Keskustelut Puukauppa Päätehakkuut verottomiksi!

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 27)
  • Päätehakkuut verottomiksi!

    Parhaiten sahateollisuutemme puuhuolto turvataan vapauttamalla 40-100 vuotiaat metsät kononaan myyntiverosta päätehakkuussa.
    Moraalisena perusteluna puun riittävyyden lisäksi on jo maksetut verot näistä metsistä. Pahimmillaan puukuutiosta on maksettu jo 15 euroa veroa ilman minkäänlaista tuloa pinta-alaverotuksen aikajaksona. Kun tähän lisätään mahdollinen myyntivero, niin verojen yhteissumma lähentelee jo puun myyntiarvoa. Tämä, jos mikä ehkäisee henkisellä tasolla voimakkaasti puiden muuttamista rahaksi!

  • vänkäri vänkäri

    Jaa, mitenkäs se jalostusarvo sitten. Raakapuullahan ei ole itsessään kuin korkeintaan muutaman kympin mottihinta. Mm. allekirjoittaneen suorittaman pintakäsittelyn jälkeen arvo määritellään parhaimmillaan tuhansissa euroissa/motti. Siitä huolimatta ei vaan näy tilille jäävän mitään laskujen jälkeen ja aina vain halvemmalla pitäisi tehdä kun eekoolta kysytään. Pitäisikö sitten verovapaus ulottaa meihin yötäpäivää pyhänarjen kanssa tekeviinkin?

    oksapuu

    Varallisuusvero oli ja meni…

    Tarkoitatko varainsiirtoveroa?

    putte

    Panu:
    >>Perintövero pitäisi toki mielestäni poistaa kaikilta.<<

    Kuten elämä, verotuskin on arvoja ja valintoja. Minun mielestäni perintöverotusta ei pitäisi poistaa, vaan todeta että vastikkeettoman saannon verottaminen on erityisen perusteltu verottamisen kohde.
    Verotuksen poistamista ehdottaisin esim. varainsiirtoveron osalta. Sitähän maksetaan tilanteessa, mikä ei liity verovelvollisen tulo- tai varallisuusaseman kohoamiseen.

    putte

    Oksapuu:
    >>Varallisuusvero oli ja meni…
    Tarkoitatko varainsiirtoveroa? <<

    Kyllä tarkoitan. Olen korjannut kiireessä tekemäni virheen aiempaan viestiini.

    Panu Panu

    @Putte Hyviä ajatuksia olen samaa mieltä, että tuossa järjestyksessä pitäisi veroja purkaa (perintö vs varainsiirtovero). Puumyyntiä varmaan kuitenkin lisäisi enemmän puunmyyntitulojen verotuksen kohtuullistaminen.

    Pääomatulojen vero on noussut viime vuosina jatkuvasti ja nyt aletaan olla lukemissa, joissa voi alkaa miettimään, että turha myydä kun verottaja vie kuitenkin kaiken. Lisäksi nykyinen verotus kannustaa myymään vain pieniä leimikoita. Ehkä ensimmäinen tarvittava korjausliike olisikin poistaa korotettu pääomatuloluokka (33%) puun myyntituloista.

    Metsuri motokuski

    Miten se nyt kaiken vie jos 70% jää myyjälle. Harvalla meillä palkkatulojenkaan verotus tuota 30 %. Taitaa monellla olla paljon enemmän.

    Eikäs tuosta 33 % voi osan siirtää menovaraukseen josta ne ovat sitten käytettävissä kun hoitotöitä tehdään.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Saahan sen 33% veron minunkin puolesta poistaa, mutta kyllä se vieläkin koskee vain todella isoja metsänomistajia.

    Puun myyntituloja voi jakaa eri vuosille ja voi käyttää menovarauksia.
    Tuo luokkahan tulee vastaan vasta sitten kun kaikkien vähennysten jälkeen vuosittainen ”metsätalouden puhdas tulo” ylittää tuon 30 000€ rajan.
    Kun metsätalous on niin suurta että jokaiselle vuodelle puhdas tulo on yli tuon 30 000€ rajan tuo 33% tulee käyttöön ja silloinkin vain rajan ylittävältä osin.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Panu Panu

    Useimmille se ei tule joka vuosi vaan ensin odotellaan sata vuotta, että puut kasvaa. Odotellessa maksetaan perintöverot pariin kertaan ja mahdollisesti varainsiirtoverot muutamaan kertaan.

    Sitten kun päätehakkuun aika lopulta koittaa niin verotetaan raskaimman mukaan. Tuo 30K on vain parin hehtaarin hakkuu, tosin 33% menee vain ylimenevältä osalta. Pystykaupassa MO:lla ei ole kuluja ollenkaan, ehkä jotain matkakuluja palstalle saa vähän vähennettyä. Ainiin uudistamiseen menee tonni.

    Jos hakattavaa on esim 10ha niin se kannattaa hakata 5 vuodessa 2 hehtaaria kerrallaan ettei joudu rankimpaan veroluokkaan. Metsäteollisuus on varmaan tyytyväinen kun saavat jatkossa yhä enemmän nysvätä pienten leimikoiden kanssa.

    Toisaalta siitä 10ha hakkuusta voi saada sen 3% korkeamman hinnan. Nykymalli kuitenkin verotuksellisesti kannustaa myymään pieniä leimikoita isojen sijaan.

    Ehdottamasi puukauppatulojen jakaminen kahdelle vuodelle ymmärtääkseni toimii niin, että pyydetään ostajaa maksamaan puolet vasta seuraavana vuonna? Pahimmillaan joutuu siis odottelemaan rahoja vuoden.

    Nimetön

    En itse ole erityinen verojen rakastaja, mutta Panun ”verovastaisuudessa” on jotain joka ei ihan minulle aukene.

    Ensin hän kirjoittaa 23.2. viestissään: ”Pääomatulojen vero on noussut viime vuosina jatkuvasti ja nyt aletaan olla lukemissa, joissa voi alkaa miettimään, että turha myydä kun verottaja vie kuitenkin kaiken.” Minä olen kuvitellut että myyjälle jää sentään 67 – 70 prosenttia kauppahinnasta.

    Sitten homma menee tuossa edellä vielä pahemmaksi: ”Useimmille se (päätehakkuu) ei tule joka vuosi vaan ensin odotellaan sata vuotta, että puut kasvaa. Odotellessa maksetaan perintöverot pariin kertaan ja mahdollisesti varainsiirtoverot muutamaan kertaan.”

    Panu siis perii hakkuuaukean, josta ensimmäiset tulot saadaan vasta sadan vuoden päästä. Panu ennättää periä saman palstan kahteen kertaan ja sadan vuoden odotusaikana myydäkin sen muutaman kerran. Tuossa on sellaisia liikemiestaitoja että ihmetellä täytyy. Ja minä olen kuvitellut että puunmyyntitulojakin sentään ennen sataa vuotta kertyisi.

    Kun Panu tekee vain niitä 10 hehtaarin päätehakkuita, niin uskoisin minäkin hänen saavan puusta sen verran paremman hinnan että tuo pääomaveron 3 prosentin nousu kyllä kuittaantuu.

    putte

    Taneli:
    >>Puun myyntituloja voi jakaa eri vuosille ja voi käyttää menovarauksia.<>Odotellessa maksetaan perintöverot pariin kertaan ja mahdollisesti varainsiirtoverot muutamaan kertaan.<<

    Sama koskee aivan kaikke muutakin omaisuutta. Perintövero maksetaan perittäessä, varainsiirtoverot ostettaessa. Metsä ei poikkea muusta (kiinteästä) omaisuudesta millään tavalla. Ei millään tavalla.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 27)