Keskustelut Metsänhoito Pikakasvatus romuttaa puun laadun

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 60)
  • Pikakasvatus romuttaa puun laadun

    Pohdintaa herättävä juttu uusimmassa metsälehdessä.

    Kuka ennustaa maksetaanko tulevaisuudessa laadusta vai edelleen määrästä ja järeydestä?

  • Puuki

    Hyvin  tiheäsyinen ei olekaan lujinta puuta vaan 1,5-2 mm lustokasvun puu.Karulla kankaalla lapissa kasvava mänty ei ole lujuudeltaan parasta eikä tuoreella kankaalla E-Suomessa kasvava.

    Kyllä rakennesahatavarassa esim. siltojen rakenteissa käytettävä sahatavara on laatuluokiteltua vielä täälläkin.

    Tolopainen

    Laatuluokiteltua on, mutta ei lujuusluokiteltua, koska sellaista menetelmää ei taida olla millään sahalla käytössä. Visuuaalisen laatuluokittelun sanotaan olevan lujuusluokittelua, joka perustuu kokeellisiin tuloksiin, että oksasta puu katkeaa. Hiukan samaan tapaan kuin autoissa mitataan renkaan pyrimisnopeutta ja sen muutos hälyttää rengaspaineen laskeneen.

    Puuki

    Kirjoitin ed. ”…laatuluokiteltua…” kun piti olla : ” …lujuusluokiteltua…” . Siis on nimenomaan lujuusluokiteltua, (laatuluokitus on eri asia.)

    Tolopainen

    Se nyt näyttää kuitenkin olevan pelkkä myytti että pohjoisen puu olisi erityisen lujaa. Pitkä päivä kasvattaa puuta kuitenkin nopeasti lyhyen ajan.

     

    Planter Planter

    Kun uudistus tehdään istuttamalla tai kylvämällä, käytetään jalostettua siementä. Kasvu on nopeampaa ja kiertoaika lyhenee. Jalostuksen tuloksena kuitenkin laatuominaisuudet ovat parempia. Rungon muoto paranee, paksuoksaisuus vähenee ja oksakulmat ovat lähempänä suoraa kulmaa. Vaikka vuosilustot ovat hieman paksumpia, muut ominaisuudet vastaavasti paranevat, jolloin ”pikakasvatuksella” (= 20 v nopeammalla kiertoajalla) voidaan saada aivan yhtä laadukasta, ehkä jopa parempaa, raaka-ainetta sahoille.

    Alla pari selventävää kuvaa Luke:n tutkimuksista:

    Lopella on kahteen koeruutuun istutettu metsikkösiemenestä kasvatettuja mäntyjä (ylempi kuva) ja plusmäntyjen risteytysjälkeläisiä (alempi kuva).

    Tolopainen

    Onko tuo pikakasvatusta, eikö tuo ole juurikin laatuun keskittyvää kasvatusta. Pikakasvatus tapahtuu harvemmassa, jolloin järeytyminen on nopeampaa, jolloin tukkipuunkoko saavutetaan nopeimmin. Laadustahan metsänomistajalle ei makseta vaan määrästä, mitään laatulisää ei tukkikaupassa tunneta. Kun ilmeisesti ei mitään tarvetta sellaisen maksamiseen ole.

    mehtäukko

    Kuten mainitsin, Kuhmo Oy:llä on laatutyvet ja sen mukainen hinnoittelu.

    Tolopainen

    Taitaa tuo sahaustoiminta olla tulevaisuuden ala, vaikka biotuotteista kohistaan. Paljon pienemmillä investoinneilla selvitään kuin kuiduttavassa teollisuudessa ja puun korjuu on huomattavasti ekoloogisempaa kuin keppien keräily. Sellun raaka-ainetta syntyy sivutuotteena samoin biotuotteiden. Tarvitaan vain kasvatusmallien muutos ja kuitupuun korjuun voi lopettaa kannattamattomana.

     

    jees h-valta

    Kuitupuun korjaus kannattaa koko kansantalouttamme, joten siitä vain Toloppa, niille 12,00 euron rikastumiskaupoille.

    mettämiäs

    Lapin puukuormat ovat selvästi keveämpiä kuin etelän kuormat (kg/m3), mutta se johtuu ihan muusta kuin lustojen paksuudesta. Asiantuntijat tietävat kyllä perusteet…

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 60)