Keskustelut Metsänhoito Perintö

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 13)
  • Perintö

    Perin tässä vähän aikaa sitten enoltani noin 60 ha:n huonokuntoisen metsätilan. Itselläni kun eivät metsät ole koskaan päässeet noin huonoon kuntoon ei siis ”pusikoista” ole pahemmin kokemuksia.
    Vähän jo lauantaina aloittelinkin taimikon raivausta ja suunnuntain vietin tarpoen metsässä tutkimassa uutta omaisuuttani.

    12 ha on kyselyjeni mukaan 100-160 vuotta vanhaa järeää kuusikkoa ja männikköä. Tuo ala on uudistettava piakkoin.

    Sitten se vaikeampi osuus, loput 48 ha. Noin 20 ha on kuusi- ja mäntytaimikoita, joita on hoidettu vaihtelevasti. Näillä kaikilla on jäänyt yhteensä päälle 400 jättöpuuta, kuusta, koivua ja mäntyä. Taimikko pitää raivailla. Ongelmana vain on taimikon koko: 1-4 metriä, joten miten noiden jättöpuiden poiston kanssa? Tuolla oli myöskin runsaasti männyistä osa neulasista aivan kellastuneita, mikä sen aiheuttaa?

    Aukkoa tästä on 4 ha. Se on aivan selvä juttu. Valitettavasti eräälle kuivalle kankaalle on tungettu kuusta.

    Sitten loput on enemmän tai vähemmän sekavaa.

    Ensinnäkin mitä teen 4 ha:n lehtomaisen kankaan/ lehdon kanssa, jolla on isoja kuusikoita ja koivikoita, jotka ovat tukin mitoissa, alue on kärsinyt myrskyistä. Pohjalla on jonkin verran tammen- ja kuusentaimia, joita kiusaa armoton 2-5 metrin pihlajikko.

    Lisäksi on yksi 2 ha pellonreuna metsikkö. Se on haavalla. Haavat ovat 15-40cm halkaisijaltaan. Oksattomia, suoria, tiheässä kasvaneita. Iästä eikä lahosta ei mitään tietoa.

    Loput vajaa parikymmentä hehtaaria on entisiä noin 10 vuotta viljelystä poissa olleita peltoja. Osa on niittynä pysyneitä rinteitä. Osa taas hyvinkin reheviä lehtipuita puskevia entisiä laidunmaita. Näiden tila on sen verran pusikoitunut, että peltoja noista ei enää tule, joten mitä niistä teen?

    Kiitos vastauksista!

  • Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Raivuri:
    ”….joten mitä niistä teen?”

    Suoraan kysymykseen suora vastaus: ”TÖITÄ!”

    Tuohon on muuta vastausta täällä mahdoton antaa.
    Jäi kuitenkin kiusaamaan nuo pihlajan raipat. Selvitäppä olisiko niissä ainesta erityispuumetsiköksi.

    Viestistä selviää, että et ole uusi sinänsä metsäasioissa. Sinulla lienee joku metsäammattilainen, jonka sanaan erityisesti luotat. Palkkaa hänet kahdeksi päiväksi kanssasi suunnittelemaan niitä TÖITÄ!

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Itäsuomen Antti

    Pitkällehän sulla homma on hanskassa. Ei kun raivaussaha vaan rallattamaan.

    Niistä ylispuista harkitsisin jokaista tapauskohtaisesti. Osahan niistä on suunniteltu jättöpuiks joiden pitääkin olla siellä. Minä tekisin niin että hoitasin ensiks taimikot ympärillä ja tekisin jättöpuut niistä puista joita ei saa fiksusti poistettua.

    Männyt ei ei säikähdä pitkästäkään kasvusta joten ne voi poistaa vaikka vasta toisen harvennuksen yhteydessä, mut ne kuuset ja koivut jotka ei kuulu jättöpuihin niin kannattanee ottaa syvän lumen aikaan parempaan talteen.

    Sen lehtomaisen kankaan kanssa oottasin kylmästi vaan päätehakkuuseen ja ennakkoraivaus ennen päätehakkuuta. Tietty onhan se aina eteenpäin jos aukot istuttaa jo nyt etuajassa, mutta jos päätehakkuu lähenee niin en tekis istutuksiakaan ennakkoon. Moto mies suunnittelis ajouran kuitenkin vahingossa jurovien taimien päälle.

    Pellonreuna haavikot tekisin omaan käyttöön joustavasti tarpeen vaatiessa. Haloksi tai paneliksi kumman tarve nyt sattuu olemaan.

    Peltojen osalta pelkkä läpikäynti raivaussahan kanssa ja sitten harkinnan varaisesti pieni määrä h-haapaa ja rauduskoivua… isoja taimia. Toinen vaihtoehto oli tehdä niistä peltoja: raivaussahalla kaikki nurin ja jyrsimellä silpuksi ja vuokralle viljelijöille.

    Peräkylän Tarzan

    Jessen neuvo: Kaikki nurin ja hybridihaapaa kasvamaan!

    jees h-valta

    Ainakin tuntuisi hyvältä kaupan kohteelta mahdollisimman monipuolisesti puuta ostavaan firmaan. Joten tarjota kannattaa myös nk. vähempiarvoiset palstat koska lehtisellun menekki kyllä pelaa ja ostoa koivun ja haavan suhteenkin pitäisi löytyä.
    Tukin osalta on ainakin umppi piristänyt koivutukin ostoaan.
    Noin iso haavikko on ehdottomasti myös selkeää kauppatavaraa.
    Mutta kun ei tuo suunta oikein valjennut niin ei tiedä millaista markkinarakoa millekkin puulle on siellä päin.
    Metsäliiton puunhankinta ostaa aika monipuolisesti ja myös energiapuu näyttelee merkittävää roolia nykyisin.
    Uudistuksia vain peliin ja myös peltoheitot tuottamaan puuta.
    Joutomaata minä ainakin vihaan yli kaiken metsissäni.
    Kovin montaa vuotta ei kannata pähkäillä kun voi käydä niin että perintö jatkaa vääjäämätöntä kiertoaan. Hoitamattomuus ei ole koskaan metsässä mikään katastrofi. Kaikki aikanaan ja hyvä siitä tulee. Tressaantua ei kannata.

    jees h-valta

    Kun tuo peräkylän paviaanikin kerkesi tuonne kommentoida niin sanon vain ettei huono tuokaan ajatus. Itse pystykarsin nyt (kuivat oksat) iltalenkin treeniksi hybridihaavikkoa joka on istutettu ryönäpeltoheittoon tasan kaksitoistavuotta sitten.
    Ja voin vakuuttaa ettei taitu nojailusta tuumaakaan enää yksikään niistä. Aika kova kuutiotuotto vartoilee alle kahdeksnvuoden päästä per hehtaari. Ala on peltoheittojen osalta kaksi hehtaaria ja aika komeastihan se vain luonastaa näillä näkymin. Vaikka laskisi vain halvimman energiataksan mukaan niin…..

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Ensiksi onnittelut perinnön johdosta.Kutsu tilakäynnille joko Mhy.n taikka metsäyhtiön toimihenkilö,jolloin saat osviittaa siitä mitä ammattilaisten näkemys toimenpiteistä olisi.Näin näkemättä vähän paha neuvoja antaa,mutta edellisissä palstalaisten vastauksissa täyttä asiaa.

    paskolammi paskolammi

    Hyviä ohjeita! Asiaa.

    risuparta

    Ompa enosi ollut esimerkillinen,kun on halunnut jättää jättöpuita.Sinä uutena omistajana haluat poistaa ne!Onkohan niillä jätetyillä puilla jokin tarkoitus?

    jees h-valta

    Tottakai niillä on tarkoitus. Vähentää metsänomistajan hakkuutuloja että ”piperot” saavat helpommin ostettua valtion eli veronmaksajien rahoilla kurjistuvilta, lähes olemattomilta hakkuutuloilta ”suojellulta” metsänomistajalta suojeluun metsät. Kun heiltä saa veronmaksajien kyltymättömästä kassasta paremman hehtaarihinnan. Jos et vielä siitä käsitä niin usutetaan jokunen viranomainen kimppuun uudistusaikataulutuksella ja mönkijäretkeilyreiteillä niin eikö ala poju taipua.

    Aukusti

    Hyviä ohjeita ovat kaverit antaneet. Lisäisin vielä rehevimmille kasvupaikoille uudistettaessa siperian lehtikuusen.

    Itsellä kokemusta sekaistutuksesta ojitettuun mustikkakorpeen, joka muokattiin syväauraamalla. Turvekerros oli noin 30 – 40 cm, alla hiekkainen, osittain hiesuinen moreeni. Aikana, jolloin kuusta ei hyväksytty, istutin lehtikuusia 5-6 m välein omin luvin ja perillliset pari mäntyä aina siihen välille. Luontaisesti on tullut lisää mahdottomasti kuusta ja koivua,mäntyäkin. Perattu kerran ja odottaa harvennusta.

    Ajatuksena on jättää lehtikuuset viimeisiksi järeytymään.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 13)