Keskustelut Metsänhoito PEFC-standardin uudistaminen

  • Tämä aihe sisältää 31 vastausta, 12 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 4 vuotta sitten Puuki toimesta.
Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 31)
  • PEFC-standardin uudistaminen

    Merkitty: 

    PEFC-metsäsertiä uudistavan työryhmän saamat kommentit ja uusi luonnos ovat nähtävillä ja kommentoitavana 22.10. saakka.

    Kommentteja tuntuvat kirvoittavan monenkin kriteerin osalta tulkinnanvaraisuus: olisi hyvä olla täsmälliset indikaattorit, joiden pohjalta todetaan täyttyikö kriteeri vai ei.

    Joidenkin kriteerien osalta koetaan, että vaatimukset ovat entiseen verrattuna kiristyneet (esim. säästöpuiden koko ja suojakaistojen leveys), mutta toisaalta järjestelmän yksi tavoite on ”jatkuva parantaminen”.

    Ehkä vähemmällä määrälläkin kuin yli 30 kriteerillä saatettaisiin selvitä. On aika iso raportointi- ja seurantaurakka.

    Ilmastonmuutoksen edetessä ja Keski-Euroopan metsätuhojen varoittavaa esimerkkiä seuraten, meidän ei ehkä kannattaisi torjua ulkomaisten puulajien pienimuotoisia viljelykokeiluja muuallakin kuin puulajipuistoissa. Niitä voitaisiin ehkä sallia tietty osuus vuotuisesta metsänuudistamisalasta.

    Hyvä jos joku jaksaa kahlata puuduttavan standardin läpi ja kommentoida!

    http://www.pefc.fi/standardityo/

    (Korjattu säästöpuita koskeva kohta 2.10.)

  • Panu

    Olipas selkeä tuo vanha standardi toisella puolella ja uusi toisella puolella. FSC:tä ilmeisesti valmistellaan salassa.

    Säästöpuiden kokohan kasvaa 10cm -> 15cm ja lisäksi tulee vaatimus jätettävästä kuolleesta puustosta. Yleisesti ei näyttäisi olevan mitään kovin suuria muutoksia.

     

    Savotta-Matti

    Tietävät että isoja muutoksia ei pidä tehdä. Hiljaa hivuttamalla, vähän kerrallaan ruuvia kiristetään.

    Puuki

    FSC-sertin valmistelusta ei tosiaankaan saa kovin helposti tietoa. Joku kansainvälinen hyväveli/siskokerho(?)  hyväksyy aina lopulta sen uudet maakohtaiset säännöt muutaman vuoden välein.

    Voisi muuten liittyäkin tuohon FSC;hen myös mutta on vähän rahastuksen ja päällepäsmäröinnin makua niiden hommissa.   Puun myynnistäkin pitäisi pitää tarkkaa kirjanpitoa ja tehdä varmaan leimikot ja kaikki muukin mh  juuri sen hyväksytetyn suunitelman mukaisesti vuosittain.

    Planter

    ”FSC-sertin valmistelusta ei tosiaankaan saa kovin helposti tietoa. Joku kansainvälinen hyväveli/siskokerho(?)”

    Tällaisissa kamareissa, jäsenet löytyvät sivun vasemman reunan linkeistä:

    https://fi.fsc.org/fi-fi/tietoa-fscst/suomen-fsc

    …………………………………………………………………………………….

    Metsä Group lähestyi tällaisella sähköpostilla. Onko jollakin kokemusta ns  hintalisästä?

    ”Haluaisitko puullesi varman menekin ja ovatko myös luontoarvot sinulle tärkeitä? Liittämällä metsäsi FSC-sertifiointiin saat puustasi lisäksi paremman hinnan, sillä maksamme FSC-sertifioidulle puulle hintalisää. FSC-sertifiointi kertoo, että metsääsi hoidetaan vastuullisesti metsäluonnon monimuotoisuutta vaalien.”

    ”Metsä Groupin omistajajäsenet voivat liittyä kauttamme mukaan FSC-sertifiointiin. FSC-sertifioidusta puusta tehtyjen tuotteiden kysyntä kasvaa jatkuvasti, ja teolliset asiakkaamme ovat entistä kiinnostuneempia ostamaan FSC-sertifiointikriteerien mukaan kasvatettua puuta.”

    Scientist

    FSC:n suurin puute on että sen hallinnosta (sosiaalinen kamari) puuttuu yksityisten pienmetsänomistajien edustus kokonaan. Edustettuna on tällaisia tahoja kuten Partiolaiset , Suomen latu yms. Jos ollaan oikein tarkkoja, tästä voitaisiin valittaa FSC:n keskushallinnolle.

    Metsägroupin kautta FSC sertifiointi on varmaan OK, jos siitä ei rahasteta.

    Per Ä Reikäs
    Puuki

    FSC:n pääpaikka on Saksassa.  Kansainvälinen hallitus kokoontuu siellä .  Sopinee parhaiten ne periaatteet esim.  sademetsien suojeluun ja maihin joissa maan omistusolot ja metsän hakkuut voi olla mitä sattuu.

    Lähinnä FSC:n mo:en edustusta voisi olla Ahvenanmaan mhy , joka näkyy olevan yhdesssä kammarissa.  Muita ei ole ollenkaan.  Eli ei ole edustusta mo:lla.

    Planter

    PEFC pääpaikka on Sveitsissä. Kansainvälisiä sertifiointiputiikkeja molemmat PEFC ja FSC. Kansainväliset markkinathan näitä leimoja vaativat.

    MO:illa ei ole edustusta FSC:ssä, koska edustus on kilpailevassa putiikissa PEFC:ssa, eli MTK/Mhy:lla. Muutenhan molemmissa on likimain samat Suomen ladut ja muut sosiaaliset kammarit edustettuna. Ymmärtääkseni eräs yleinen syy maksaa Mhy-jäsenmaksu ja haalia jäseniä on sillä saatu ”ilmainen” PEFC-sertifikaatti. Ilmeisesti MTK:lla ei ole intressiä lähteä mukaan FSC:hen.

    https://pefc.fi/pefc/pefc-suomi/

    Puuki

    FSC-lisä on noin 1 euron motilta.  Mutta mikä kustannus tulee 5 %:n suojeluvelvoitteesta ja 10% :n ”puolisuojelualueista”, taimikkojen lehtipuuvaatimuksesta (ei sovi aina kasvupaikalle)  ja isohkon kuutiomäärän sis. säästöpuiden jättämisestä vs PEFC.    Riippuu tapauksesta. Esim. rantakaistaleet käy suojeluun mutta sitten ei voi kaataa niiltä edes vesiensuojelun nimissä lehtipuita pois. (se sopisi tavoitteeseen suojella luontoa mutta ei käy sertin takia).   Eikä ole vielä tietoa miten uudistettavana olevat  säännöt muuttaa tilannetta.

    Lisäksi :  Käsitin  FSC-sivujen ohjeen mukaan, että myös määräaikaiset Metso-kohteet menis automaattisesti jatkoon suojelualueina ilman uusinta kierrostakin eli korvauksetta.

    Tomicus

    Lisäksi FSC:ssä vaihettumisvyöhykkeet ovat koskemattomia: edes ajokoneen jälkeä ei saa löytyä. Tämä leikkaa tehollista pinta-alaa varsinkin tasavilla mailla ja edistää tavallaan soistumista.

     

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 31)