Keskustelut Metsänhoito Pelko kirjanpainajatuhosta

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 17)
 • Pelko kirjanpainajatuhosta

  Merkitty: 

  Luin kyllä jutun,  otsikonkin, sisällönkin….. hämmästyin kyllä.

 • Taviokuurna

  En minäkään! Metsähallituksen harrastelu- ja puuhaosasto (luonto) harjoitteli takavuosina häiriödynamiikkaa Iitissä piskuisella Natura -aluueella. Eli suuria kuusia oli kaulattu moottorisahalla kuivumaan pystyyn ja lahopuun uupelon torjunnaksi oli rojautettu samaa tavaraa mm. kansanhiihtoladun reittiuran tukkeiksi,

  .Kolme metsänomistajaa yritti hakea korvauksia, kun kirjanpainaja kuivatti heidän kuusikoitansa pystyyn. Etäisyys natura-sekoilusta talousmetsään oli pitkällä matkalla 0, sillä vain rajaviiva erotti häiriödynamiikan värkkäyksen ja kuusen kasvatukse alat toisistaan.

  Metsänomistajien edunvalvonta petti surkeasti, kun  mhy, mo-liitto ja MTK eivät ryhtyneet miellekään. Mo-liitosta kuulin, että oli pelko suurista kustannuksista asian taustalla.

  Olisi syytä saada selvä ennakkotapaus, jossa kirjanpainajan tuhon lähteen omistaja korvaa naapureillensa aiheutuneet tuhot. Hämmästyin  minäkin Tomperin tapaan juttua — olen yhä siinä luulossa ja tässä tiedossa, että joudun lakien mukaan korvaamaan naapurilleni tuhot, jotka hänen metsäänsä leviävät minun lahokostani.

  Tomperi

  Taitaa olla kuuma peruna, taitaa olla ko hakkuut seurausta holtittomista kesähakkuista?  Ruotsissa annetaan kiima rauha hirville, pitäisikö Suomessakin antaa kasvurauha kesällä puustoille`?

  Pitääkö paikkansa että ympärivuotinen hakkuu aiheuttaa suurimman osan hyönteistuhosita Suomessa?

   

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Pitääkö paikkansa että ympärivuotinen hakkuu aiheuttaa suurimman osan hyönteistuhosita Suomessa?

  Ei pidä paikkaansa, vaan kesähakkuut lisäävät juurikäävän esiintymistä. Hyönteistuhoja tulee silloin kun puut heikentyvät jostain syystä ja samalla alueella on vahva hyönteiskanta. Se syntyy esimerkiksi silloin kun kaarnakuoriaisille on runsaasti tuulenkaatoja lisääntymismateriaaliksi.

  Omatunto

  Kannattaa hankkiutua eroon kuivan/kuivahkon kankaan kuusikoista ja muutenkin puhtaista kuusikoista. 1990- luvun alussa näin tilanteen Keski-Euroopassa paikan päällä, 10-15 vuotta sitten sama tilanne Viro/Puolan pohjoisosat/Etelä-Ruotsi. Keskilämpötilan noustessa vain  hieman Suomessa, kaarnakuoriaiset pystyvät lisääntymään useamman kerran kesässä, ja silloin se on menoa kuivuudesta ja juurikäävästä kärsiville kuusikoille Etelä-Suomessa. Tämä on tulevaisuus seuraavan 20 vuoden aikana. Valitettavasti, mutta vielä on aikaa toimia.

  ollikolli

  Kannattaa tarkoin harkita, onko kuusi järevä valinta ensivuoden istutuksille? Ihmeellistä, että ei näytä näillä odotettavissaolevilla hyönteistuhoilla olevan mitään vaikutusta siihen, mitä istutetaan. Kannattaisi nyt pysähtyä hetkeksi ja miettiä muita vaihtoehtoja.

  Metät kunnossa!

  Taisin viime kesänä jonnekin ketjuun jo kirjoittaa, että kuuset on omalta kohdaltani istutettu. Alkaakohan ajatus tulevina vuosina yleistymään?

  jees h-valta

  Minulla se yleistyi jo kaksikymmentä vuotta sitten. Olisit Metät kunnossa piipahtanut aiemmin vaikka Harjavallassa katsomassa mikä on kuusikoiden tulevaisuus. Nyt olen korvaavaa puuta jo ensierän myynytkin. Nyt Metsäkeskuskin on kiinnostunut ja aikoo selvittää minun ja muutaman muun erikoispuuviljelyn taustat ja onnistumiset.

  Tomperi

  Pitääkö paikkansa että ympärivuotinen hakkuu aiheuttaa suurimman osan hyönteistuhosita Suomessa?

  Ei pidä paikkaansa, vaan kesähakkuut lisäävät juurikäävän esiintymistä.”

  Tohdin olla eri mieltä.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Kerro Tomperi tarkemmin. Erimielisyys lisää tietoa!

  Tomperi

  Erimielisyys lisää erimielisyyttä eikä eri mieltä omaavat ns viisaat ota tietoa sen kummemmin vastaan kuin hanhen selkä kastuu vesipisarasta.  Älyät kyllä itekkin kun hiemankin mietit.

   

  Olen huomannut että maailma ei muutu tai ole muuttunut siitä ajasta jolloinka kirjoitettiin tarina jonka nimi meni jotenkin näin,,,,  Keisarin uudet vaatteet. Se kannattaa aina silloin tällöin lukea.  Andersenin  mukhaan….

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 17)