Keskustelut Metsänhoito Onko tammi tulevaisuuden puulaji?

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 25)
  • Onko tammi tulevaisuuden puulaji?

    Suomesta Tammi hävitettiin lähes kokonaan pois aikana jona tämä alue oli osana Ruotsia.  Olen tutustunut tammen ja pyökin kasvatukseen Saksassa ja Ranskassa.

    Jos Tammen tulevaisuudella tarkoitetaan että sillä olisi taloudellista merkitystä niin eipä ole, Suomesta tehtiin selluntuottaja, hakepuuntuottaja jne… yhteiskunnan suosiolliseslla avustuksella. Arvopuut joita Pyökki ja Tammi ovat esimerkiksi Etelä-Saksassa ovat iältään noin 250 vuotiaita. Suoemen puuntuotantotapa täytyy ajatella uusiksi jos joku niin haluaa tehdä.  Perinteissesti arvokkaat puulajit kasvatetaan  siellä nuoruudessaan aliskasvoksena, Tammi Tai pyökki voi ollaviisikymmenvuotias ja sillä ei ole pituutta kuin metri pari.  Ranskassa nämä Napoleonin metsittämille alueille apäätehakkuun jälkeen perustetut  Tammimetsät, taimikot ja nuoret metsät ….  aika näyttää koska ovat arvopuita, kumminkin vielä parisataa vuotta.  Arvopuusta voi puhua kun puun paksuus rinnankorkeudelta on sitä 70 cm:n luokkaa.  Ja tosiaan, puu kasvaa siellä paljon nopeammin ja tuottavammin kuin Suomessa mutta yksittäisen puun sädekasvut ovat just sitä millin luokkaa.  Minulla on viljely koe Tammella josta kolannes tuhoutui, elossä olevista kolamannes on vajaan metrin mittaisia ja paras kolmannes noin viisimetriä. Ikää noin kaksikymmentä vuotta. Ihana puu, muttä pyökissä on sitä jotakin.  Pyökin levinneisyys Ruotsissa luontojaan ylsi aikoinaan Tukholman korkeudelle mutta se hävitettiin lähes täysin mutta pikkuhiljaa valtaa asuinalueensa takaisn. Viljelkää Tammea ja muita suomesta lähes tysytin hävitettyjä puita, Pyökkiä linjan Pori lahti Hamina eteläpuolella… pienialaisin koealoina.

  • Tomperi

    Tammi sanalla on kymmeniä eri merkityksiä.

    Tämä on ehkä yksi vanhimmista, tammikuu joka liittyy ns kiertoon.

    Tammi,  napatukki, (esim. myllyn) akseli, (Suomen etymologinen sanakirja)

    Tomperi

    Jätkä,  siekin oot tehnyt muuta kuin pyörittänyt tahkoa.

    kmo

    <p>Ruotsista löytyy Visingsön parisataa vuotta vanha, aikoinaan laivaston tarpeisiin kylvetty tammimetsä. Eipä ole tammesta niin paljoa kysyntää telakoilla enää ollut että olisi puita tarvittu. </p>

    Rukopiikki

    Luulisi että Keski-Euroopassa lisätään tammen kasvatusta jos kirjanpainajaiset vie kuusikot. Ukrainasta on ilmeisesti tullut tammisahatavaraa.

    Jantura

    Vaikea uskoa, että puutavaralle ei kysyntää löytyisi Suomestakin. Oma tuotanto on olematonta, ja kotimainen puusepänteollisuus käsittääkseni pitkälti tuontitammen varassa.

    Aloittajan kommentteihin kasvunopeudesta en voi omien kokeilujen perusteella yhtyä. Tammi on parhaimmillaan hyvin nopeakasvuinen – tekee säännöllisesti 2 kasvupyrähdystä kesässä, ja yhteismittaa näille kertyy helposti toista metriä, jopa enemmän.

    Vaikeus tulee taimien suojaamisesta rusakoilta ja hirvieläimiltä. Laadukkaan runkopuun kasvattaminen vaatii myös jatkuvaa pystykarsintaa ja vesakontorjuntaa. Tammea ei saa missään vaiheessa päästää alikasvokseksi! Vastikään törmäsin tällaiseen selkeästi pieteetillä perustettuun tammitaimikkoon, jonka hoito oli kuitenkin jostain syystä laiminlyöty kokonaan – koivu, haapa ja leppä vallanneet latvuksen, ja tammet yhtä mutkaa ja riukua. Parhaimmat yrittäneet järeytyä matalana puskana, siementäen koko lähiympäristön täyteen alikasvostammea.

    Omalla noin puolen hehtaarin kokeilualalla on nyt 5 kasvukautta takana. Parhaimmat taimet kurottelee jo 4-5 metriin, kun taas heikoimmat päässeet kunnolla kasvun makuun vasta kuluneena kesänä. Tuntuu siltä, että kylvö on ollut helpoin tapa – taimet juurtuvat heti, ja kasvu on parempaa kuin taimilla.

    Rukopiikki

    Tammelle on varmasti erkikoispuuna paikkansa ja kaikki Suomessa käytettävä olisi hyvä olla suomalaista. Mutta millainen kokonaiskysyntämäärä Suomessa on tänään ja millainen se voisi olla tulevaisuudessa ja mikä on hinta suomessa nyt ja tulevaisuudessa. Entäs vientikysyntä ja hinta. Siinä kysymyksiä mietittäväksi.

    Tammet näyttävät nuorena kasvavan hyvin, mutta missä iässä tammen kasvu alkaa hiipumaan? Olen käsittänyt että Keski-Euroopan metsissä vaalitaan arvokkaina runkoina satoja vuosia vanhoja tammia. Luulisi puun siellä kasvavan Suomea nopeammin.

    akivan55

    Kotimetsäni sijaitsee alkuperäisartikkelissä kuvatun kartan pohjoisreunalla Pohjois-Satakunnassa Siikaisissa. Naapuriimme siirtoaisperheen pihan reunaan yksi osakas toi Tammisaaresta tammen taimia ja istutti ne kujaksi maantien varteen 1960-luvun lopulla. Nyt kyseiset tammet ovat jo tukkipuukokoisia. 1970-luvulla kun aloitin metsäopinnot mm. Tammelassa, niin toin Röykänl taimitarhalta erilaisia puuntaimia kotimaisia ja ulkomaisia lajeja. Tammeja istutin kotitilan eri alueille yksittäin. Isoimmat ovat tehneet jo kauan tehoja ja linnut ovat levittäneet niitä lähiympäristöön niin, että pikku taimia on siellä täällä. Myöhemmin opettelin taimituotanto omiksi tarpeiksi ja olen viljellyt tammea eri uudisaloille täydennystaimiksi monimuotoisuuden lisäämisen nimissä. Tammet ovat hyvin menestyneet Siikaisissa ja tuottavat jo luontaisia jälkeläisiäkin. Laadussa on suurta vaihtelua.  Suurta varjoa ne eivät siedä. Liika varjo johtaa kitukasvuisuuteen ja kuolemaan. Tubexeja en ole käyttänyt ja silti suurin osa on hirvieläimiltä säästyneet. Myös vuorjalavia olen käyttänyt täydennysistutuksissa monimuotoisuuden lisäämiseen. Nekin ovat menestyneet hyvin. Olen saanut muutaman jalavatukin joista tein lautaa ja soiroja. Ne ovat osoittautuneet erittäin laho kestäväksi ulkorakenteissa. Samoin on tammen laita. Tammi varsinkin lisää monimuotoistumista karike ja maaperäeläimien, sekä maanpäällisten eliöiden puolella. Maaperäpuolella lehtikarikemullassa viihtyy mm. muutama tammelle sopiva herkullinen sienilaji. Yläosassa oravat ja muutama tehoja syövä lintulaji ja puun pinnalla viihtyvät epifyytit. Tammeja voi kasvattaa yli kiertoajan että ne saavuttaa kunnon sorvipuukoon. Kuusisukupolvet tällöin on sopivin seuralainen puolivarjopuuna.

    akivan55

    Ranskassa tammimetsissä kasvaa parhaat tryffelisienisadot. Suomeen on tuotu tryffeliitiöympein varustettuja tammentaimia monistusta varten. Alustavat uutisoinnit aiheesta näyttävät lupaavilta. Itse olisin kiinnostunut ostamaan tryffelymppejä jos vain niitä jostakin Suomessa saisi.

    Tomperi

    Muutama tammi hehtaarille ja täytteeksi kuusta. Muutaman kerran kun kuuset kasvattaa ja hakkaa niin siinä sivussa se Tammikin ainespuun mittoihin yltää, viiden kiinnon runkokokoon.  Samaa kasvatusmenetelmää kannattaa kokeilla myös Douglaskuuselle. Ruotsissa hyvin yleinen käyttötapa Tammelle on aidantolppapuu, useaan osaan halottuna kuin halko.

    akivan55

    Taitaa olla englanninkielesskin dam joka tarkoittaa patoa. Australiassa jossa on haluttu vähiset tai harvalukuiset sateet varastoida tekojärviksi, niin niiden padot olivat myös dam-nimellä.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 25)