaita, ja varmasti ei ole paperitehtaita nykyinen määrä..

  Rane

  ”Muutosvastarinta tuskin auttaa ja muuksi asiaa muuttaa.”

  Noo,näin sanottiin 70-luvulla Suomen porvareille ja parisen vuotta sitten ukrainalaisille.Hyvä kuitenkin aina olla jonkin verran muutosvastarintaa…

  me ollaan hävitty tää peli (youtube.com)

  Apli

  Muutosvastarintaa tarvitaan ja paljon, ja vaikuttamista tarvittaisiin siihen ettei suojelutavoitteet ja sertifikaatit kiristy liikaa yksityisen metsänomistajan maille, sinänsä siinä tulee äkkiä pää vetävän käteen.. Turve on hyvä esimerkki tästä, miten nopeasti ajettiin energiaturpeen tuotanto alas eikä siitä sitten paluuta ole näköpiirissä. Sinänsä ymmärrän Metsäliittoa että se tuo vaihtoehtoja, mutta sehän on sitten jokaisen metsänomistajan oma asia käyttääkö niitä. Samaahan se on esim UPM rohkaisee liittymään PEFC pois ja tilalle FSC eipä ole koskaan käynyt mielessä vaihtaa kun pakon edessä.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 43)