Keskustelut Harrastukset Painovesi – putken paksuus?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 21)
  • Painovesi – putken paksuus?

    Ehkäpä täältä löytyy tietoa ja osaamista vesihuollon järjestämiseen perinteisin keinoin?

    Kesäpaikalla talo/tilakeskus sijaitsee vajaa 200 metriä rannasta ja saunasta. Talon lähettyvillä on lähdekaivo. Sen vesipinta on reilu 10 metriä saunan lattiaa korkeammalla.

    Ajatuksena on vetää painovesiputki (ns. siniraitaa) kaivosta saunaan. Aika mukavasti sen saa tasaisesti laskemaan saunalle mutta tieuran alituksessa sen täytyy nousta metrin verran (korkoa) ja toki sitten saunan vieressä on nousua.

    kysymykset. Onnistuuko? Riittäkö korko? Pitääkö laittaa 32mm putki vai riittäisikö 25mm tai jopa 20mm? Ohuemman kanssa olisi pienempi jumppa sen levittämisessä. Mitään massiivisia vesimääriä ei tarvita, mutta tuleeko ohuesta putkesta sitä vähääkään? Putki lasketaan syksyllä tyhjäksi, palloventtiilit aattelin laittaa sinne kohtiin jotka ei muuten tyhjene. Putki jää siis tantereelle myös talveksi.

  • Jätkä

    Pienikin letku riittää, kun täytät letkun ensin vedellä ja sitten panet tulpat päihin, Kun letku on asenneltu paikoilleen, otat tulpat pois, ensin yläpäästä ja sitten alapäästä. kohta alkaa tulla vettä Syksyllä voi letkun tyhjentää paineilmalla.

    Niin minä tekisin.

    jees h-valta

    Lähtee tulemaan ilman täyttöäkin. Ja 25mm siniraita riittää. Nopeuttaa jos vetää esim. Nira 6b pumpulla avun alkuun. Mutta kyllä senverran painetta kehittyy että ajalla se vastuksensa sieltä kumoaa. Se Nira on sitten oiva peli (käsipumppu) aivan muutenkin pitää siellä saunan seinässä. Sillähän sitä sitten saa nopsaan enemmänkin. Maksaa meillä Hanakoilla 235,00 euroa. Tinkaamalla voi hiukan saada kevitystä. Tahi Plussa-kortilla. Mitään tyhjennyksiä ei tarvita jos voi antaa rauhassa sulia. Jos on kiire keväällä aikaiseen käyttöön sitten tyhjäksi.

    Tolopainen

    Kymmenen metrin korkeusero vastaa yhden bar:in painetta, jotta vettä kyllä tulee, mitta ei kovin nopeasti. Mitään letkuntäyttöjä ei painevesijärjestelmässä tarvita, eihän tuo mikään lapposysteemi ole, muoviputki kestää myös jäätymisen, jotta ei haittaa vaikka sinne vettä jääkin, oman kokemuksen mukaan sulaa keväisin sopivasti mökkikauden alussa. Putkikoko voi olla pienikin,  mutta vettä tulee sitä hitaammin, jos tuohon tulee virtausnopeutta metri sekunnissa voi laskea putken halkaisijan mukaan paljonko vettä tulee.

    Jätkä

    Kun ja jos letku täyttyy vedellä, syntyy siihen lappoilmiö niin kauan, kuin letkun yläpää pysyy vedenpinnan alapuolella.

    Lapossa vietausnopeus on suurempi kuin vapaassa virtauksessa. Saunalla voi letkun päässä käyttää hanaa tai yksinkertaista puutappia.

    Tuolla 1 barin paineella 20 millisestä letkusta tulee jo vettä melkoisesti, niin että ei siinä pataa ja saavia kauvaa täytellä.

    Visakallo Visakallo

    Jätkä on oikessa. Muistui mieleen lapsuus, kun tehtävänä oli veden pumppaaminen kaivosta laitumelle n. 100 metrin letkun avulla. Vaikka yläpuolen vesiastia, jonka pohjasta letku lähti, oli muutanan metrin ylempänä kuin laitumen vesiastia, piti letkua nostelemalla saada aikaan lappoilmiö, ennen kuin vesi alkoi juosta letkussa. Letku oli 3/4 tuumaista. Siinä sitä monta kertaa riitti pienen pojan päässä ihmettelemistä, miksi vesi ei tahdo lähteä alamäkeen!

    Tolopainen

    Älkää nyt sekoilko sen lapon kanssa, lähteeseen laitetaan putki pohjalle ja se lähtee sieltä kaivetta uraa pitkin, todellakaan ei tarvita mitään letkun täyttämista. Kaupungeissakin tulee vesi paineella vesitorneista ilman pumppua, pumppu vain pumppaa veden ylös altaaaseen ja se on siellä paineettomassa tilassa ja hyvin valuu putkistoja pitkin.

    Jätkä

    Siis Tollo laskee lähteen tyhjäksi?

    Vanhat miehet varottelivat lähteen kaivelemisesta, ettei lopu vedentulo, kun sitä ronkkii.

    On letkun imupää miten hyvänsä ja missä hyvänsä, kun letku täyttyy vedellä, syntyy lappo. Se on yksi asia, joka on aivan varma!

    Tolopainen

    Joka talvi lähde meni kuivaksi ennen muinoin maaseudulla, kun vesi tuli lähteestä ja vettä alkoi taas keväällä tulla, kun lumet sulivat. Kulutus kasvoi eikä vesi enää riittänyt, sellainen lautakoppi oli keskellä lähdettä ja sieltä pinnan alla oli lähtevä puuputki, joka tietenkin oli maahan kaivettu. Eikä sitä kukaan käynyt koskaan täyttelemässä. Meille vesi tuli paineella lähteestä ilman lappoamista.

    Jätkä

    Lähde on oikeasti pohjaveden antaja.  Kun sulamisvedet ym pintavedet vaikuttavat ”lähteen” veden määrään, on kyseessä pintavesikuoppa.

    Kun lähde on mäen päällä, niin itse kukin voi pohtia, mistä siihen vesi tulee.

    jees h-valta

    Onpa tuollainen tullut toteutettuakkin pojan talon yläpuolella olevasta lähteestä. Se täyttää omin nokkineen pihassa olevaa kaivoa joka ei riittänyt veden kulutukseen kesäisin vaan kuivui. Eipä kuivu enää. Lähde on niin tuottoisa ettei sieltä vesi ole tyhjiin mennyt vaikka 25mm putki ruokkii kaivoa omaan vapaaseen tahtiin. Joskus on roskista (tai sammakoista) tukkoon mennyt mutta heppohan se on pienemmällä putkella auki tökkiä. Tosin aika perskutin kylmää se lähdevesi on paljain käsivarsin hakea se putken pää sieltä pohjasta. Sieltä alapihan kaivosta sitten pumppuautomaatti nostaa paineen taloon päin.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 21)