Keskustelut Metsänhoito ”Pois näkemäraivauksesta.”

Viewing 10 replies - 21 through 30 (of 484 total)
  • ”Pois näkemäraivauksesta.”

    Näin oli otsikoitu Stora Enson uusia ajatuksia ennakkoraivausten toteuttamiseksi.(Koneyrittäjä n:o 10 / 2013)
    SE:n tavoitteena on käyttää samaa raivausohjetta sekä energiapuuhakkuiden ennakkovalmistelussa että ensiharvennusmetsien raivauksissa. Tähän liittyy myös se , että koneella käsiteltävän rungon minimikooksi on määritelty 8 cm rinnan korkeudelta . Raivauksen toteutuksen ajankohta on vähintään 9 kuukautta ennen hakkuuta , jolloin lähes kaikki alle 8 cm rinnan korkeudelta oleva puuaines raivataan maahan tulevalta hakkuualueelta.

    Tämä on jo pitkään odotettu avaus raivaustoiminnan kehittämiseksi oikeaan suuntaan. Ei tarvitse olla kummoinenkaan ennustaja , kun voi päätellä muiden metsäyhtiöiden siirtyvän nopeasti samaan käytäntöön. Näkemä- / ,” kuulema -”/ pit`ollaraivausten aika on pian historiaa.

  • jees h-valta

    Onneksi ei ole käytännön tasolla tällaiseen konemieheen vielä törmännyt kuin tämä meitin suorittava. Kun ei aivan asfalttia viitsisi puuston alle alkaa tiputtaa vaikka tuttu yrittäjä siihenkin löytyisi.
    Kumma kyllä, ei ole tuon sorttistakaan tarvinnut niellä. Nytkin kun soitti sanoi vain että tehdään kun saadaan naapurin palsta ja tiepohja auki. Aika pitkälti oletan että homma jo tehty. Näkemäraivauksella.

    suorittava porras

    Ihan vain meidän kesken ja tiedoksi Jesse. Samoista asioista , kuin SE:llä on keskusteltu Groupinkin puolella. Kannattaa varautua tulevaan tilanteeseen:)

    jees h-valta

    Montaa monituista voi aina keskustella mutta käytännössä asiat sopii puun myyjä ja ostaja päikseen ja jos ei yhteisymmärrystä synny on aika sama mitä on keskusteltu. Nyt vain taas hiukan yritellään kun on ”vattat täys” mutta kun mennään taas pari vuotta nin kelpaa noileesti. Pientä urakoitsijaa alkaa pukata kun pankit piirunkin hellää rahahanoja. Helppoja ”uhreja” isoille puunostajille.
    Uskon tuon paalitekniikan nousuun nyt kun se jo toimii. Kai nuo isot motot hiukan turhia noille ”enskaria” alle oleville kohteille kieltämättä ovat. Täällä myös tuo Sampo tekee Porissa aika kätevää konekokoa. Mutta vähiten kolhuja teki kyllä iso kalusto.

    Pähkäilijä

    Meilläpäin on parissa vuodessa kadonneet joukkokäsittelykäpälät ja energiapuugiljotiinit. Ensimmäiset kun käsiteltävien puiden litrakoko on suurempi ja jälkimmäiset kun niistä puuttuu kantokäsittely.

    Energiapuuta taitaa tulla riittävästi muutenkin ja käyttö lienee tänä vuonna Suomessa laskenut kun niin moni laitos on siirtynyt puusta ja turpeesta takaisin kivihiileen. Syynä on vain ja ainoastaan raha.

    http://yle.fi/uutiset/kivihiili_ohitti_puun_lauhdesahkon_tuotannossa/6858189

    http://bioenergia.fi/default.asp?sivuId=30310

    silencio

    suorittava porras kirjoitti: ”Mitähän mieltä metsänomistajat asiasta lienevät ? Ainakin tällä palstalla tunnutaan uskovan , että ennakkoraivaus on pääosin tarpeetonta:)”

    Tunnustan ennakkoraivaavani hakkuukohteet lähes poikkeuksetta. Mukavaa hommaa, mutta tauolla istuessa tulee usein huono omatunto. Tätä työtä ei pitäisi tehdä.

    Miksi näin? Syynä on yksinkertaisesti se, että taloudellisesti ei ole juurikaan syytä ennakkoraivata. Ostotarjoukset joita olen saanut eivät puhu mitään ennakkoraivauksesta, eivätkä ostomiehet tarjoa eri hintaa raivaamattomille ja raivatuille palstoille.

    Pyrin tekemään päätökset lähinnä taloudellisesta näkökulmasta. En usko että kovinkaan moni yritysjohtaja saisi päänsilityksiä siitä, että ajattelee ensisijaisesti asiakkaansa alihankkijan etua, ja toissijaisesti johtamansa yrityksen etua.

    Johtopäätös: Tähän tangoon tarvitaan kolme, eli pelkkä metsänomistajille paasaaminen (anteeksi karkea ilmaisu) ei riitä, tarvitaan taloudellisia instrumentteja. Suomeksi: pientä keppiä raivauksen laiminlyöjille, pientä porkkanaa raivauksen asiallisesti toteuttaneille. Ero olisi oltava minimissään saman suuruinen kuin raivauksen teettäminen metsäpalveluyrityksellä. Toivottavasti suorittava on siis valistanut myös ostavaa porrasta, sanoma ei kylläkään näy menneen perille saakka.

    Caballista

    Liike-elämässä ei ole olemassa varsinaista kumppanuutta muuta kuin juhlapuheissa. SE:n kannalta on looginen liike siirtää kustannuksia toimittajalle.

    SE voi vapaasti nostaa ennakkoraivauksen rajan 8cm runkoihin. Silloin MO voi vapaasti olla myymättä SE:lle puita samaan hintaan kuin muille ostajille.

    Tuollainen reilu ennakkoraivaus vähentää kertyviä kuutioita ja nostaa ennakkoraivauksen hintaa. Vaikutus on oletettavasti 200€ per hehtaari luokkaa. Kertymän ollessa 50 kuution luokkaa hehtaarilta pitää MO:n saada SE:ltä vähintään 4 euroa enemmän, että kauppa kannattaisi.

    Arvatenkin SE / koneyrittäjät odottavat MO:n kustantavan tuon 200€ omasta taskusta ilman lisäkorvausta. Perinteisesti homma on mennyt juuri niin metsäpuolella – olisiko nyt metsänomistajien aika ottaa itseään niskasta kiinni ja pitäytyä kiinni itselleen taloudellisessa toiminnassa?

    P.S. Lämpölaitoksia muutetaan kivihiilelle turpeen verotuksen / luvituksen takia. Asialla ei ole mitään tekemistä ennakkoraivauksen kanssa.

    pihkaniska

    Myykää puunne Biowatille, en ole ennakkoraivannut yhtään kohdetta eikä sitä ole vaadittukkaan ja hiontakin on ollut parempi kuin SE:llä.

    Korpituvan Taneli

    Tässä nyt taitaa olla kyse Enson / koneyrittäjien ryhtiliikkeestä ja koepallosta, katsotaan mitä vaikuttaa. Enson lehdessä kuulemma on valiteltu että alle 20 cm tukki on kannattamatonta sahata.

    Eli seuraavaksi vaatimus on, että kaikki rungot joista ei tule 20cm tukkia tyveltä pitää ennakkoraivata maahan. Motokuskit tietenkin osoittavat suosiotaan, taputtaen käsiään kuin Pohjois-Koreassa ikään.

    Nyt on lähdetty sellaiselle tielle, että ne koneurakoitsijat jotka lähtevät nyt ennakkoluulottomasti kehittämään palveluaan, siihen suuntaan ettei, aiemmin myyntikelpoista, puuta tarvitse alkaa ennakkoraivaamaan, ovatkin tämän pelin voittajia.

    Enso on tehnyt konemafian käskytyksestä hätäisiä päätelmiä. Tälläinen konekorjuun itseriittoinen sanelupolitiikka oli tietysti odotettua. Onhan konekorjuu ollut jo 20 vuotta määräävässä markkina-asemassa. Ennenkään ei ole määräävässä markkina-asemassa olevilta kannattanut odottaa toiminnan kehittämistä. On niin helppo sanoa, että näin se on, eikä muuten mitenkään.

    Nyt jos koskaan on konekorjuun kaluston valmistajilla innovaatioiden aika, mutta tarvitaan myös ennakkoluulottomia urakoitsijoita, jotka eivät ole mitään koneyrittäjien liiton talutusnuorassa kiltisti kulkevia puudeleita.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Korpituvan Taneli

    Pihkaniska:
    ”Myykää puunne Biowatille, en ole ennakkoraivannut yhtään kohdetta eikä sitä ole vaadittukkaan ja hiontakin on ollut parempi kuin SE:llä. ”

    No Biowatti onkin tosiaan ollut tämän ennakkoraivauskeskustelun toisinajattelija. Se jopa sanoo kilpailuvaltikseen sen ettei vaadi ennakkoraivausta. Jostain kumman syystä heillä on vielä kilpailukykyiset hinnatkin. Onko joku huomannut että BW:n urakoitsijoilla olisi menossa erityinen konkurssiaalto? Sellainenhan pitäisi Suorittavan puheitten perusteella automaattisesti seurata ennakkoraivaamattomuutta.

    En tässä nyt kuitenkaan ole kiistämässä raivauksen merkitystä puun kasvatuksessa. Yritän vain osoittaa että nyt ennakkoraivaus on saamassa samat mittasuhteet kuin koivuviha ja kuusen hyljeksinen uudistuksissa 60-luvulla.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    jees h-valta

    Kyllä Biowatinkin ostaja tykkäsi kevyestä näkemäraivauksesta ja on varmaan varteenotettava ostajaehdokas seuraavassa e-puualassa.
    Siellä ei kyllä turhia kitistä mutta hiukan vain piiiitkät toteutumisajat.
    Ilmeisesti kohteita piisaa.

Viewing 10 replies - 21 through 30 (of 484 total)