Keskustelut Puukauppa Pikkutukki, mitä se on?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 26)
  • Pikkutukki, mitä se on?

    Osaavatko palstalaiset sanoa, millainen puu se on se pikkutukki. Eli millaisia mitta- ja laatuvaatimuksia sille asetetaan ? Taitaa vaihdella vuosittain ja ostajittain.

    Tiedättekö kuinka tarkoin metsäyhtiöt ottavat sen talteen pystykaupassa vai pannanko osa kuitupuuksi? Saisiko tarkka hankintamyyjä paremman kertymän?

  • Metsuri motokuski

    Pikkutukki tehdään tukin ja kuidun välistä. Sille annetaan pääosin samat mitat kuin tukille. Kone apteeraa sen silloin kun lyhintä tukkia ei muodostu ohuen latvaläpimitan vuoksi. Yleisin pikkutukin minimi latvamitta 13 cm kuusella ja 12 cm männyllä. Tukilla nuo minimit pyörii kuusella 16 cm ja männullä 15 cm. Laatuvaatimus on hieman korkeampi suoruuden osalta kuin tukilla johtuen pienestä saannosta.

    Tee Ström

    ”Pikkutukki tehdään tukin ja kuidun välistä. Sille annetaan pääosin samat mitat kuin tukille. Kone apteeraa sen silloin kun lyhintä tukkia ei muodostu ohuen latvaläpimitan vuoksi. Y
    Lähettäjä: Metsuri motokuski ”

    Näinhän se tietysti menee puuyhtiöiden kirjoissa, mutta käytäntö näyttää olevan hieman toista. Vai mistä johtuu, että varastolla näkee paljon ”pikkutukkeja”, jotka on apteerattu puun runko-osan latvapäästä ? Näin yhtiö (=saha) saa minimoitua kuidun määrän.
    Pikkutukkia EI SAISI tehdä mistään muualta kuin niiden runkojen tyveyksistä, joista ei saa normaalit sahatukin latvaläpimitän sisältävää tukkia.

    Nimetön

    Ja pikkutukin lyhin pituus voi olla vaikka 3.15m. Hinta pikkutukilla noin. kaksinkertainen kuituun verrattuna.
    Jos jollekkin paikalliselle sahalle myy niin ei tarvi pelätä että pikku ja normaalia tukkia menis kuituun.
    Hankinta hakkaajat ei osaa läheskään niin tarkkaan otta pikku ja normi tukkia mitä tänäpäivänä sahan urakoitsijat ottaa. Tukista on pulaa.
    Lähes kaikki jotka omia metsiänsä hankintahakka jollain hakkuukoneella niin justiinsa apteerauksessa tekevät itsellensä suurimman vahinkon.
    E-leimikon myyjäin pitää olla kans tarkkana jos kummiskin kuituna sais leimikosta enempi euroja ja varsinkin jos sieltä vähänkään lähtee pikkutukkia. Ainakin meilläpäin jos meinaa saavansa e-leimikosta paremman hinnan kuituun verrattuna niin sitä alamittasta risua pitää olla todella paljon ja pikkutukkin mitat täyttävää puuta ei saa olla seassa yhtään.
    Puu näyttää aina isommalta kun se kaadetaan ja kasataan.

    Metsuri motokuski

    Eikös se ole hyvä että pikkutukilla minimoidaan kuidun määrä ? Tavoitteena lienee kuitenkin saada mahdollisimman hyvä kantorahatulo. Kyllä sen jo työssään näkee milloin pikkutukki on aptissa niin kuitumäärä romahtaa silmissä. Minusta on vain hyvä että pikkutukki ei ole pelkästään tyvitukista tehtävää. Sehän on vain parempi että sitä voidaan tehdä rungon mistä osasta tahansa. En kyllä ymmärtänyt tuota TS:n kommenttia.

    Tee Ström

    En kyllä ymmärtänyt tuota TS:n kommenttia.
    Lähetetty: 1 h, 19 min sitten
    Lähettäjä: Metsuri motokuski

    No kyllä pitäis olla helppo ymmärtää, jos tukkia on joskus myynyt, eikä vain pelkästään pätkinyt jonkin yhtiön palkkalistoilla.
    Jos kerran rungon latvapäästä tehdään pikkutukkia, niin se edellyttää, että normaalin tukin hintaista tavaraa (keskim. 55 euroa/motti) otetaan ainakin parin juoksumetrin osalta pikkutukin tyviosaan. Muutoin ei ole mahdollista tehdä latvapäästä pikkutukkia. Koska esim. kuusen pienin latvaläpimitta on 16 cm, niin ei sieltä senjälkeen mitään pikkutukkia pysty tekemään. Koska pikkutukin kantohinta on vain muutamia euroja yli kuidun hinnan, niin tyhmempikin käsittää, että se on myyjän pettämistä, mikäli firma liu`uttaa 55 euron hintaista tavaraa puutavaralajiin, josta maksetaan vain 23 euron kantohintaa. Puukaupan mitta – ja laatuvaatimuksissahan todetaan, että ostaja sitoutuu ottamaan tukkiosan tarkasti talteen laatuvaatimukset huomioiden minimilatvaläpimittoihin asti.

    jees h-valta

    Tee Ström karun oikeassa ja jos tuohon uunotukseen menee jatkuvasti myös ”edunvalvontaorganisaatiomme” lyhenteeltään mhy niin voi vain olla tyytyväinen kun ei seukkaa tuontyypin ”valvojien” kanssa. No, saadaanhan se tukkiprossa näyttämään hyvältä.

    Nimetön

    Jos latvaläpimitta 12cm ja pituus 3.15m niin ei siihen oikiata tukkia juuri tärväänny.

    TTL

    Kolmen sentin ero minimi latvahalkaisijoissa voi olla vielä aika epäedullinen ”suurtukkisaannon” suhteen.

    Jos nyt vaikka katselisi 25 m ja 25 cm mäntyä, niin keskikapenema on 1 cm/ 1m ja latvapuolella hieman suurempi; ehkä jopa 1,5 cm/m. Tällöin pikkutukin lyhyet mitat pelastavat ”suurtukkisaannon” ja mielellään minimi latva tulisi olla 11 cm.

    Ongelma on aika veikeä, mutta meneekö rehellinen apteeraus niin, että ensin otetaan tukin mitat täyttävä osa tarkasti talteen ja sitten pikkutukkia, jos tulee. Normaalista männiköstä latvasta ei tule, jos halkaisijaero ei ole 4 cm ja minimipituus 3,1 m tai 3,4 m.

    Nimetön

    Lipsahti nyt vähän väärilleraiteille mistä se pikkutukki tehdään.
    Normaali ohje on että pikkutukki tehdään vain tyvestä mistä ei normitukkia tuu.
    Tavallisesti kone apteeraa rungosta ensin normitukit ja sen jälkeen kokenut koneenkuljettaja jos mahdollista pätkäsee vielä pikkutukin. Käytännössä näitä ”väli pikkutukkeja” ei paljon tule.
    Aivan turha pelko että normitukkia hakatas pikkutukiksi.

    Puun takaa

    Jos hakkuissa haetaan rungoista mahdollisimman suurta rahallista tuottoa puunmyyjälle, on pikkutukkeja tärkeämpää normaalien tukkien riittävän lyhyet katkaisuvaihtoehdot, eli mieluiten alle kolme metriä. Tällöin saadaan eniten kuutioita sisältävä rungon tyviosa mahdollisimman tarkasti talteen tukkina, eikä paksua puuta hukkaannu kuituun. Tyvissä on monesti vikoja, jotka pakottavat tekemään kuitua, jos lyhyitä tukkimittoja ei ole käytössä. Pikkutukilla on isommin merkitystä vai riukuuntuneissa harvennus-
    ja päätehakkuuleimikoissa.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 26)